Kultura
385 prikaza

Premijera predstave 'Sad Sam Matthäus' Matije Ferlina u ZKM-u

1/2
Jelena Janković
Izazovni dijalog koji se na pozornici stvara neuobičajene je ljepote: između osobe 21. stoljeća i vrhunca protestantske sakralne glazbe; između napetog tijela i kanonskog pogrebnog rituala...

Nakon iznimne recepcije kritike i publike na izvedbama u Centre national de la danse u Parizu, Staroj mestnoj Elektrarni u Ljubljani te na Wiener Festwochenu u Beču, predstava Sad Sam Matthäus bit će premijerno izvedena i u Hrvatskoj – 4. i 5. studenog u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih! 

Matija Ferlin sa svojim novim solom ulazi u dijalog s glazbenim djelom Johanna Sebastiana Bacha Muka po Mateju. U suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom, koreograf i izvođač prihvaća izazov susreta između vlastitog fizičkog tijela i monumentalnog oratorija s gotovo trosatnim trajanjem. Izazovni dijalog koji se na pozornici stvara neuobičajene je ljepote: između osobe 21. stoljeća i vrhunca protestantske sakralne glazbe; između napetog tijela i kanonskog pogrebnog rituala; te između pojedinca i civilizacije.  

Kroz osobne narative i metafizička razmatranja koja su pratila teško pojmljive i mučne gubitke u Ferlinovoj obitelji, predstava produbljuje teme smrti, patnje, iskušenja, tjelesnosti, odnosa pojedinca i društva, izdaje i oprosta. Širokim simboličkim korpusom koje ovi narativi uspostavljaju briše se granica između vjerojatnog i nemogućeg, racionalnog i intuitivnog, izmišljenog i stvarnog. Oni su bijeg od banalnosti smrti i ograničenosti života, mali uvidi u onostrano; male pasije i iskušenja običnih ljudi. Pojedinačne narativne linije povezane su ne samo motivom smrti, već i metafizičkim trenutkom u priči koji proizlazi iz želje da se pasija, iskušenje, pa čak i smrt vidi s nekog cjelovitijeg stajališta, a ne samo kroz prizmu egzistencijalnog materijalističkog straha od neizbježnog.  

 | Author: PROMO PROMO

Plesnascena.hr predstavu opisuje kao 'izvanserijsko kazališno iskustvo' koje nas 'od prvog ulaza izvođača dodiruje na najintimnijoj osobnoj razini', slovenski Neodvisni.art smatra da se radi o 'uvjerljivom i složenom radu koji se bavi skrivenim društvenim, obiteljskim i osobnim ranama koje nosimo u sebi', dok austrijski Der Standard afirmira predstavu kao 'umjetnički iznimno uspješan, poetičan i politički komad koji, unatoč svom respektabilnom trajanju, ne blijedi ni sekunde'. 

Autorski tim predstave čine koreograf, redatelj i izvođač Matija Ferlin, koautor teksta i dramaturg predstave Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, oblikovatelj zvuka Luka Prinčič i oblikovatelj svjetla Saša Fistrić. Sad Sam Matthäus europska je koprodukcija Emanata, Wiener Festwochena, CND Pantin te Istarskog narodnog kazališta, a realizira se u partnerstvu sa Zagrebačkim kazalištem mladih, Mediteranskim plesnim centrom Svetvinčenat te Starom mestnom Elektrarnom (Bunker). 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Zagrebačkog kazališta mladih (Teslina 7) ili online na stranicama ZKM-a. 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.