Kultura
115 prikaza

Sedmi regionalni festival književnosti 'Imperativ'

Denis Lovrović
Festival će okupiti više od 40 značajnih književnika, izdavača, kritičara, prevoditelja i novinara iz regije

Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ organizira 7. regionalni festival književnosti „Imperativ“ od 30.5. do 3.6. u Banskom dvoru – kulturnom centru, u Banjaluci. Festival će okupiti više od 40 značajnih književnika, izdavača, kritičara, prevoditelja i novinara iz regije. Osnovni cilj festivala je povezivanje pisaca, izdavača i književnih kritičara iz regije, razmjena mišljenja i uspostavljanje suradnje. Poseban značaj festivala „Imperativ“ je razvoj publike, uključivanje velikog broja mladih ljudi u programske sadržaje i predstavljanje knjiga koje su u protekloj godini izazvale veliku pažnju književne publike i kritike.

Festival će biti otvoren  razgovorom s jednim od najznačajnijih književnika u regiji, Miljenkom Jergovićem.

Pored Jergovića, kroz programe „Razgovor s piscem“, „Poeziju će svi čitati“ i „Note i slova“ predstavit će se književnici Srđan Valjarević, Lidija Dimkovska, Maja Iskra, Dragana Mladenović, Lidija Deduš, Drago Glamuzina, Ivana Ergić, Bojan Krivokapić, Filip Grujića, Zoran Ferić, Jagna Pogačnik i Vladimir Tabašević.

 | Author: Denis Lovrović Denis Lovrović

I ove godine održat će se radionica pisanja poezije koju će voditi književnik i urednik izdavačke kuće „Enklava“, Zvonko Karanović. Cilj ove radionice je, kako Karanović kaže, da mladim pjesnicima skrati put do nalaženja vlastitog glasa.

U programu „Art bioskop“ publika će ove godine imati priliku pogledati dugometražni dokumentarni film o Dušku Trifunoviću „Život je maskenbal“, a nakon projekcije filma s publikom će razgovarati autori filma, scenarist Saša Berendika i reditelj, Branko Lazić.

Posljednjeg festivalskog dana prikazat će se film „Smrt djevojčice sa žigicama“ koji je nastao prema istoimenoj knjizi Zorana Ferića. S Ferićem će nakon projekcije filma razgovarati Saša Berendika.

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora tokom pet festivalskih dana održat će se Sajam knjige na kojem će se predstaviti 12 izdavačkih kuća. Ove godine s sudjeluju Imprimatur, 9. dimenzija, Art scena, Booka, Lom, Kontrast, Enklava, Štrik, Arete, Književna radionica Rašić, Dokaz izdavaštvo i Pčelica, a kroz programske aktivnosti bit će predstavljene i knjige izdavačkih kuća V.B.Z., Fraktura i Buybook.

 | Author: Denis Lovrović Denis Lovrović

Jedna od tema o kojoj će se razgovarati tokom 7. regionalnog festivala književnosti „Imperativ“ je značaj prevođenja. Panel „Knjiga u tranzitu“ održat će se u ponedjeljak, 3.6. Sudjeluju prevoditelji Ana Badurina, Boris Maksimović, Marijana Puljić i Anja Pravuljac.

Veliki interes izazvala je priprema scenskog prikaza „ja se zovem lidija deduš“, izbor iz istoimene knjige Lidije Deduš koji će izvesti članovi Teatra poezije „Imperativ“ prije razgovora s književnicom Lidijom Deduš. Scenski prikaz je s članovima Teatra pripremila glumica Miljka Brđanin.

„Imperativ“ je ove godine potpisao ugovor o suradnji s Riječkim sajmom knjiga i festivalom autora „Vrisak“. „Vrisak“ u Banjaluci predstavlja Lidiju Deduš i Jagnu Pogačnik, književnu kritičarku i prevodieljicu, dok će „Imperativ“ na festivalu „Vrisak“ predstaviti Stevu Grabovca, ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade i Srđana Valjarevića.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.