Kultura
114 prikaza

Razgovor iza zavjese: Utakmica na Sajmu knjiga

1/5
Matija Šćulac
Igralo se pred punim tribinama u Crvenom salonu, glavni golgeter bio je Boris Dežulović, izbornik Emir Imamović Pirke, prvi vezni Ivana Perić, a gol je čuvao Aleksandar Holiga

Kao jako dobra utakmica, ovaj put intelektualna, bio je nedjeljni Razgovor iza zavjese na 29. Sa(n)jam knjige u Istri: igralo se pred punim tribinama u Crvenom salonu, glavni golgeter bio je Boris Dežulović, izbornik Emir Imamović Pirke, prvi vezni Ivana Perić, a gol je čuvao Aleksandar Holiga. Loptalo se s „Bilim librom 2“ (Telegram), kojeg je napisao Boro – čovjek kojeg Pula voli, odnosno čovjek koji je prvi postigao gol na Poljudu, točnije Hajdukovac Boris Dežulović. Na kraju svega, ispalo je da je te večeri u Puli Hajduk osvojio dvostruku pobjedu. I nitko nije bio ljut.

„Hajduk je simbol općeg dobra. To je javno dobro, to je naše kao Marjan, kazao je Dežulović, koji je u „Bilom libru 2“ napisao „priče koje će sačuvati Hajduk za buduće generacije“.

 | Author: Matija Šćulac Matija Šćulac

„Sve češće se u javnosti čuje da Uljanik treba muzej. Grozim se te ideje. Muzealizacija znači kraj“, rekao je Andrea Matošević, Puljanin, profesor na Sveučilištu Jurja Dobrile, višegodišnji suradnik Sajma na premijernoj promociji svoje nove knjige "Kolos Jadrana: Industrijski film i brodogradilište Uljanik u drugoj polovici XX. stoljeća" (Srednja Europa). Knjigu, u kojoj je autor istraživao filmsku i drugu povijesnu i dokumentarnu građu o Uljaniku i industrijskom filmu predstavili su Aljoša Pužar i Damir Agičić, urednik Srednje Europe. „Sajmu knjige u Istri dugujemo ovakvu knjigu koju će Uljanikovci i njihova djeca htjeti pročitati“, kazao je Agičić, a Matošević je publici poklonio i kratki film o pulskom brodogradilištu u čijoj mu je realizaciji pomogao i Vjeran Juhas.

 | Author: Matija Šćulac Matija Šćulac

Magdalena Blažević osvaja publiku besprijekornim literarnim stilom, a u svojim romanima secira bolne teme. Vrhunski književni doživljaj bilo je nedjeljno predstavljanje njenog novog romana „Sezona berbe“ (Fraktura) koje je u Sutonu uz knjigu vodio Emir Imamović Pirke.

 | Author: Matija Šćulac Matija Šćulac

„Dosta sam rano shvatio da nema ljepote bez intelektualne provokacije. Mene zanima intelektualna dimenzija umjetnosti“, kazao je slavni konceptualni umjetnik svjetskih referenci Braco Dimitrijević, prvi ovotjedni gost Doručka s autorom i zanimljiv sugovornik kojem je domaćin bio Aljoša Pužar.

 | Author: Sa(n)jam knjige Sa(n)jam knjige

Da lektira ne mora biti dosadna, a da u njoj strip ima važno mjesto, uvjerili su se posjetitelji programa za učenike osnovnih i srednjih škola. U Hop-lektiri, gošća je bila ilustratorica i strip autorica Korina Hunjak s kojom su razgovarali Vjeran Juhas i Vibor Juhas. U Pop-lektiri Emir Imamović Pirke ugostio je Ivicu Ivaniševića, koji je bio izbornik sajamskog programa u čijem središtu strip.

Svoju je plovidbu nastavio i Histrokozmos. Ovaj put Saga o vinu bila je naslovljena Mens Sana in Malvasia Istriana.

 | Author: Tanja Draškić Savić Tanja Draškić Savić

„Bolja smrt vina ne postoji nego da ga konzumirate u dobrom društvu i u tome uživate. Bitan je užitak, on je nezamjenjiv, kazao je vinar Gianfranco Kozlović. Dok je boje Dalmacije branio Boris Dežulović, Ivica Matošević je na pozornici „pretočio“ put od početka devedesetih kada je postojalo samo kupovno i domaće vino do današnje malvazije koju odlikuje elegancija i prepoznatljivost na vinskoj sceni. Kao voditeljica i ovaj put je zasjala Roberta Razzi. A prije završnog zvižduka suca, recimo još i da je mladi vinar Boris Dežulović donio svoj uradak pod etiketom „najobičnije domaće crno dobro vino“.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.