Kultura
729 prikaza

J. K. Rowling obećala novih čak pet filmova iz svijeta H. Pottera

"Čudesne zvijeri i gdje ih naći"
"Čudesne zvijeri i gdje ih naći" kao film ima premijeru 18. studenog, a ispalo je da je to tek prvi u nizu

Autorica Harryja Pottera Joanne K. Rowling iznenadila je svoje fanove na najavi u živo u Londonu svog novog filma "Čudesne zvijeri i gdje ih naći". Riječ je o filmu koji će svjetsku premijeru imati 18. studenog i koji se bazira na fiktivnom priručniku Harryja Pottera o nizu čudesnih životinja koje se pojavljuju u ciklusu priča o njemu. Autor fiktivnog priručnika je fiktivni lik Newt Scamander, kojega u filmu glumi Eddie Radmayne.

"Oduvijek smo znali da će biti više od jednog filma i zato smo razmišljali o trilogiji. No, sada sam napokon detaljno prošla radnju i sigurna sam da će biti ukupno pet filmova", izjavila je spisateljica pred brojnom publikom. Film, odnosno prvi nastavak, za Warner brothers režirao je David Yates. Radnja je smještena u New Yorku nekoliko stoljeća prije Harryja Pottera i govori o pustolovinama stručnjaka za čudesne zvijeri Newta Scamandera. Knjigu je Rowling napisala još 2001., pod pseudonimom Newt Scamander, tako da cijela priča djeluje što autentičnije.

Bila je riječ o njenom doprinosu dječjoj humanitarnoj organizaciji Comic Relief kojoj je išlo čak 80 posto cijene knjige. To, uz profit od knjige "Metloboj kroz stoljeća", koji je potpisala kao Kennilworthy Whisp, ekspert za metloboj i povijest metloboja, Rowling je prikupila 17 milijuna funti za siromašnu djecu diljem planeta. Scamander se inače kao autor knjige o čudesnim zvijerima navodi u knjizi "Harry Potter i kamen mudraca".

Mnoštvo čarobnih zvijeri koje se nalazi u knjizi razvrstano je u pet kategorija, u odnosu na to koliko je pojedina zvijer opasna i koliko se s njom može nešto napraviti. Kategorije su: jedan - dozlaboga dosadna zvijer, bezopasna zvijer koju se može pripitomiti, zvijer s kojom je preporučljivo da se bez većih problema bave čarobnjaci, opasna zvijer s kojom se ne bi trebao petljati nitko osim stručnjaka i na kraju, u kategoriji pet, zvijeri koje tamane čak i čarobnjake i koje je nemoguće pripitomiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.