Kultura
1264 prikaza

"Ne bojim se prosvjeda branitelja pred 'Gavellom'"

PIXSELL
Glumac Boris Svrtamn, ravnatelj zagrebačkog kazališta, oglušio se o želju braniteljskih udruga

Nakon što je jučer najavio da neće udovoljiti zahtjevu Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata '91.i pomaknuti kazališne predstave s 18. na 25. studeni, Boris Svrtan, ravnatelj zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, rekao je da se ne boji prosvjeda ispred svoje kazališne kuće. 

Problem je nastao kad je Mladen Pavković zatražio da se ove godine, manifestacija Noć kazališta, koja se inače u cijeloj Europi održava treće subote u studenom, pomakne za tjedan dana, jer ove godine će to biti 18. studeni, dan kad se u Hrvatskoj obilježava godišnjica sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Pod pritiskom Pavkovića, inače osuđenog bludnika nad maloljetnicom, organizator manifestacije - Narodno sveučilište Dubrava - popustilo je inicijativi, ali se tome usprotivio Boris Svrtan. Usprkos Pavkoviću, Svrtan će 18. studenog besplatno odigrati monodramu o Vladi Gotovcu, 'Moj slučaj'. 

Express: Rekli ste da ćete kontaktirati i ostala kazališta u Hrvatskoj da vam se pridruže. Tko je još potvrdio da će ignorirati zahtjeve Pavkovićeve Udruge?

- Za sad mi je to potvrdio i Sven Šestak koji će baš u Pavkovićevoj Koprivnici izvesti predstavu 'Kako nastaje kazalište?'
 
Express: Vi ste ravnatelj gradskog kazališta. Je li vam se povodom istupa javio gradonačelnik Bandić?

- Ja sam s gradonačelnikom Milanom Bandićem i psihijatrom Veljkom Đorđevićem, ravnateljem Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja i HVIDR-om iz Peščenice, već potpisao ugovor prema kojem u našem kazalištu branitelji imaju povlaštene ulaznice i već godinu dana u velikom broju dolaze u naše kazalište. Naravno, govorim o onim pravim braniteljima, koji su doista branili Hrvatsku i zbog toga nisu izvukli nikakve povlastice, niti to žele. Kazalište postoji zbog gledatelja i zadaća nam je privući publiku da što češće dolaze, a ne zatvarati im vrata. 

Express: Vjerujete li da bi se mogao ponoviti scenarij iz Splita kad su se branitelji okupili ispred HNK prosvjedujući protiv Frljićeve predstave 'Naše nasilje - vaše nasilje'?

- Ne, ne bojim se prosvjeda. Apeliram na sve ljude dobre volje da je svako kazalište mjesto susreta i ne želim ni oko kazališta, niti u njemu, nikakvih ružnih riječi. Mi smo izranjavano društvo iza kojeg je vrlo težak rat i velike traume, pa ako je već moja generacija njima inficirana, želim da generacija moje kćeri živi mirno i bezbrižno.

Express: Kad smo već kod Frljića, uskoro gostuje u Gavelli s mariborskim kazalištem gdje je postavio 'Medeju'. 

- Da, cijenim ga kao redatelja, to odlično radi, ali se previše eksponira u javnosti zbog drugih stvari. Čak je i mene, ako sam dobro čuo, u svojoj predstavi 'Hrvatsko glumište' svrstao u fašiste. Ne ljuti me to, nego me čudi. Smatram da je u kazališnom prostoru premalo odgovornosti prema izgovorenoj riječi i volio bih da se to promijeni. Lako je kao Neron zapaliti vatru i onda s brda u smijehu gledati kako je drugi gase. No...to je samo spektakl oko vlastitog novčanika, ništa puno dublje. Hrvatskoj treba empatičnost kroz dijalog.


 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.