Kultura
401 prikaza

Tragični pad r'n'b diva devedesetih

Lauryn Hill
John Stillwell/Press Association/PIXSELL
1990-te su bile jedna od najboljih era R&B-a, u kojima su vladale carice kojima većini danas nema ni traga ni glasa.

Ako ste tijekom devedesetih bili otvoreni različitim glazbenim izričajima, onda će vam imena poput Brandy, Monice, Mary J. Blige i TLC-a izazvati osmijeh na licu. No ovih će se dana imena nekoć popularnih izvođačica u medijima pojaviti tek uz natpise o sudskim tužbama, bankrotima, drogama, privođenju ili tragičnim smrtima.

Angie Stone | Author: AJM/Press Association/PIXSELL AJM/Press Association/PIXSELL

Kad je prošlog tjedna r'n'b pjevačica Angie Stone, koja je debitirala krajem 1990-ih, uhićena pod otužbom da je svojoj 30-godišnjoj kćeri izbila zube nakon što je ju lupila s metalnim stalkom za nakit, mnogi su pomislili kako nikad ne znaš što ti život nosi. Naime, nekoliko dana ranije dogodio se još jedan incident koji je uključivao Charmayne Maxwell, iz r'n'b grupe Brownstone, koja je pronađena dok je krvarila iz rane na vratu (navodno učinjene slomljenom čašom vina), te je nedugo nakon toga preminula.

U trenutku dok r'n'b polako ali sigurno izumire, mnogi se pitaju gdje su nestale brojne jake žene sa scene. Iako, pad r'n'b se nije dogodio preko noći, nego traje posljednjih 15-ak godina.

Zahvaljujući nesretnom slučaju, točnije obiteljskom nasilju, Angie Stone je dva dana punila novinske stupce i društvene mreže, te bismo mogli reći da joj je ovo bio najbolji PR potez u posljednje dvije godine.

Ako se pitate koje su njezine kolegice, posljednjih godina, privukle bar približno sličnu pozornost medja, znajte da su najbliže bile Toni Braxton sa svojim bankrotom, Lauryn Hill kad je trebala u zatvor zbog poreza, te Whitney Houston kad je pronađena mrtva u kadi.

Danas se jednostavno ne piše o r'n'b pjevačicama koje će, ako su sretne, dospjeti u neki reality show.

Mary J. Blige | Author: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

Jedina bivša zvijezda koja će eventualno 'isplivati' na površinu je Mary J. Blige, no i nju prate bitke s narkoticima, suicidalne primisli i loše veze, kronološki zabilježene u dosadašnjih 13 albuma, koje je prodala u više od 50 milijuna primjeraka, piše The Daily Beast.

Iako je prate brojne sljedbenice, niti jedna nije ni blizu sjaju koji je pratio Mary u najboljim danima. S posljednjim albumom 'The London Sessions', Blige je odlučila napraviti zaokret u stilu, slijedeći hitmejkere s naše strane Atlantika, poput dvojca Disclosure i miljenika Grammyja Sama Smitha.

Kraljica hip-soula izjavila je da je osjećala kao da stagnira, ustaljena je i zapela, no istaknula je da će čak i u svojoj evoluciji uvijek ostati privržena korijenima: "Ja sam dio svojih korijena. Ne postoji: "Kako uspjevate ostati povezani?" To sam ja. Ne može nestati povezanost od nečega što vi jeste, osim ako ne glumite da to više niste".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.