Kultura Nagrada Fric
153 prikaza

"Nikad se ne bih htio naći na mjestu svojih likova"

Ivica Ivanišević
PROMO
Ivica Ivanišević je svojom ‘Knjigom žalbe’ prepunom humora ušao u širi izbor za nagradu od 75.000 kuna

Hrvata je upravo nogirala bivša, Finkinja se bori s gotičkim romanima, Rus je u strahu od književnih kritičara, dok Čehinja pije i plače za pokojnim mužem.
 Sve su to likovi Ivaniševićeve "Knjige žalbe" koja je, kaže, nastala u dahu.

"Knjiga žalbe", Ivica Ivanišević | Author: PROMO PROMO

Otkrio je da ju je pisao tek mjesec i pol dana. Bez obzira na to, roman je podijelio nagradu VBZ-a za najbolji rukopis romana, pokupio odlične kritike, a sad je i u širem izboru za nagradu Fric koju dodjeljuje magazin Express zajedno sa sponzorom Barcaffeom. Ako mu se posreći, Ivica Ivanišević (53), rodom iz Splita, mogao bi osvojiti 75.000 kuna.

Miljenko Jergović Književna nagrada Kultura ‘Kako objasniti da vam je ljeto 1991. bilo najbolje?’

"Sve je počelo kad sam se zapitao kako bi bilo da četvero ljudi koji nemaju ništa zajedničko moraju biti zajedno mjesec dana na istome mjestu. Odlučio sam da to budu pisci jer su oni puno taštiji i nesigurniji od drugih. Uz to, smjestio sam ih u najveću rumunjsku zabit kako bih bio siguran da mjesto radnje nikome neće biti egzotično ili privlačno. Čovjek bi rekao da sam stvorio predložak za groznu tragediju, ali eto, kod mene sve teče u humor", rekao je Ivanišević.

Dodao je da roman nema autobiografskih elemenata jer si nikad ne bi priuštio ono što je svojim likovima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.