Kultura
162 prikaza

Promocija grafičkog romana "Plava je najtoplija boja" Jul Maroh

1/3
VBZ
Ova kultna knjiga, koju je na hrvatski prevela Mirna Šimat, izlazi u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke Na margini, glasovi drugih i 'drugačijih',

U ponedjeljak 11. listopada 2021. u 19h u Kinoteci će se održati promocija grafičkog romana "Plava je najtoplija boja" autora/autorice Jul Maroh u izdanju V.B.Z-a. O stripu i knjizi općenito, zašto i kako je knjiga "Plava je najtoplija boja" postala kultna i posebna, te zašto je važna u LGBTIQ zajednici govorit će urednik knjige Vladimir Šagadin i likovna umjetnica i stripašica Helena Janečić. Nakon promocije bit će prikazan suvremeni klasik "Adelin život" koji je inspiriran ovim grafičkim romanom i koji je nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013. 


Projekcija filma "Adelin život" održava se u sklopu programa Rendez-vous au cinéma u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Ova kultna knjiga, koju je na hrvatski prevela Mirna Šimat, izlazi u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke Na margini, glasovi drugih i 'drugačijih', koja 2021. okuplja deset europskih naslova u čijem su središtu prava seksualnih, dobnih i religijskih manjina i ljudi s invaliditetom. 

 | Author: VBZ VBZ

Život mlade Clémentine preokrene se onog dana kad upozna Emmu, djevojku plave kose koja će joj otkriti sve aspekte žudnje i omogućiti joj da se suoči s pogledom drugih. Nježna i dirljiva priča Plava je najtoplija boja francuski je grafički roman o zaljubljivanju, odrastanju, samootkrivanju i identitetu, priča o mladenačkoj ljubavi dviju mladih Francuskinja na prijelazu 21. stoljeća. Strip je inspirirao sada već kultni film „Adelin život“ („Plava je najtoplija boja“), nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013., preveden je na brojne jezike i osvojio je nagradu publike na Međunarodnom festivalu u Angoulêmeu. 

Plavo je najtoplija boja priča je o zaljubljivanju, odrastanju, samootkrivanju i identitetu, u čijem je središtu Clémentine, srednjoškolka čiji se život čini prosječnim sve dok ne upozna Emmu, samouvjerenu djevojku plave boje kose, koja će otad za nju postati simbol požude i ljubavi. Clémentine se nakon toga nađe u zastrašujućem limbu – bori se sa samom sobom i osjećajem srama, s ljubavlju i mržnjom prema onome što jest i kako se osjeća. Težak proces prihvaćanja same sebe dodatno pojačavaju sukobi s okolinom koja osuđuje i odbacuje LGBTIQ osobe. Čitajući njezin dnevnik, čitatelj se upoznaje i identificira s mladom ženom koja pokušava voljeti unatoč vlastitim predrasudama i društvenim očekivanjima. 

 | Author: VBZ VBZ

Plavo je najtoplija boja grafički je roman nadarene francuske strip-umjetnice / nadarenog francuskog strip-umjetnika i transfeminističke aktivistice / transfenističkog aktivista Jul Maroh. Strip koji nazivaju „himnom ljubavi“ (Le Figaro) osvojio je važne nagrade, među ostalima i nagradu publike na Međunarodnom festivalu stripa Angoulême (najveći europski festival stripa), preveden je na brojne jezike (njemački, engleski, talijanski, portugalski, španjolski, nizozemski), pridonio je popularnosti francuskog stripa u svijetu te je inspirirao međunarodno uspješan, sada već kultni film Adelin život (Plavo je najtoplija boja), nagrađen Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013. Osim što ga nazivaju vrhunskim književnim djelom često se ističe i velika didaktička i aktivistička vrijednost ovog stripa. 

 | Author: VBZ VBZ

Jul Maroh, multidisciplinarna umjetnica / multidisciplinaran umjetnik i transfeministička aktivistica / transfeministički aktivist, priča priče o modernoj intimi i njezinim političkim aspektima. Nakon stripa Plavo je najtoplija boja, koji je osvojio razne nagrade i nadahnuo film Adelin život (Zlatna palma u Cannesu 2013.), objavila/objavio je Skandalon, Brahms, Corps Sonores i You Brought Me the Ocean (u suradnji s Alexom Sanchezom). Jul je bila kustosica / bio kustos u muzeju suvremene umjetnosti CAPC u Bordeauxu na izložbi Procession, a također je suosnivačica/suosnivač feminističkog kolektiva Bd Egalité. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.