Kultura
481 prikaza

U Disneyevim filmovima muškarci imaju više teksta od žena

Mulan
Disney
To se odnosi i na filmska ostvarenja u kojima su glavni likovi ženski, poput Mulan. U tom animiranom filmu čak i njezin zmaj zaštitnik Mushu ima 50 posto više teksta od glavne junakinje

Američki podatkovni znanstvenici i stručnjaci za razvoj softwarea su proučivši tekstove oko 2000 filmova ustanovili da je u velikoj većini glumcima dodijeljeno više teksta nego glumicama, a zaključak je posebno primjenjiv na Disneyeva animirana filmska ostvarenja.

Žene su u filmovima 'nadglasane', što ne začuđuje s obzirom na to da u većini filmskih ostvarenja oduvijek dominiraju muški likovi, no američki podatkovni stručnjaci bili su iznenađeni kada su ustanovili da se podatak odnosi i na Disneyeve produkcije u kojima dominiraju ženski likovi. 

Analiziravši 30 animiranih Disneyevih filmova, među kojima su i oni u 3D produkciji, ustanovljeno je da većinu teksta u čak 73 posto njih izgovaraju muški likovi, piše BBC.

To se odnosi i na filmska ostvarenja u kojima su glavni likovi ženski, poput Mulan. U tom animiranom filmu čak i njezin zmaj zaštitnik Mushu ima 50 posto više teksta od glavne junakinje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.