Kultura
1089 prikaza

Nakon slušanja prvog albuma, tata poručio Morrisonu "Ostavi se pjevanja"

Jim Morrison i Doorsi
Wikipedia
Roditelji su nam često i najžešći kritičari, a dokaz toga je i otac slavne legende Doorsa, Jima Morrisona

James Douglas Morrison bio je sin admirala ratne mornarice SAD-a, a već od djetinjstva su ga opisivali kao ekscentričnog. U dobi od tri godine 1947. svjedočio je prometnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je da su duše mrtvih indijanaca "uskočile u njegovu", te da su s njim ostale kroz život. To ga uvjerenje neće napustiti do smrti, čak u pjesmi "Peace Frog" s albuma "Morrison hotel" opisuje to iskustvo.

Prema riječima njegova profesora književnosti, Jim je čitao mnogo više od svih kolega u razredu, a njegov ukus bio je do krajnjih granica ekscentričan i izvan konvencija, pa često ni sam spomenuti profesor nije znao za djela o kojima Jim govori.

Nakon što je njegov otac prebačen u Kaliforniju iz Virginije, Morrison je otišao živjeti kod djeda i bake gdje je pohašao i koledž. Nakon što je postao pjevač u bandu Doors, nije trebalo dugo da postane jedan od najhvaljenijih i najkontroverznijih pjevača ikad.

Popularni Village Voice opisao ga je kao "prvog velikog seks simbola od smrti Jamesa Deana", ikonom gotha... Sredinom 1960-ih Doorsi su sa mješavinom svog psihodeličnog rocka i bluesa ubrzo postali najpolularniji rock bend u Americi, a ikao je Morrison uživao neviđenu slavu, jedna osoba mu nije bila baš obožavatelj - njegov vlastiti tata.

Jim Morrison i Doorsi | Author: Wikipedia Wikipedia

Tvrdokorni marinac svoju je djecu odgajao vojnici, a nakon što se proslavio Morrison je prekinuo svaki kontakt s obitelji te je čak lažno tvrdio da su preminuli - vjerojatno jer ga nikad nisu poticali u njegovoj karijeri.
Naime, nakon izlaska prvog albuma Doorsa, otac mu je u pismu napisao:

"Odustani od svake ideje pjevanja ili bilo kakve veze s glazbenom industrijom, jer smatram kako nemaš baš nikakvog talenta u ovome čime se baviš".

Srećom, njegovo odobravanje nije utjecalo na Jima Morrisona, koji je nastavio pisati pjesme koje i današnji klinci slušaju.
Naposljetku je njegov otac priznao kako je požalio zbog svojih riječi u pismu 1970. u kojem je rekao kako je njegovo odvajanje od obitelji bilo rezultat svađe oko njegovog glazbenog talenta, no da je svejedno ponosan na njega.

Preuranjena smrt legende

Oko smrti legendarnog Morrisona saplelo se nekoliko priča. Njegova djevojka Pamela ispričala je kako su boravili u njihovu stanu, te da se Jim otišao okupati, no kad je ona ušla u kupaonicu našla ga je mrtvog u kadi.
Kad su Jimovi prijatelji u Americi saznali za njegovu smrt isprva u nju nisu mogli povjerovati. Ray Manzarek je prvi iznio teoriju kako je Jim odglumio smrt da bi se u anonimnosti posvetio književnosti. To je potaknulo mnoge druge priče, pa su se čak javili neki svjedoci koji su Jima navodno vidjeli živog u Africi. Cijelom misteriju pomogao je i potajni pokop Jimovih posmrtnih ostataka na pariškom groblju Pere Lachaise.

Ipak, teorije o "odglumljenoj smrti" su najvjerojatnije neutemeljene i uglavnom se javljaju kod ljudi koji u kratkom životu učine velika djela. Ostao je jedna od najvećih rock legendi svih vremena.
Nakon dvadeset godina progovorio je i Jimov prijatelj, fotograf Alen Roney, koji je prijavio Morrisonovu smrt pod njegovim pravim imenom Douglas, kako ga ne bi mogli odmah dovesti u vezu sa slavnim "Kraljem guštera". On je bio taj koji je organizirao i njegov tajni pogreb kojemu je nazočilo samo pet ljudi. Roney tvrdi da je Jim Morrison umro od prekomjerne doze heroina i da je posljednja tri dana proveo "fiksajući" se sa svojom djevojkom. Pokopan je na groblju Père-Lachaise u Parizu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.