Kultura
697 prikaza

"Svijet ne bi bio bolje mjesto da nema turbo folka"

Brkovi
1/4
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Bend Brkovi mmožda su najoriginalniji hrvatski bend, koji svojim albumima i nastupima diže publiku, žari i pali, te izaziva brojne komentare

Brkovi, zagrebački bend osebujnog glazbenog izričaja nedavno su objavili novi album, "Torzo Dade Topića", urnebesan uradak kao uglavnom i svi njihovi albumi do sada.

1. travnja nastupaju u Beogradu, a 8. i 9. travnja u zagrebačkoj Tvornici, a o novom albumu, nastupima i svemu po malo razgovarali smo s basistom Tomcem.

Ova vaša imena, Prasac, Šarulja, Shamso... Otkud? Zašto?

Brkovi | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Prasac je nadimak dobio puno prije nego što smo ga upoznali. Navodno je još u danima dok je svirao tamburu u folkloru pojeo tri tanjura graha zaredom, pa ga je netko usporedio s tom domaćom životinjom. Šarcu to nije nadimak nego prezime. Žoržu je Prasac dao taj nadimak, bez nekog povoda. Shamso69 je spoj imena britanskog punk benda Sham69 i folk pjevačice Šemse Suljaković. Ja sam nadimak dobio po tada poznat političaru Zdravku Tomcu, jer je moj prijatelj procjenio da mi više paše njegovo prezime kao nadimak nego klasična izvedenica Tomo koja dolazi od mojeg imena Tomislav.

Jedan od vas je prije par godina napisao jednu kolumnu i među ostalim napisao da su Brkovi bend koji nije trebao uspjeti. Kome u inat ste ipak uspjeli?

Ja sam to pisao. Uspjeli smo vjerojatno u inat neuspjehu. Neuspjeh nam je postao dosadan, previše se ponavljao, pa smo čekali uspjeh. Nije loše, moram vam priznati, ali ne bi od toga radio preveliku filozofiju. Nije da smo patili. Jednostavno smo svirali, i živili svoje živote. Živimo ih i dalje, nije da uspjeh čini čovjeka otpornim na bolesti i ostale životne nedaće. Sve je isto, samo si zadovoljniji jednim aspektom svog života.

Što je to zanimljivo i primamljivo u torzu Dade Topića da zaslužuje naziv albuma?

Što nije? Čovjek je '49 godište. Odlično se drži. Ima veliku karijeru iza sebe, a ima bolji torzo od bilo kog od nas iz benda.

Plodan ste bend, skoro svake godine jedan album i još ih dijelite besplatno. Mislite da je općenito na tržištu prodaja albuma loša pa neka onda barem svi slušaju, ako ga već ne mogu kupiti ili vam je to naprosto dio imidža?

Brkovi | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Željeli smo da naša muzika bude što dostupnija. CD-ovi se inače slabo prodaju. Novac koji bi zaradili od prodaje albuma je zanemariv, zato smo radije izabrali dostupnost naže muzike.

Što mislite o turbofolku?

Slušamo ga. Svaka životna situacija ima primjerenu vrstu muzike koji ide uz nju, pa tako i turbo folk. Mislim da svijet ne bi bio bolje mjesto da nema turbo folka, iako će to neki tvrditi. Nije za svaku situaciju, ali ima svoju primjenu.

Stječe se dojam da su Brkovi nastali iz nekakve zajebancije, ali je preraslo u fenomen. Kakva ste očekivanja imali kada ste počinjali?

Nismo imali nikakva očekivanja. Činilo nam se da ćemo imati nekakvu vrstu publike kojoj će to što radimo biti zabavno, ali stvarno nismo maštali o ovakvom uspjehu. Trebalo je i nama vremena da se na to naviknemo. Bili bi zadovoljni i sa puno manje.

Što se može očekivati na vašim predstojećim koncertima? Gdje ćete sve promovirati svoj album? A obzirom da vas voli i regija, idete li i izvan Hrvatske?

Sviramo zaredom Beograd, Zagreb, Sarajevo, Split, Zadar. To će biti promocije albuma. Nastupat ćemo jednakom dinamikom svugdje gdje ćemo moći po regiji. Već imamo dogovoreno nastup na dosta festivala preko ljeta. Što se tiče prostora van granica Hrvatske redovito nastupamo u BIH, Srbiji i Sloveniji, nešto rjeđe u Makedoniji i Crnoj Gori, a prošle godine smo nastupali u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Bugarskoj. U Bugarskoj je bilo iznimno dobro i već imamo dogovorene neke buduće nastupe tamo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.