Kultura
174 prikaza

Šesti regionalni festival književnosti 'Imperativ'

Tomo

Udruga za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ organizira 6. regionalni festival književnosti „Imperativ“ od 30.5. do 3.6. u Banskom dvoru – kulturnom centru u Banjaluci. Festival će okupiti više od 40 značajnih književnika, izdavača, kritičara, prevoditelja i novinara iz regije. Osnovni cilj festivala je povezivanje pisaca, izdavača i književnih kritičara iz regije, razmjena mišljenja i uspostavljanje suradnje.

 | Author: Tomo Tomo

Festival otvara izložba crteža Damira Karakaša i razgovor o njegovom novom romanu „Potop. Pored Karakaša, kroz programe „Razgovor sa piscem“, „Poeziju će svi čitati“ i „Note i slova“ predstavit će se književnici i književnice Mirjana Drljevi, Ivica Prtenjača, Ferida Duraković, Marijana Čanak, Srđan Valjarević, Srđan Gavrilović, Marija Dejanović, Ivančica Đerić, Selma Asotić, Bojan Krivokapić i Srđan Tešin. Predstavit će se i banjalučki autori Stevo Grabovac i Milanka Blagojević. Svoju će poeziju čitati mladi banjalučki pjesnici Mihaela Šumić i Fedor Marjanović, ali i regionalno afirmirani pjesnici Tanja Stupar Trifunović i Zvnoko Karanović.

Po šesti će se put održati „Bajkovnica“, radionica kreativnog pisanja za djecu. U programu „Lektira u podne“ banjalučki srednjoškolci razgovarat će s piscima o značaju čitanja.

 | Author: Tomo Tomo

Pored „Bajkovnice“ tijekom festivala održavaju se još dvije radionice – radionica pisanja poezije „Proljeće u Banjaluci“ pod vodstvom Zvonka Karanovića i radionica terapijskog pisanja i biblioterapije s Tanjom Stupar Trifunović.

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora održava se Sajam knjige na kojem će se predstaviti 13 izdavačkih kuća.

 | Author: Tomo Tomo

Tema 6. regionalnog festivala književnosti „Imperativ“ je autofikcija u suvremenoj domaćoj književnosti. U čast 60. godišnjice smrti Sylvije Plath, jedne od najznačajnijih američkih pjesnikinja, na temu njezinog stvaralaštva i utjecaja na autofikcijsku književnost bit će održan panel Autofikcija u suvremenoj domaćoj književnosti – nasljeđe Silvije Plat. U Art kinu bit će prikazan film „Sylvia“ o životu književnice i pjesnikinje

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.