Kultura
137 prikaza

Posveta pjesniku Hajjamu iz pera izvrsnog Karahasana

Utjeha noćnog neba, Dževad Karahasan
Profil
Bosanskohercegovački pisac i u drugom nastavku romaneskne trilogije dokazuje se kao vrstan stilist

Karahasan pripada kategoriji BiH i europskih pisaca kojima je strana jeftina politizacija, književno-politički marketing i podilaženje izvanliterarnim trendovima, stoji u tek jednom od brojnih laskavih komentara na račun ovoga književnika. Tako i jest. Nesumnjivi mu talent, pogotovo u smislu vrlo uspješnog miješanja žanrova, dopušta beskompromisnost. “Utjeha noćnog neba”, drugi dio romaneskne trilogije, to još jednom dokazuje. 

Riječ je o nastavku posvete Omaru Hajjamu, perzijskom pjesniku, matematičaru i astronomu koji je ovdje, nakon priče o njegovim počecima u “Sjemenu smrti”, na svojem znanstvenom i umjetničkom vrhuncu. Karahasan kroz opis Hajjamova života i rada upućuje, dakako, i na šire društvene okolnosti, na začetke fenomena, poput terorizma i fundametalizma, ali i komunizma. Cijelo to vrijeme, a po tome je Karahasan poznat, tu se vidi dobar spoj tradicije i mudrosti Istoka s duhom Zapada, pri čemu su naglašena pozitivna kulturna iskustva spajanja tih svjetova. Najbolje od svega, sve to autor čini iz pozicije stvarno izuzetnog jezičnog stilista.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.