Kultura
94 prikaza

Svečano je otvoren 17. Monte Librić - Festival dječje knjige u Puli

1/6
Monte Libirić
Čudesna bića iz istarske mitologije imala su glavnu ulogu u programu svečanog festivalskog otvaranja u pulskom Circolu, koje je režirao Mario Kovač

Veselo, raspjevano, rasplesano uz brojnu dječju publiku, goste i uzvanike otvoren je 17. Monte Librić – Festival dječje knjige, koji se od danas do nedjelje 26. svibnja održava u pulskoj Zajednici Talijana – Circolo. Ovogodišnja tema nosi naslov „Mitološka bića Istre“, a tijekom tjedan dana na popularnom „osmom pulskom brdu knjiga“ održat će se više od 70 programa: književnih predstavljanja, radionica, glazbeno-scenskih i izložbenih programa, a u prodajnom dijelu Monte Librića izloženo je više od četiri tisuće naslova knjiga za djecu.

Kako i priliči glavnoj temi, upravo su čudesna bića iz istarske mitologije imala i glavnu ulogu u programu svečanog festivalskog otvaranja u pulskom Circolu, koje je režirao Mario Kovač. Uz macmoliće, vile s Učke, Orka, zmaja i Velog Jožu, nastupile su i Librice Iris i Sedina, te Baka Librić. Sve se događalo na bajkovitoj pozornici, čiju je scenografiju u duhu prošlih vremena i priča iz istarske baštinske škrinjce, kreirao multimedijalni umjetnik Zdenko Bašić, autor vizualnog koncepta 17. Monte Librića, te knjige „Čarobna Istra - skrivene tajne istarskih gradina“ (Istarska županija, 2023. ), a iz koje je proizašla ovogodišnja festivalska tema. Upravo je on ovogodišnji Librić proglasio otvorenim. Učinio je to i u ime svih nona i nonića čije su priče bile njegovo nadahnuće.

 | Author: Monte Libirić Monte Libirić

„Ovim Librićem pokrenuli smo nešto zaista dragocjeno – a to je čuvanje baštine, čuvanje priča iz narodne predaje koje su se pričale uz ognjišta i tako stigla i do nas danas. Ovaj Librić je pokušaj da te priče prepričamo za nove generacije. Zato ćemo vas i povesti na čudesno putovanje kroz istarske jame, škulje, šume, kaštele, gdje i danas, kako priče kažu, žive mitološka bića - macmolići, vile, divovi, zmajevi..“, kazala je Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića. Naglasila je i da je ovogodišnji Festival i čestitka Sajmu knjige u Istri, koji ove godine slavi 30. obljetnicu s temom Mikrokozmos Istre, a iz kojeg su potekli i Librić i Sajam. Ujedno je zahvalila svim svojim suradnicima, festivalskim partnerima, gostima, autorima i voditeljima kreativnih radionica.

Autentičnu priču iz svog djetinjstva, a koja je dio istarske baštinske prošlosti o tome kako se nekad liječilo, i što znači „butar i bronzi“ ispričao je Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost. On je Libriću i njegovoj publici prenio pozdrave istarskog župana. Naglasio je da je Librić – „osmo pulsko brdo knjiga“, ujedno i najljepši pulski brežuljak te ukazao na važnost čitanja koje svijet djece i odraslih čini bogatijim i maštovitijim.

 | Author: Monte Libirić Monte Libirić

U ime Ministarstva kulture i medija govorila je izaslanica ministrice kulture i medija Sanja Klisurić koja je čestitala svima koji doprinose kvaliteti i dugovječnosti pulskog Festivala dječje knjige.

„Ovogodišnja tema Monte Librća je potpuno pogođena. Istra je oduvijek bila nepresušno vrelo mitova i legendi koji su važan faktor u prenošenju kulturnog nasljeđa. Sigurna sam da će ovogodišnji program pun, vila štriga, štriguna, zmajeva i drugih mitoloških bića pružiti autentični doživljaj“, kazala je Sanja Klisurić.

 | Author: Monte Libirić Monte Libirić

Debora Radolović izrekla je dobrodošlicu „u kreativni kaos ovogodišnjeg Librića“ u ime Zajednice Talijana Pula, partnera Monte Librića u čijoj se suorganizaciji održava program Più che una storia. Zahvalila je i koordinatoricama tog programa Tamari Brussich i Liani Diković te Talijanskoj uniji i Središnjoj knjižnici Talijana u Republici Hrvatskoj. Pozvala je publiku da slijedi zvijezde kojima je uređen

Circolo, a koje će ih odvesti na posebno putovanje i fantastičan svijet legendi o kojima će pričati i „Nonna Libricina“. Posebne čestitke uputila je direktorici Librića Slavici Ćurković koja vjeruje u ovaj važan projekt. Zahvalu je uputila i talijanskim školama iz Istre i Rijeke koje će doći na programe te knjižari „Nero sul bianco“ iz Trsta koja predstavlja knjige na talijanskom.

Zamjenica pulskog gradonačelnika Ivona Močenić pozdravila je goste i uzvanike u ime Grada Pule i gradonačelnika Filipa Zoričića.

 | Author: Monte Libirić Monte Libirić

„Hvalevrijedno je što ste i ove godine osmislili sadržajan festival, sa čak 70 programa i u prodajnom dijelu Monte Librića okupili više od 70 nakladnika, koji će privući male i velike ljubitelje pisane riječi. Sigurna sam kako će im posebno biti interesantna ovogodišnja tema „Mitološka bića Istre“ . Mi odrasli uvijek se rado sjećamo djetinjstva uz bajke koje smo čitali iz pera omiljenih pisaca dječje književnosti ili su nam ih pričale naše none, onako kako su samo one znale. I to je nešto što ostaje trajna uspomena za cijeli život.

Ove godine slavimo 150. godišnjicu rođenja omiljene dječje spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, hrvatskog Andersena, i baš su njezina mitološka bića – divovi, vile, mali vragolasti kućni duhovi, zaokupljali našu pažnju i čine to još i danas.

Monte Librić ove godine, najmlađoj, dječjoj publici u čast, ulazi u samo srce Istre, njenu narodnu predaju, legende i mitove o vilama, divovima, štrigama i štrigunima. Kroz mitove i legende spoznajemo svijet oko sebe i prirodu koja nas okružuje. Borba između dobra i zla bezvremenska je i hvala vam što ćete nas još jednom podsjetiti na ljepotu djetinjstva, bajki, mašte u kojima stanuju različita mitološka

 | Author: Monte Libirić Monte Libirić

I zato – neka dijete u svima nama ostane zauvijek, kazala je Ivona Močenić te organizatorima Monte Librića zahvalila na ovogodišnjem doprinosu očuvanju istarske nematerijalne baštine u koju su ugrađene priče koje su pripovijedali naši stari.

Već prvog festivalskog dana najavljen je bogat program: prvi gost Piknika s autorom bio je Zdenko Bašić, a predstavljena je

njegova knjiga „Čarobna Istra“ – skrivene tajne istarskih gradina“. U 17 sati u Galerijici je na programu otvaranje izložbe „Mitološka bića Istre“, koja predstavlja radove učenika tehničke i likovne grupe Osnovne škole Tone Peruška koji su nastali pod mentorstvom učiteljica Mirjane Konta i Natalie Carraro. U 17.30 sati na terasi Circola počinje Maštolov koji vodi Maštolovka Sedina Cerovac, a iz istarske mitološke škrinjice kao tema je izbran Orko. U 18 sati u Velikoj dvorani gostuje Žarko Vučinić, ovogodišnji gost z daljine, a program će voditi Librica Iris. U 19 sati u Velikoj dvorani Circola počinje priča za Laku noć koju pripovijeda Baka Librić, a za ovu prigodu izabrala je knjigu „Kako je Klekan postao mekan“ Petre Petrač i Tomslava Zlatića, u izdanju Planetopije.

Sve informacije o programima i gostima 17. Monte Librića moguće je pratiti na web stranici https://www.montelibric.hr, te društvenim mrežama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.