Kultura
105 prikaza

Izložbe I performans na 29. Sa(n)jam knjige u istri

1/5
Izložba maestra Mila Manare predvodi moćnu listu događanja izvan književne pozornice Sajma

Velika izložba Mila Manare, jednog od najznačajnijih autora stripa na svijetu, koji je i počasni gost ovogodišnjeg 29. Sa(n)jam knjige u Istri predvodi moćnu listu ovogodišnjih sajamskih programa koji se ne događaju isključivo na književnoj pozornici. Pulski festival knjiga i autora, koji se održava od 24. studenog do 3. prosinca, najavljuje još dvije izložbe i poetski performans.

Izložba „Između stripa, književnosti i filma“ maestra Mila Manare bit će otvorena 25. studenog u 20.30 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca, a predstavlja različite vidove umjetničke osobnosti slavnog talijanskog autora stripa, odnosno njegove veze sa svjetovima filma, književnosti, stripa i, općenito, vizualnih umjetnosti.

 | Author: Sa(n)jam knjige Sa(n)jam knjige

Izložba, koja je dio sajamskog programa Storie italiane, čiji su pokrovitelji Talijanski institut za kulturu iz Zagreba, Zajednica Talijana Pula, Talijanska unija, a glavni partner Arheološki muzej Istre iz Pule, podijeljena je na tri glavna segmenta koji ističu grafički stil Mila Manare. Prvi segment izložbe prezentira njegovu vezu s književnošću, odnosno Umbertom Ecom: originalne crno-bijele table iz prvog toma knjige Il nome della rosa (Ime ruže, 2023.) popraćene su Manarinim reprodukcijama u boji.

 | Author: Profimedia Milo Manara Profimedia

„U vezi s ovom knjigom uspostavlja se i povijesna veza s Pulom, gdje je na Sajmu knjige u Istri 2006. godine gostovao Umberto Eco”, piše uz izložbu kustosica Paola Bristót, inače predavačica Suvremene umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Veneciji.

Drugi segment izložbe predstavlja Manarinu suradnju s redateljem Federicom Fellinijem i njegovu duboku vezu s filmom, a treći dio donosi iznimno vjerne reprodukcije Caravaggiovih djelâ. Izložbeni segment naslovljen Memorabilije, kroz manji dio Manarinih objavljenih radova, plakata, kalendara, predmeta svjedoči o popularnosti i prisutnosti njegova djela i izvan područja stripa.

Danijel Žeželj, autor stripova, slikar, animator i ilustrator svjetskih referenci na ovogodišnjem Sajmu predstavit će se u nekoliko programa. Među njima je i izložba „Umjetnik u gladovanju“, koja će biti otvorena u ponedjeljak 27. studenog u Galeriji Makina. Autor će na izložbi predstaviti ciklus nastao za njegovu grafičku novelu „Kao pas“, inspiriran književnim djelima Franza Kafke. Žeželj, kroz ovu grafičku novelu, kojoj je okosnica pripovijest „Umjetnik u gladovanju“, vizualnom naracijom oslikava složen, tjeskoban i nadrealan svijet kafkijanske atmosfere.

 | Author: Sa(n)jam knjige Sa(n)jam knjige

„Kafka jest na jedan način zastrašujući, upravo zbog proročanske preciznosti kojom opisuje odnos pojedinca i društva, ali istovremeno meni je i krajnje duhovit i bez te dimenzije duhovitosti i duhovnosti, unatoč i usprkos svemu, bio bi nečitljiv, neizdrživ. Sukob kontrasta meni je blizak i crtež koji se gradi na kontrastu svjetla i sjene čini mi se primjeren Kafkinom univerzumu“, kazao je Danijel Žeželj o svom novom ciklusu.

 | Author: Sa(n)jam knjige Sa(n)jam knjige

Izložba „JUFT!“ Dubravka Matakovića, jednog od najpoznatijih hrvatskih strip-umjetnika i ilustratora bit će otvorena u srijedu 29. studenog u 21 sat u Gradskoj galeriji Pula. Prema riječima kustosa, povjesničara umjetnosti Mladena Lučića Luca, izložba donosi presjek Matakovićevog rada od početka 1990.-ih do danas, a sukladno ovogodišnjoj temi Sajma u fokusu je - strip. Mataković, koji zbog svog prepoznatljivog vizualnog i jezičnog diskursa ima kultni status među domaćim poznavateljima stripa, u Pulu dolazi sa svojim stripovskim (anti)junacima. „Mali Ivica“, „Protman“, „Tetak Trinaesti“, „Super Di“, „Glištun Gmižić“ bit će predstavljeni na izložbi kroz originalne strip table i ilustracije ovog iznimno stvaralački plodnog i moćnog autora. Podsjećajući da je riječ o umjetniku koji stvara „u istančanoj maniri istinskog strip-majstora, scenaristički vrlo jakog, a crtački maestralnog“ Mladen Lučić Luc naglašava i da je „Mataković evidentno sklon satiri, sarkazmu i crnom humoru, što mu je uz zanatsku perfekciju i kreativnu maštovitost osiguralo mjesto u samom vrhu hrvatskog, a rekao bih i svjetski relevantnog strip-stvaralaštva.“

 | Author: Sa(n)jam knjige Sa(n)jam knjige

Na sajamskom programu je i Šesto čulo, multimedijalni performans koji povezuje čitanje poetskog teksta Anje Zag Golob iz zbirke “Da ne” u nakladi Sandorfa, glazbu koju uživo izvodi slovenski glazbenik Drago Ivanuša i slikanje uživo Danijela Žeželja u narativnu scensku izvedbu. Performans je dio programa Ljubljana bere, a bit će izveden u utorak 28. studenog u 20 sati na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta. Sudjeluju Anja Golob, Danijel Žeželj i Drago Ivanuša, a uvodničar je Aljoša Pužar.

“Čitanje pojedinih pjesama simultano je praćeno sekvencom vizuala slikanih uživo te glazbenom izvedbom, koja objedinjuje improvizaciju, ambijentalne zvukove i odabrane skladbe”, ističe se u najavi performansa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.