Kultura
104 prikaza

Sve je spremno za svečano otvaranje 29. Sa(n)jam knjige u petak 24. studenog

1/4
Sa(n)jam knjige

Svečano otvaranje 29. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se u petak, 24. studenog točno u podne ispred Doma hrvatskih branitelja, a tijekom deset sajamskih dana, sve do 3. prosinca, na stotinjak programa Pulskog festivala knjiga i autora sudjelovat će više od 250 gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Uoči svečanog otvaranja Sajma, čija je središnja tema „Život u oblacima“ a u fokusu je strip, danas je u Domu hrvatskih branitelja održana konferencija za novinare na kojoj su govorili: Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri, Lara Osman Grganja, voditeljica prodaje Sa(n)jam knjige u Istri, Nives Pelko Mrvčić, direktorica Regionalnog centra Sjeverni Jadran Zagrebačke banke u ime generalnog pokrovitelja Sajma, Reuel (Reli) Slonim, predsjednik Uprave Arena Hospitality Group, glavnog sponzora Sajma, Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Emina Popović Sterpin, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule.

Magdalena Vodopija uvodno je zahvalila generalnom pokrovitelju Sajma Zagrebačkoj banci i glavnom sponzoru Arena Hospitality Group, kao zaštitnicima Sajma, istaknuvši da bez njihovog doprinosa ne bi bilo ovakvog Sajma kao ni atmosfere ogromnog zanosa u kojem on nastaje.

- Ono što me u ovom trenutku nosi to je je moja ekipa Sajma. Tu su veterani i veteranke Sajma predvođeni Slavicom Ćurković, glavnom producenticom, koja je i kreatorica programa za djecu i mlade, a tu su i dizajner Matko Plovanić autor ovogodišnjeg vizualnog identiteta Sajma, Mauricio Ferlin, osmislio je ime i dizajnirao plakat Histrokozmosa, s nama su Tanja Draškić Savić, fotografkinja, Tereza Pulja, suosnivačica Sajma, Dean Pavletić-Tone, naš dugogodišnji tonac, Vibor Juhas, autor video-spota sajma. Tu su i naši novi suradnici Boran Kalčić, inicijator Histrokozmosa i Bojana Ćustić Juraga, PR-sajma. Ono što me posebno oduševljava je mlada generacija: 29-godišnja Lara Osman Grganja, voditeljica prodaje, koja uz svoje asistente Igora Zenzerovića i Denisa Brandeisa Fialu, vodi skupinu od 35 studenata koji grade Sajam. Tu su Nicol Rodić, izvršna producentica, Ana Bačić, koordinatorica programa, Doris Blašković, voditeljica Ureda za goste, Helena Vodopija zadužena za Odnose s javnošću i kreatorica nove web stranice Sajma, Tea Vujić, koordinatorica ureda, Matija Šćulac, naš fotograf. Imala sam čast vodit ovu ekipu i osjećam da dolaze nasljednici koji će voditi Sajam u budućnosti, kazala je Magdalena Vodopija.

Pozdrave u ime generalnog pokrovitelja Sajma Zagrebačke banke uputila je Nives Pelko Mrvčić, direktorica Regionalnog centra Sjeverni Jadran Zagrebačke banke.

- U ulozi generalnog pokrovitelja Sajma nastavljamo našu predivnu suradnju koja traje više od deset godina, a dio je našeg društveno odgovornog poslovanja u kojem potpora vrhunskim kulturnim događajima ima važno mjesto. Sa(n)jam knjige u Istri prepoznat je u Istri, Hrvatskoj, ali i pozicioniran na europskoj karti događaja koje vrijedi posjetiti, kazala je Nives Pelko Mrvčić uz čestitke cijeloj ekipi uoči otvaranja 29. Sajma.

- Veliko nam je zadovoljstvo podržati Sa(n)jam knjige u Istri. Pripadam generaciji koja je odrastala uz knjigu i posebno me veseli kada na Sajmu vidim nove naraštaje čitatelja koji se okupljaju uz knjigu. Arena Hospitality Group veliku važnost pridaje podršci kulturnih događaja Pule i vidimo veliku sinergiju između Pule, njenih kulturnih događaja i turizma. Pula je predivno mjesto i dat ćemo sve od sebe da nastavimo pružati podršku Sajmu. Dok god budete donosili knjige i dovodili autore u Pulu mi ćemo Vas podržavati, istaknuo je Reuel (Reli) Slonim, predsjednik Uprave Arena Hospitality Group, glavnog sponzora Sajma.

 | Author: Sa(n)jam knjige Lara Osman Grganja, Nives Pelko Mrvčić, Magdalena Vodopija, Reuel Slonim, Vladimir Torbica, Emina Popović Sterpin Sa(n)jam knjige

- Istarska županija ima 30 godina, a Sajam 29, a od prve godine Županija prati Sajam. To nije slučajno, a dva su osnovna razloga za to – Sajam je duboko ukorijenjen u svoju zajednicu, a ima vrlo visoko izražene estetske kriterije i nikad nije išao niz dlaku i zato ga iznimno cijenimo. Drago nam je da se u programu Sajam vraća mikrokozmosu Istre i kad god je potrebno i kad god

možemo - mi smo tu, poručio je Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Čestitke Magdaleni Vodopija i njenom timu uputila je

Emina Popović Sterpin, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule, te istaknula izvrstan i bogat ovogodišnji program Pulskog festivala knjiga i autora koji predvodi veliki Milo Manara te ukazala na veliku važnost koju ova kulturna manifestacija ima za Grad Pulu.

- Sajam ćemo podržavati kao i do sada, a nadam se i više, kazala je Emina Popović Sterpin.

- U prodajnom dijelu Sajma ove godine očekuje nas više od 20 tisuća naslova 300 izdavača, a popusti su od 20 do 70 posto. Naravno tu su izdanja velikih izdavača koje već svi prepoznaju i traže, a poseban naglasak je na malim izdavačima, koji kao i svake godine imaju važno mjesto na našem Sajmu. Scena je jaka u svim segmentima od dječje knjige preko publicistike do romana.

Sukladno našoj ovogodišnjoj temi naglasak je prvenstveno na stripu gdje je izloženo 15-ak hrvatskih i regionalnih izdavača stripa, a među autorima to su stripovi brojnih autora - od slavnog Mila Manare sve do mladih samostalnih hrvatskih umjetnika. Zato smo okupili veliki broj regionalnih izdavača; tu je štand talijanskih nakladnika s oko 600-tinjak naslova za djecu i odrasle, štand izdavača iz Srbije na kojem će se s više od 300 novih naslova predstaviti 40-ak nakladnika od klasika, preko stripa do publicistike. Ove godine posebno smo se potrudili povećati izbor knjiga na engleskom jeziku, svih

 | Author: Sa(n)jam knjige Nives Pelko Mrvčić, Magdalena Vodopija Sa(n)jam knjige

žanrova, a posebno knjiga za mlade. Tu su i crnogorski izdavači s 600 naslova te nekoliko bosanskohercegovačih izdavača, najavila je Lara Osman Grganja, voditeljica prodaje Sa(n)jam knjige u Istri:

Istaknula je i da je posebnost ovog Sajma Histrokozmos, čiji prodajni dio na pozornici centralne dvorane donosi jedan novi mikrokozmos upotpunjen Sagom o vinu. U suradnji s Vinistrom na pozornici svoja vina izlažu 24 istarska vinara, čija će se vina moći kupiti po promotivnim cijenama.

- Uz vino smo odlučili sljubiti Histricu koja će ove godine napokon zasjati u punom sjaju, s više od 50 istarskih nakladnika s izdanjima - od monografija do literature i časopisa. Histrica objedinjuje sve po čemu je Istra prepoznatljiva, ali i neke skrivene, a već pomalo zaboravljene segmente istarske povijesti. Po prvi put je ove godine s nama i legendarna pulska knjižarka od koje smo svi učili, suosnivačica Sajma Tereza Pulja, koja dolazi prvi put sa svojim antikvarijatom za koji smo sigurni da će probuditi kod kupaca i posjetitelja sjećanja i nostalgiju ali i radosti zbog pronalaska knjiga kojih drugdje više nema u prodaji, ali su obilježile veliki dio života nekadašnjih generacija. Vikendom će tu s nama biti i sommelieri Hrvatskog sommelier kluba, a tijekom tjedna će Ana Cvitić demonstrirati ručnu izradu papira.

Ovogodišnja posebnost je i Litar Literature, ekskluzivni, limitirani paket koji spaja knjigu i vino u posebno dizajniranoj platnenoj torbi. Odabrali smo 20-ak naslova i spajali ih s

vinima, a kupci će, naravno, moći složiti paket prema vlastitom izboru, kazala je Lara Osman Grganja te posebno zahvalila studentima pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile koji već danima posvećeno rade s knjigom i kroz čije ruke je prošla svaka knjiga koja je došla na Sajam. Posebnu zahvalu uputila je svojim kolegama iz prodaje Denisu Brandeisu Fiali i Igoru Zenzeroviću, Mariji Zlatunić i Mirti Kožar.

Najavljujući svečanost otvaranja 29. Sajma, koje će se dogoditi u petak, 24. prosinca u 12 sati Magdalena Vodopija je istaknula da je otvorenje potezom maestra režirao Matija Ferlin, voditeljski par su poznati glumci Livio Badurina i Dijana Vidušin a nastupit će poznati pulski glazbenik Marco Quarantotto. Otvaranje će pratiti i nastup jazz kvinteta Sterptet pod vodstvom Branka Sterpina. U protokolarnom dijelu svečanosti otvaranja sudjelovat će Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, kao izaslanica ministrice Nine Obuljen Koržinek, Boris Miletić, župan Istarske županije i Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule i Magdalena Vodopija, direktorica Sajma, a Sajam će svečano otvoriti najveći strip autor današnjice Milo Manara.

 | Author: Sa(n)jam knjige Nives Pelko Mrvčić, Magdalena Vodopija, Reuel Slonim Sa(n)jam knjige

- Velika mi je čast da će Sajam otvoriti veliki Milo Manara, jedan od najvećih autora stripa na svijetu. On nam na Sajam vraća onaj zanos po kojem pamtimo i velikog Umberta Eca, kazala je Magdalena Vodopija. Istaknula je da će već prvog dana Sajma biti predstavljen strip Mila

Manare „Il nome della rosa /Ime ruže“ nastao prema djelu Umberta Eca.

- U subotu otvaramo izložbu Mila Manare „Između stripa, literature i filma“ u Svetim srcima, koja je, sigurna sam, jedan od kulturnih događaja godine na našim prostorima - a na čemu zahvaljujemo našim partnerima iz Arheološkog muzeja Istre, Talijanskog instituta za kulturu i pulske Zajednice Talijana, a Milo Manara će u nedjelju 26. studenog biti gost našeg Doručka s autorom, kazala je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri.

Istaknula je da je ovogodišnji Sajam posvećen profesoru Miroslavu Bertoši, zasigurno najvećem povjesničaru Istre, a u prvom ovogodišnjem programu – u petak u 18 sati u Crvenom salonu bit će predstavljena njegova knjiga „Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći“ koju je posthumno objavila Hrvatska sveučilišna naklada. Još jedan veliki događaj označit će prvi dan Sajma: premijera novog romana Kristiana Novaka „Slučaj vlastite pogibelji“ u izdanju OceanMore, a kojeg željno očekuje cijela Hrvatska.

- Svečanost i slavlje otvaranja Sajma prelit će se i na sve programe u prvom vikendu Sajma. Milo Manara nije jedina zvijezda prvog vikenda Sajma, za nas je to naš novi „sajam u sajmu“ Histrokozmos koji tematizira Sagu o vinu, a posvećen je Franku Lukežu, kazala je Magdalena Vodopija.

Histrokozmos će biti otvoren u subotu u 12.15 u Kavani Mozart Lukežijanom, promocijom njenog Prvog toma, a bit

će predstavljene poslovice o iću i piću iz bogate baštinske riznice koju je Franko Lukež godinama stvarao.

Iz bogatog programa prvog vikenda Sajma izdvojila je predstavljanja knjige Brace Dimitrijevića, Anne Weber, dolazak Magdalene Blažević, dobitnice Kočićevog pera, Borisa Dežulovića, a kao posebno emotivan događaj za Pulu i Sajam izdvojila je predstavljanje knjige o Uljaniku i filmu Andree Matoševića „Kolos Jadrana: industrijski film i brodogradilište Uljanik u drugoj polovici XX. stoljeća“ (Srednja Europa).

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:52 25.Studeni 2023.

    uvijek se nade neki ludi politicar i stvori ratove