Kultura
12633 prikaza

Spomenici Franji: Ukočeni robot, nakaza iz horora...

Spomenik Franji Tuđmanu,
Željko Mršić/ Pixsell
Skoro da nema grada u Hrvatskoj koji nije podigao spomenik Tuđmanu, sve gori od gorega, a sad kreće i Bandić

Teško je nabrojiti sve kriminalne grijehe domaće političke klike od nastanka Hrvatske pa do danas. Ne zato što nas sjećanje slabo služi, nego zato što ih je zaista mnogo, gotovo gdje god se čovjek okrene iz ormara ispadne neki kostur. Jedan od grijeha, iako se škodljivost možda ne uočava na prvu, mogao bi biti i diletantsko postavljanje Tuđmanovih spomenika, spomen ploča i bista diljem Hrvatske.

Počevši od lokalnih kauboja iz malih sredina koji iz gradskog proračuna izdvajaju po 400 ili 500 tisuća kuna za neugledan i kičast spomenik, pa do većih gradova poput Splita kojima se čini neumjesnim ne imati jedan takav spomenik.Osim Splita koji je 2013. godine dobio brončani spomenik prvog hrvatskog predsjednika, ove godine se, prema obećanju Milana Bandića, to sprema i Zagreb. Zagrebačkog Tuđmana će izraditi akademski kipar Kuzma Kovačić, a svoje mjesto spomenik bi trebao naći u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Spomenik Franji Tuđmanu, Grobnik | Author: Hajrudin Merdanović/24sata Hajrudin Merdanović/24sata

Tamo se sada nalazi granitna piramida Branka Silađina pod nazivom "Granit koji pamti", a postavljena je povodom 900. obljetnice osnutka Grada Zagreba. Piramida koja je tamo od 1994. i koju građani od milja zovu "masonskom" trebala bi biti premještena na nepoznatu lokaciju, a Tuđmanov spomenik leđima okrenut Bandićevim fontanama. Da dojam bude potpun, megalomanski spomenik od kashmir white kamena će biti dopunjen i kratkim citatom iz predsjednikova dnevnika:

"Možete mi evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam."

Bandić je planirao zagrebački spomenik Tuđmanu smjestiti na Trg Franje Tuđmana koji je se trebao redizajnirati prema projektu arhitekta Nenada Fabijanića. No zapušteni trg poznat po umirovljeničkom boćalištu i livadi za šetnju pasa i dalje izgleda jednako zapušteno.

Fabijanić je svojedobno upozoravao da bi bilo katastrofalno rješenje staviti novi spomenik u neuređen park, no kako se Bandić sporio sa zagrebačkim HDZ-om koji je smatrao da je neuređena i dislocirana livada neprimjerena za spomenik prvom predsjedniku, izabrana je nešto istaknutija i vidljivija lokacija.

Dan mladosti, Kumrovec 2017. Kontraefekt Top News Hrvati! Franjo je znao kakvi ste jugonostalgičari

I dok onima koji naručuju i postavljaju Tuđmanove spomenike u očima poput krijesnica svijetli površni patriotizam, politikantstvo i jeftini populizam, dok pitaju samo jedno pitanje: "jesi li naš ili njihov", struka je ostavljena negdje pozadi. Kad se prikupljaju politički bodovi, koga još zanima što imaju za reći povjesničari umjetnosti ili školovani likovni umjetnici?

Pitali smo akademskoga kipara Hrvoja Dumančića, koji iza sebe ima četrdesetak izložbi te je za svoje skulpture konja osvojio mnoge nagrade u Francuskoj, ali i drugdje, za mišljenje o umjetničkoj vrijednosti spomenika Tuđmanu koji niču u Hrvatskoj.

Ovdje vidim odgovornost prvenstveno naručitelja, a zatim struke, ako je bila prisutna prilikom izbora realiziranja spomenika. Zanimljivo je na koji način je struka odabrala određeni spomenik ili autora. Ja ovdje ne bih kritizirao umjetnike bez obzira na nivo izričaja i sve ostale faktore koji određuju javni spomenik, jer vjerujem da je svaki od umjetnika dao svoj maksimum. Mislim da bi se trebalo obratiti pozornost i na vrijeme u kojem sad živimo, poštujući pravila struke, kako u skulpturalnom dijelu, ali i u urbanističkom, objašnjava kipar.

Spomenik Franji Tuđmanu, | Author: Matija Topolovec/PIXSELL Matija Topolovec/PIXSELL

Jedan od najčudnijih spomenika Tuđmanu, iako je zaista mnogo konkurenata za ovu titulu, podignut je na kninskoj tvrđavi, povodom 20. godine obljetnice Oluje. Spomenik težak 500 kilograma izradio je akademski kipar i profesor kiparstva na ALU, Miro Vuco, a na lokaciju je gorostasa dopremio helikopter. Iako je trebao biti "uzvišen i misaon", nakošeni i pomalo šlampavi predsjednik izgleda cinično i distancirano.

Za ovaj spomenik je za vrijeme Josipe Rimac iz kninskog proračuna plaćeno 600 000 kuna, a Vuco je izjavio da se spomenik svidio lijepoj kninskoj gradonačelnici i domaćim ljudima. Mjesto Pridraga između Karinskog i Novigradskog mora dom je strašno smiješnog i visokog (četiri metra) Tuđmanovog spomenika kojeg je izradio samouki kipar Ivan Malenica. Predsjednik poput hipstera nosi pomodne naočale debelih okvira, nalazi se u neobičnom raskoraku, a ruke nije digao da kaže "Imamo Hrvatsku" nego da otpleše neki čudni ples.

A "Franjo u suknji" je dva i pol metra visok i tonu težak spomenik od bijelog bračkog kamena kojeg su izradili kipar Dubravko Radman i klesar Lenko Krizanić za samo dva mjeseca. Na njemu predsjednik ima ukočen izraz lica, prekratke nadlaktice, drži ruke u zraku poput figurice robota, a omotan je u suknju s grbom. Ovaj spomenik toliko je ružan da su ga njegovi stvaratelji trebali smjestiti u garažu i pokriti ceradom, a ne izložiti pogledu. No još je dobro dok nas spomenik može nasmijati, a ne preplašiti.

Ana Marija i Nera Kristina Tuđman Nije im lako Top News Ne vole HDZ - teška drama Tuđmanovih lijepih unuka

Spomenik u Makarskoj za razliku od ostalih nije ni smiješan ni simpatičan, nego morbidan. I dok tijelo izgleda donekle normalno, iako ukočeno, glava je ono što zaprepašćuje – umjesto očiju nalaze se dvije mračne rupe, zbog čega predsjednik ne izgleda kao karizmatični vođa, nego kao nesretnik opsjednut demonskim silama.

Još je neobično kičast i diletantski spomenik u Virovitici (zamišljeni starac u sjedećem položaju), u Pločama (hiperrealistični zlatni Franjo), Biogradu na moru (simpatični umirovljenik u šetnji), Splitu (zamišljeni mastodont koji miluje kamen ploču), Velikom Trgovišću (krakati muškarac u odijelu zagledan u stranu) i Runovićima (simpatični kratkonogi djed).

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Apsurdistan 07:59 10.Rujan 2018.

    Uskoro će i Našice dobiti svojeg franju. Zasaditi će ga na mjestu fontane. Fontanu će presaditi na drugo mjesto. Koliko to košta, pitate? Koga je to briga. Našičani ne vjeruju u parlamentarizam i višestranačje. Imaju samo franju, franjevce i franjine. ... prikaži još! I naravno sve to prati visok životni standard, pojedinaca.

  • Avatar Nikola Perić
    Neron 08:44 09.Rujan 2018.

    Karikatura je bio i takvim ga prikazuju i šta?

  • jluci82 14:19 08.Rujan 2018.

    Kad god u prolazu Pleternicom pogledam u njegov spomenik prođu me trnci....uh dobro je,smiri se,krepao je.....