Kultura
1574 prikaza

Kim-il Sung oteo režisera da mu snimi Godzillu

Kim II-sung
Flickr
Diktator Sjeverne Koreje redovito je otimao glumce i redatelje iz inozemstva kako bi ih natjerao na snimanje propagandnih filmova

Shin Sang-ok bio je poznati redatelj i producent. Tepali su mu da je princ korejskog filma. Međutim, sve to se promijenilo jednog dana u Hong Kongu. Tamo su ga oteli sjevernokorejski tajni agenti kako bi snimao propagandne filmove za Sjevernu Koreju i tadašnjeg diktatora Kima Jong-ila. Možda i najpoznatiji je Pulgasari, priča o mitskom čudovištu nalik Godzilli.

Radnja filma smještena je u srednjovjekovnu Koreju. Bogati plemići opljačkaju siromašno selo i zarobe nevinog starca kovača. Njegova djeca pokušavaju mu dati rižu kroz rešetke zatvora kako ne bi umro od gladi. Kovač, međutim, miješa rižu s krvlju kćeri sve dok ne uspije oblikovati minijaturnu figuru čudovišta. Posljednjim snagama zamoli bogove da njegovom dušom spase siromašne seljake od monarhije. Figurica čudovišta, Pulgasarija, oživi i počne jesti željezo kao hranu.

Sve više raste kako više željeza jede. Uskoro postaje toliko veliko da mu ništa ne može nauditi. Seljaci, uz svesrdnu pomoć čudovišta, uspiju osloboditi se monarhije, ali Pulgasari i dalje raste.

Očito je da seljaci obožavaju čudovište, ali ništa ne može utažiti njegovu glad.

Kovačeva kći na kraju shvati da će Pulgasari prouzročiti rat i siromaštvo stalnim proždiranjem resursa i odluči se žrtvovati kako bi duša njenog oca mogla otići u zagrobni svijet.

Čitav film trebao bi biti alegorija o opasnostima kapitalizma. Kako piše portal Listverse, Sjevernokoreanci moraju zaustaviti kapitalizam, pa čak i po cijenu vlastitih života.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.