Kultura
759 prikaza

'Odvalimo se poezijom' uz nagrađene domaće pjesnike

Sanja Baković
Davor Puklavec (PIXSELL)
Dobitnici nagrade za mlade pjesnike po prvi put okupit će se na istom mjestu

Poezija kod nekih stoji, kod većine ne postoji, dok one koji je vole ama baš ništa ne obeshrabruje. Oni je uporno čitaju, pišu i izučavaju, kaže pjesnikinja Sanja Baković, koja će 3. veljače u zagrebačkom Botaničaru, na tribini 'Odvalimo se poezijom', prvi put okupiti dobitnike Gorana za mlade pjesnike, koja se ove godine dodjeljuje 40. put. Na druženju će se naći kako svježi 'Goranovci', Mateja Jurčević i Stipe Odak, tako i veterani, Miroslav Kirin, Branko Čegec i Alen Galović.

- Razgovarat ćemo o pisanju, poeziji, iskustvu Gorana. Autori će čitati svoje pjesme, a glumci Matija Major i Tana Mažuranić one ostalih Goranovaca. Saznat ćemo prije svega što se sa svima njima i njihovim pisanjem događalo nakon nagrade – kaže Sanja dodajući da se Goran za mlade pjesnike, u sklopu hrvatske najveće i najdugovječnije pjesničke manifestacije Goranovo proljeće, dodjeljuje od 1977. autorima i autoricama do 30 godina, za neobjavljeni rukopis. 

Studentica komparativne književnosti i kroatistike Mateja Jurčević dobila ga je prošle godine za 'Paranoju', pjesnik i pisac Stipe Odak 2013. za 'Trobojno bijelo', pjesnik, novinar i urednik Alen Galović 1994., za zbirku 'Malo tijelo jutra', pjesnik, književnik i prevoditelj Miroslav Kirin 1989. za rukopis 'Od nje do vječnosti', a pjesnik, pisac, urednik i izdavač Branko Čegec još 1980., za 'Eros-Europa-Arafat'. 

Sveukupno je Gorana za mlade pjesnike dobilo 49 autora i autorica, pri čemu nešto više muških (27). U više se navrata nagrada dodjeljivala većem broju rukopisa, primjerice 1991., kad je bilo šest dobitnika, među njima i Lidija Bajuk, danas poznatija kao etno glazbenica. Miljenko Jergović je nagradu također dijelio - 1988., s kolegama Krešimirom Bagićem i Borisom Gregorićem. Dorta Jagić, koja je 2014. za knjigu pjesama 'Kauč na trgu' dobila prestižnu  “The European Poet of Freedom Literary Prize”, među Goranovce je ušla još 1999., a Ivana Bodrožić, nešto kasnije, 2005. Prva pak dobitnica Gorana za mlade pjesnike 1977. bila je Jagoda Zamoda, s rukopisom 'Kresni riječju'.

- Nagrade su važne jer daju onaj lijepi vjetar u leđa i potvrđuju da to što se radi ima smisla. Kamo sreće da ih je više, da je više natječaja, potpora i mogućosti za objavljivanje, ali i da je više radionica i platformi gdje se dobra poezija piše, čita i o njoj razgovara – kaže Sanja koja tribinu 'Odvalimo se poezijom-ususret Goranovu proljeću' organizira sa zagrebačkim Centrom za kreativno pisanje. 

Manifestacija Goranovo proljeće, pokrenuta davne 1964., održat će se tradicionalno 21. ožujka u Lukovdolu, rodnom gradu Ivana Gorana Kovačića, a na njoj će se, uz Gorana za mlade pjesnike, dodijeliti i Goranov vijenac, koji autor dobiva za svoj cjelokupni pjesnički opus.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.