Kultura
381 prikaza

Hribar se opet natječe za šefa bogatog HAVC-a

Hrvoje Hribar
Grgur Zucko (PIXSELL)
Onoga tko se uspije izboriti da bude izabran, čekaju na odobrenje milijunski filmski projekti koji očajnički trebaju novac

Znaju se imena kandidata koji su se prijavili na HAVC-ov natječaj za upražnjeno mjesto ravnatelja. Nakon Danijela Rafaelića u igri ih je osmero. Ime novog ravnatelja očekuje s nestrpljenjem cijela filmska zajednica. Novi natječaji su u tijeku i mnogi projekti čekaju novac.

Prije svih, tu je redatelj Hrvoje Hribar, bivši najuspješniji ravnatelj HAVC-a, kojega je smijenila politička hajka 2017. godine. Javila se i redateljica Nikolina Barić. Rođena je 1982. u Zagrebu. Diplomirala je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti te anglistiku i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a radi kao vanjska suradnica na HRT-u.

Josip Grozdanić je rođen 1969. godine, a diplomirao je na FSB-u u Zagrebu. Kao filmski kritičar djeluje od 2003. godine te je dosad surađivao u mnogim hrvatskim tjednicima i emisijama HTV-a. Tu je i Thomas Krstulović, samostalni filmski snimatelj i branitelj te filmski fotograf. Na natječaj se javio i Damir Primorac, producent Start Upa, koji je producirao film "Ciao Mama", koji je 2009. prikazan na službenom programu Cannesa.

Nenad Puhovski Nesalomljiv Kultura "HRT je isti kao u SFRJ, ali šefovi su bili intelektualci"

Producent Fran Juraj Prižmić će po drugi put okušati sreću s natječajem. Javio se i 2017. godine na natječaj koji je bio raspisan nakon ostavke Hrvoja Hribara. Poznat po suradnji s Brankom Lustigom, s kojim je radio dokumentarac o njegovu životu. Prižmić je rođen 1988. u Zagrebu, diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2010. s rekordnim brojem ECTS bodova, a potom i magistrirao produkciju audiovizualnih i multimedijskih projekata pod mentorstvom Arsena A. Ostojića.

Kandidat je i Chris Marcich, Hrvat iz SAD-a, gdje je godinama bio čelna osoba europskog ureda MPA - udruge šest najjačih američkih filmskih studija. Predsjednik je izvršnog odbora švicarske agencije AGICOA. Uz njega, tu je i Višnja Vukašinović, potpredsjednica Hrvatskog društva filmskih kritičara. Diplomirala je kroatistiku i engleski jezik na FF-u u Zagrebu, a autorica je i nekoliko nagrađivanih kratkih filmova i projekata iz područja komplementarne filmske djelatnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.