Kultura
188 prikaza

Mediteranski festival knjige šesti put u Splitu

Ivo Čagalj/PIXSELL
Od 27. rujna do 1. listopada Split će i šesti put biti domaćin Mediteranskom festivalu knjige, na svojoj sad već stalnoj lokaciji - Velikoj dvorani sportskog centra Gripe

Kao i ranijih godina, organizator MFK 2023 je Zajednica naklada i knjižara Hrvatske gospodarske komore, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije, te Grada Splita. Sačuvali smo i posebno nam važnu tradiciju: ulaz na Festival kao i uvijek bit će besplatan, što će pridonijeti osnovnom cilju MFK: popularizaciji pisane riječi, a posjećenost ranijih godina govori da ljubitelja knjige i vjerne publike Festivala u Splitu i Dalmaciji ima mnogo.

Uz prigodnu prodaju starijih i novijih izdanja najvažnijih nakladnika iz Hrvatske i regije u Velikoj dvorani SC Gripe, MFK 2023 donosi iznimno bogat i raznolik program, koji će do početka Festivala biti još obimniji. Nakon svečanog otvaranja u srijedu 27. rujna, u organizaciji udruge SpLitera i crnogorskog portala Fokalizator, uz moderiranje Edija Matića i Vladimira Vojnovića nastupit će autori iz Crne gore Jelena Nelević, Tijana Radulović, Boris Đurović i Andrija Radović. U nastavku, Katja Grcić predstavit će novu knjigu bračkog aktivista i pisca Ivice Jakšića Čokrića Puka "Sto godina trudnoće". Večernji program dovodi doajena nakladništva Ivana Čolovića i njegovu popularnu Biblioteku XX. vek, koju će uz uglednog srpskog izdavača predstaviti Dubravka Stojanović i Kruno Lokotar.  

Četvrtak će, pak, obilježiti gostovanje jednog od najvažnijih srpskih književnika, publicista i kolumnista Svetislava Basare. Njegovu "Rekapitulaciju" - roman koji se likovima nastavlja na njegovu "Andrićevu lestvicu užasa" i NIN-ovom nagradom ovjenčan "Kontraendorfin" - uz autora će predstaviti Kruno Lokotar i Patricija Horvat. Istoga dana, slijedi promocija putopisne knjige poznatog splitskog jedriličara Sanija Delića "Eldora", koju će uz autora predstaviti Ivo Šćepanović i Kruno Lokotar.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Trećeg dana MFK čeka nas cijeli niz iznimnih događanja na festivalskoj pozornici. Počet ćemo knjigom "Ovdje ničeg nema" Ivana Katičića koju predstavljaju Marinko Koščec i Patricija Horvat. Slijedi promocija "Šalaporte" Marka Gregura, promotorica je i ovdje Patricija Horvat, a potom nam stiže Robert Perišić s jednim od najvećih ljetnih književnih hitova, "Brodom za Issu" koju predstavlja Katja Grcić. Na koncu, sigurno će veliku pažnju izazvati gostovanje Aleksandra Stankovića s njegovom ispovjednom knjigom "Depra", predstavit će je Tanja Mravak.

I subota, 30. rujna donosi zanimljiva gostovanja. U ranom programu na MFK gostuje vrlo čitani i nagrađivani bosanskohercegovački pisac Almin Kaplan koji će uz Nebojšu Lujanovića predstaviti dvije knjige, "Šušanj" i "Razgovori s Markom". U večernjem programu, pak, "Dnevnik Pauline P." Sanje Polak predstavit će Sara Kopeczky i Grozdana Ribičić.

Na kraju, u nedjelju 1. listopada u jutarnjem programu svi zainteresirani moći će poslušati panel "Kako razgovarati s djecom o ratu", na kojem sudjeluju ukrajinski gosti kazališni i filmski redatelj, scenarist i TV voditelj Eugen Stepanenko, te njegova kći Solomija Stepanenko, suautorica knjige "Abeceda rata".  Priključit će im se psihologinja Žana Pavlović, te ukrajinistica Darija Pavlešen. I u nastavku ostajemo u znaku Ukrajine, jer će djela Jurija Lisenka "Ide svašta!" i "Strašna šuma" predstaviti Darija Pavlešen i Josip Ivanović.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

U programu Trojica u nedjeljom u dva, pak, Antun Pavešković predstavit će Matka Sršena i njegovu "Rokašku kraljevinu", te Radu Jarka, autora "Puta na Solaris". Jedna od posljednjih promocija festivala bit će ona Nebojše Lujanovića, koji je prije nekoliko dana dobio nagradu VBZ-a za neobjavljeni roman za "Tvornicu Hrvata", uz promotora Srećka Jurišića.

Uz sve ove promocije tradicionalno će biti održano nekoliko radionica, posebno za djecu, a detaljni program uz satnicu bit će dostupan na internet stranici MFK, te na Facebooku i drugim društvenim mrežama na kojima će cijeli festival biti opširno praćen.

Poštovani predstavnici medija, željno Vas iščekujemo na šestom Mediteranskom festivalu knjige, i veselimo se Vašem izvještavanju o ovom značajnom događanju. Naravno, Festival će biti prilika i za susrete i intervjue s brojnim autorima i nakladnicima, u čemu ćete imati našu punu posredničku pomoć.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.