Kultura
588 prikaza

Hollywood na moru: Zadar spreman za svjetske filmaše

Zadar
Dino Stanin (PIXSELL)
Zadar želi privući svjetske filmaše, kojima nude atraktivne lokacije po cijeloj županiji

Ne bi li bilo krasno da se do željenih lokacija u prirodi koja oduzima dah svojom ljepotom strani filmaši ne bi morali probijati kroz prašumu hrvatske birokracije? Da španjolski producent ne mora načelniku iz Dalmatinske zagore objašnjavati kako bi snimio scenu u njegovu selu te ga pitati može li dobiti dozvolu i od koga je uopće treba zatražiti? 

Paklenica | Author: Filip Brala (PIXSELL) Filip Brala (PIXSELL)

Krčenje prašume propisa, zakona i mogućih nesporazuma za Zadarsku županiju odnedavno je preuzeo Filmski ured Zadar ili Zadar Film Commission, lokalna neprofitna županijska organizacija čiji je zadatak biti potpora filmskim produkcijama kako bi oni lakše ostvarili svoj dio posla, a preko svojih filmova, reklama ili glazbenih spotova reklamirali našu zemlju.

Iako je Zadar Film Commission prvi takav ured u Hrvatskoj, u svijetu, počevši od davne 1949. godine, postoji već tisuću takvih ureda u više od 100 zemalja. 

Svi oni u očitoj “win-win” kombinaciji žele privući što više filmskih projekata na svoje područje i tako ga učiniti prepoznatljivom filmskom destinacijom te pri tome nešto i zaraditi, promovirati se i omogućiti zainteresiranim ljudima, a pogotovo poplavi nezaposlenih, da u ova teška vremena statiranjem dođu do dnevnice. 

One obično iznose od 200 kuna za “pokrivanje kadra” pa do stotinjak eura za one koji imaju nekog filmskog iskustva, pa možda i prozbore koju riječ na filmu.

Željeznički kolodvor Zadar | Author: Zeljko Mrsic (PIXSELL) Zeljko Mrsic (PIXSELL)

Osim što filmska ekipa mora negdje spavati, jesti, platiti dozvole i unajmiti koješta, od prijevoza do statista, uspješan film za sobom vuče i rijeku poklonika koji će u budućnosti rado doći vidjeti gdje se snimao film kojeg obožavaju.

Serijal filmova o apaškom poglavici Winnetouu snimao se na Velebitu davno, od 1962. do 1968. godine, a njemački turisti od tada nisu prestali militi po vrletima Velebita za otiscima kopita njegova konja.

Filmska se ekipa ponovno vratila osvježiti filmsku uspješnicu iz prošlog stoljeća, a ovoga puta trebalo im je čak 5000 statista, odnosno tamoputijih koštičavih Dalmatinaca koji liče na američke Indijance. 

Usporedbe radi, nakon snimanja “Ponosa i predrasuda” u engleski Lyme Park Cheshire nahrupilo je 150 posto više turista nego što ih je dolazilo prije, nakon snimanja “Hrabrog srca” škotski Wallace Monument utrostručio je broj gostiju, a “Nemoguća misija 2” u NP Sydney dovela je duplo više turista nego što ih je dolazilo ranije.

Pag | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)

"Naši prekrasni krajolici bili su ono na što smo se oslonili kad smo osnivali ured. Primjerice, upravo se snima belgijski dugometražni film ‘Uzvodno rijekom’, psihološka drama poznate i višestruko nagrađivane redateljice Marion Haensel na lokacijama Paklenice, Ražanca i kanjona Zrmanje. Radnja se sporo odvija i priroda ‘nosi’ dobar dio filma te je u centru pozornosti. Rekli su nam da ovakve krajolike nisu mogli naći nigdje u Europi. Grad Zadar ima planinu, kanjone, obalu, more, otoke, kulturnu baštinu koja nam je veliki atribut, izvrsnu prometnu povezanost - zračnu luku i autocestu te smještaj u sredini naše obale. Takve raznolikosti na tako maloj udaljensti stvarno je teško naći. Da ne spominjem jako dobre klimatske uvjete i dugačke ljetne dane koji savršeno pašu Skandinavcima koji dnevnog svjetla imaju puno manje. Mi smo uskočili s onim što je nedostajalo pa za njih obavljamo administrativni dio kako bi što prije od nadležnih dobili dozvolu za snimanje i sve ostalo što treba. Nama je to puno lakše jer imamo kontakte u nacionalnim parkovima, parkovima prirode, među načelnicima, u Hrvatskim šumama i znamo gdje što potražiti. Nastojimo skratiti proceduru donošenja odluka i izdavanja tih dozvola te smo uspjeli uglavnom skratiti te postupke na do tjedan dana. Što se više toga snima, nadležni su bolje upoznati sa svime i vjerujem da će stvar ići sve brže", rekla nam je Vedrana Kevrić, ravnateljica “Inovacije”, ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije, u sklopu koje je osnovan i Filmski ured Zadar.

Bivša tvornica Glinica | Author: Zeljko Mrsic (PIXSELL) Zeljko Mrsic (PIXSELL)

Oni na svojoj internetskoj stranici već nude lokacije za koje smatraju da bi bile dobre za snimanje filmova. Nisu to samo svemirski pejzaži kamenitog Paga, vrhovi velebnog Velebita, palmovite plaže koje bez problema mogu glumiti Karibe ili kamene ulice gradova koje su dušu dale za rimske “strade” ili srednjovjekovne ambijente. 

Naša je prednost i propala tvornica Glinica čiji bazeni s lužinom mogu bajkovito dočarati svjetsku apokalipsu, napuštena, porušena i gelerima izbušena sela idelna su scenografija za “dan poslije” napada zločestih izvanzemaljaca, a prazne hale nekoć velikih socijalističkih privrednih zamašnjaka mogu nas bez problema vratiti u neka davna, ako ne sretnija, godine na raspolaganju i pomoći biti Zadar Film Commission.

Nin | Author: Filip Brala (PIXSELL) Filip Brala (PIXSELL)

"Znaju nam često reći ‘Nema toga kod nas!’ Takvi totalno ružni ambijenti strašno su zanimljivi filmašima, bilo da je riječ o devastiranim selima, napuštenim tvornicama, vojarnama. Jako je atraktivna pista aerodroma u vojnoj bazi Šepurine jer ima prekrasan Velebit u pozadini. Mislim da bismo to trebali iskoristiti prije nego što dođe do obnove tih mjesta. Uz to, puno smo jeftiniji od naših mediteranskih konkurenata, Italije ili Španjolske", kazala nam je Vedrana Kevrić te dodala da trenutačno u Zadarskoj županiji u njihovoj organizaciji glumi 400-tinjak statista, te da se filmaši za zadarske lokacije raspituju svaki dan. 

Visokobudžetna američka TV reklama za videoigru “The Game of War” zahtijevala je 250 muškaraca u dobroj fizičkoj spremi za scenu srednjovjekovne bitke.

Most na Viru | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)

Potom i 10 ljudi za karakterne uloge, kratkometražni domaći film “Plaža” Gorana Škafića treba 120 statista koji dobro rone da snime scene 20. lipnja u Ninu. 

U srpnju će se snimati dugometražni belgijski film “Demencija”, u kojem glavne uloge glume dva dječaka s Downovim sidromom, snimat će se kratkometražni domaći horor Mile Božičevića “Babaroga”, u tijeku je snimanje glazbenog spota za britansku ekipu. 

Uz to, svako ljeto strani novinari snimaju bezbrojne TV reportaže, u čemu će im od pomoći biti Zadar Film Commission.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.