Life
164 prikaza

Umjetnost liječi kriminalce: U zatvore uveli tečaj poezije

Zatvorenik
Thinkstock
U kaznionicama su organizirane radionice pisanja, nakon koji su zatvorenici bolje shvaćali svoje misli i skrivene osjećaje

Da biste postali pjesnik, morate razbiti određenu logiku i stvoriti vaš vlastiti sistem. 

Čim prekinete razmišljati na način na koji ste naučili, moći ćete stvarati u stihovima. Tako možete reći što god želite, neovisno o trenutku, rekla je španjolska umjetnica Cristina Domenech argentinskim zatvorenicima. 

Među njih je otišla slučajno, kako bi sudjelovala u novome modelu resocijalizacije. U novom projektu vodila je malu školu pisanja za nepismene kriminalce.

"Većina njih nije znala gotovo ni potpisati se. Imali su slab vokabular, no bili su ustrajni. Rekli su da žele pisati o svemu što ne mogu imati unutar svoja četiri zida", rekla je Domenech.

Poezija im je otvorila nova vrata jer zatvorenici nisu imali blistavu budućnost, a mašta im je bila na jako niskoj razini. 

U sklopu radionice morali su pročitati desetak knjiga i naučiti napisati ono što osjećaju. 

Nakon završenog tečaja za pjesnike, psiholozi su analizirali napredak polaznika. 

Zaključili su kako im je umjetnost pomogla u tranziciji između kriminala i “smiraja duše”. 

Bolje su shvaćali termine jednakosti i slobode te su bolje napredovali od kolega koji nisu pohađali radionicu.

"Momci su otkrili da u njima postoji određena količina slobode koju im nitko ne može oduzeti. Iako su iza rešetaka, te metalne šipke u pjesmi postale su samo riječ. A riječi ima jako puno", rekla je umjetnica. 

Osim zatvorenicima, Domenech priznaje da je takav susret pomogao i njoj doći do same srži umjetnosti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.