Kultura
288 prikaza

Pobjednica Gorana predstavlja svoj pjesnički prvijenac

Marija Dejanović
1/3
PROMO
Nakon predstavljanja knjige, u 20 sati počet će koncert nagrađivane zagrebačke kantautorice Sare Renar i Marije Dejanović

Iako se sva snaga ovakvog pjesničkog projekta može sagledati samo iz cjeline i precizne strukture rukopisa, poezija Marije Dejanović ipak i izravnije dopire do čitatelja originalnošću i začudnom ljepotom pojedinih pjesničkih slika koje su ostvarene svedenim i preciznim jezikom, rekao je Ivan Šamija u obrazloženju uz dodjelu ovogodišnje nagrade "Goran" za mlade pjesnike.

U četvrtak, 15. studenog, u 19 sati u zagrebačkom Vinylu održat će se promocija pjesničkog prvijenca autorice Marije Dejanović. Za zbirku "Etika kruha i konja" mlada pjesnikinja je  dobila nagradu "Goran", najprestižniju domaću nagradu za mlade pjesnike i pjesnikinje.

- Jednostavnost jezika opravdava čitanje ovog rukopisa ne kao hermetičnog u smislu da skriva tajno značenje, već upravo suprotno, kao pokušaja da se poezija u potpunosti ostvari kao prostor jezične i značenjske slobode i igre - napisao je Šamija za Dejanovićinu poeziju.

O knjizi će, uz autoricu, govoriti Ivan Šamija, urednik knjige i Marko Pogačar, predsjednik odbora Goranovog proljeća. 

Nakon predstavljanja knjige, u 20 sati počet će koncert nagrađivane zagrebačke kantautorice Sare Renar i Marije Dejanović. 
Izvodit će eksperimentalnu autorsku kompoziciju pod imenom "U privremenom smještaju kod ljudi".

Marija Dejanović rođena je u Prijedoru 1992. godine. Odrasla je u Sisku. Živi i djeluje u Zagrebu. 

Studira komparativnu književnost i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Objavljivala je pjesme i književne kritike u raznim časopisima, zbornicima i na internetskim portalima u regiji. Pjesme su joj prevođene na engleski, rumunjski i slovenski jezik.

2018. godine osvaja nagradu "Goran" za mlade pjesnike rukopisom "Etika kruha i konja" i nagradu "Zdravko Pucak" za rukopis "Središnji god".

Sara Renar je nagrađivana zagrebačka kantautorica i pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima četiri diskografska izdanja. Album "Djeca" je 2014. godine nominiran za nagradu Porin za najbolji debitantski album, dok je 2015. za EP "Jesen" Sara nominirana u dvije kategorije (najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji alternativni album), a Porin je osvojila u kategoriji vokalne izvedbe. 

"Tišina" iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a isti album je zaslužio nominaciju za IMPALA europski album godine. 

Posljednji live album "Gdje povlačiš crtu" odjeknuo je u svim medijima, a prema svim kritikama je revolucionarni i svjetski materijal koji zaslužuje posebnu pažnju. U posljednje tri godine Sara je zabilježila oko 250 koncertnih nastupa diljem Europe i regije. 

Osim vlastite autorske glazbe, surađivala je na projektima kazališne skupine Montažstroj i umjetničkog kolektiva SKROZ te je česta suradnica književnih manifestacija "Goranovo proljeće", "Tko Čita?", "Sjećanje na Tina" i "Doručak kod Krleže", a odnedavno je dio pilot projekta Europske Unije za potporu mladih glazbenika"European Music Incubator". Kritika je odlično recenzirala sva dosadašnja izdanja i live nastupe koji su Saru stavili u sam vrh nove muzičke scene u regiji. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.