Top News
39163 prikaza

Okrutni ubojica krije tajnu brutalnog obračuna u Lepoglavi

Srđan Mlađan
1/7
Boris Scitar/Pixsell/History
Sve je očitije koliko je točna teza da u zatvoru ne postoje dobri prijatelji

Sisačkog monstruma, zbog čijih se krvavih pohoda tresla Hrvatska, u četvrtak će uz jake mjere osiguranja iz Kaznionice u Lepoglavi dovesti na Županijski sud u Varaždinu.

Trostruki ubojica i pljačkaš banaka Srđan Mlađan ovaj put će biti svjedok na suđenju ubojici Dariju Šišakoviću (29) koji je 19. ožujka 2015. u zatvoru u Lepoglavi više puta utegom u glavu udario Roberta Matanića, osuđenog za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića. Optužnica protiv Šišakovića podignuta je još u rujnu 2015. no suđenje do sada nije započelo jer je Matanić prvo bio u komi, a potom je dugo vegetirao. Matanić se nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu i neće se pojaviti na suđenju. U napadu mu je uništen centar za govor. Ima trajne ozljede mozga i to centra za govor i može razumjeti samo jednostavne upite na koje odgovara jednostavnim sklopovima samoglasnika.

Šišaković je u zatvoru završio zbog ubojstva Zagrepčanke Dijane Ćulibrk (37). Profesoricu sociologije i kroatistike Dijanu Ćulibrk ubio je 2011. s 31 ubodom nožem.

David Komšić Fotogalerija Top News Oči ubojice Komšića kad je čuo kolika je kazna

On i Robert Matanić, koji je osuđen na 35 godina robije, prije sukoba bili su u dobrim odnosima, čak su zajedno vježbali u zatvoru. Tako je bilo i 19. ožujka 2015. U teretani, koja se nalazi u prostoru za šetnju, Šišaković i Matanić bili su s još dvojicom zatvorenika. Igorom Matanovićem (44), koji je ubio oca i maćehu, te Mlađanom (38). Nakon razgibavanja Matanić je objašnjavao Šišakoviću način udaranja u vreću.

Matanović je sjedio i gledao kako vježbaju, a Srđan Mlađan je trčao dvorištem. Nakon nekog vremena počeli su vježbati s utezima. Matanić je legao na klupu za bench i kad se podigao u sjedeći položaj Šišaković ga je udario utegom u glavu. Tijekom istrage Šišaković o napadu nije rekao niti riječi.

Možda će o razlozima pokušaja ubojstva nešto znati Srđan Mlađan čije ime je postalo sinonim za zlo zbog hladnokrvnih ubojstava.

Srđan Mlađan | Author: Boris Scitar/Pixsell/History Boris Scitar/Pixsell/History

"Karlo, jedina moja ljubavi, zauvijek tvoja Betty", bile su riječi kojima je te prohladne siječanjske subote 16-godišnja gimnazijalka Elizabeta Šubić pred petrinjskom Osnovnom školom odlučila opisati bezgraničnu ljubav prema svom tadašnjem mladiću. Nakon što je grafitnom olovkom na zidu škole napisala kratku poruku, sjela je na stube na kojima se s dečkom trebala sastati u 21 sat.

Desetak minuta prije pred školom se pojavio tada 16-godišnji Srđan Mlađan. Prišao joj je, pitao je što radi i sjeo pored nje. Kratko su razgovarali, nakon čega Mlađan iz sportske torbe vadi strojnicu svog oca Mladena i ispaljuje u Elizabetu dva hica – jedan u vrat i drugi u glavu. Djevojka ostaje na mjestu mrtva, a on sprema pušku nazad u torbu te se vraća u Sisak na isti način na koji je iz njega doputovao – gradskim autobusom.

Prema svom vlastitom priznanju, Mlađan motiva za ubojstva nije imao jer je Elizabetu tada vidio prvi put. "Odlučio sam na tom mjestu i tog dana nekoga ubiti, meni je bilo svejedno koga. Da nije naišla ona, žrtva bi bio netko drugi", priznao je Mlađan u svibnju te 1998. godine u istrazi, samo nekoliko dana nakon što je napunio 17 godina. 

Reykjavik Slučaj na otoku Life Misterij: Šest ljudi priznalo ubojstva koja nisu počinili

Na drugo ubojstvo nije dugo čekao. Baš kao i 16-godišnju gimnazijalku pred kojom je bio život, umirovljenika Petra Jančića (61) iz Siska ubio je samo zato što se u krivo vrijeme zatekao na krivom mjestu. Jančić mu je bio susjed, a dočekao ga je pred ulazom u garažu gdje je u njega iz očeve puške ispalio tri hica.

Tko zna do kada bi maloljetni monstrum nastavio ubijati da u pljački Sisačke banke, koju je počinio samo pedeset metara od svoje kuće nedugo nakon drugog ubojstva, nije učinio pogrešku zbog koje su ga policajci otkrili. "Vidimo se u paklu", promuklim glasom koji još nije do kraja ni mutirao poručio je Srđan Mlađan sisačkom sucu Damiru Parcenu koji ga je zbog dvostrukog ubojstva, pokušaja ubojstva i pljačke banke osudio na za maloljetnika maksimalnih deset godina zatvora. 

Željko Ražnatović Arkan Daleko od Srbije Top News Raskošni život Arkanovog ubojice: Jahte, penthouse...

Kaznu koju je izdržavao u požeškoj kaznionici sigurno mu je olakšalo čak 21 nagradno izlaženje u grad, koje je zaradio očito dobro prikrivajući svoju ćud i emocije. Za posljednjeg izlaska u veljači 2002. godine Mlađan je uspio unajmiti stan u Zagrebu, nabaviti pištolj i opljačkati Sisačku banku u Zvonimirovoj ulici.

Naravno da se nije imao namjeru vratiti u zatvor, a kada je shvatio da mu je policija na tragu, bez imalo oklijevanja s tri je metka na zagrebačkom Borongaju ubio policajca i oca troje djece Milenka Vranjkovića Kinga koji je poslan da privede Mlađana. Nakon toga pobjegao je i nekoliko stotina metara dalje u stanu na Ravnicama zatočio Boženu Kosović, njezinu kćer Nikolinu i sina Mirka. Svoju mirnu predaju Mlađan je tada uvjetovao nazočnošću brojnih medija. 

"Bojao sam se da će me, nakon što se predam, policajci ubiti zato što sam ubio jednog od njihovih", objašnjavao je razloge zbog kojih je tada inzistirao na novinarima. Nakon nekoliko sati gol do pasa izašao je iz stana i spektakularno se predao pred kamerama.

Srđan Mlađan | Author: Boris Scitar/Pixsell/History Boris Scitar/Pixsell/History

U igrano-dokumentarnom serijalu Tragovi na Novoj TV prošle godine su analizirali njegova ubojstva, a o Mlađanu su javno pričali i roditelji Nediljka i Mladen Mlađan. 

"Ne razumijem da netko može to napraviti, popiti čašu mlijeka i otići spavati", rekla je Mlađanova majka opisujući sina nakon jednog ubojstva. Za Srđana je rekla kako se volio igrati kao sva druga djeca i da nije bio zahtjevan. 

"Svi smo plesali oko njega, držali ga kao kap vode na dlanu, pazili ga. Bio je jedino muško dijete u obitelji", ispričala je. 

No, nakon svih tih ubojstava, kaže da su bili mrtvi ljudi. 

"Rekla sam mužu 'Ajmo se ubiti'. Nisam vidjela svrhu života, svijet mi se totalno srušio", ispričala je Nediljka Mlađan. Kaže kako i dalje sanja sina, kako prolazi blizu kuće i ne može ući u nju. 

O Mlađanu je pričao i njegov prijatelj Vlado Kadička, koji je rekao kako ne može reći daje imao ikakvih problema s Mlađanom te da su normalno trenirali. Isto tako i njegov profesor Pavao Zrnić je rekao kako se jako rijetko moglo doprijeti do Mlađana, ali da je sve jako poslušno izvršavao. 

Suđenje Stjepanu Mauroviću Neriješeni zločin Top News Misterij smrti najopakijeg čovjeka u Lepoglavi

"Srđan Mlađan je danas sinonim za zlo za mnoge ljude, za cijelu državu", rekla je njegova majka na kraju emisije i dodala kako bi bilo bolje da su svi troje mrtvi. Dodala je kako je bol žrtava i njihova bol te da se svakog dana pomoli za žrtve. 

Mladen Mlađan je na samom kraju emisije poručio kako traži oprost u ime svoje obitelji i za sina, no njegova je supruga dodala kako to ne može tražiti jer nema obraza tražiti taj oprost. 

Nakon što je ubio policajca, Srđan Mlađan se sakrio u stanu Božene Kosović, koja je ispričala kako je kašljanjem policajcima potvrdila da je Mlađan u njihovu stanu. 

"Minute su mi bile vječnost. Sve je to trajalo strahovito dugo", ispričala je Božena, koja je na kraju emisije rekla i kako se boji Mlađanova izlaska iz zatvora. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.