Kultura
989 prikaza

U izdanju Profila u knjižarama novi roman autorice trilogije "Igre gladi"

Collins je u romanu vješto pokazala kako pristojan i dobro odgojen mladić postaje ubojica, kako se boji za vlastiti život, kako osjeća ljubav, ali ga ambicija, pohlepa i taština tjeraju na opasne odluke

Za ljubitelje američke spisateljice Suzanne Collins i njezine hit trilogije „Igre gladi“ u knjižare danas stiže nova poslastica: roman „Balada pjevica i zmija“ u izdanju Profila. 

Knjiga je objavljena točno deset godina nakon posljednjeg nastavka serijala, romana „Šojke Rugalice“, a prati događanja koja prethode prvoj trilogiji.

Novi roman Suzanne Collins književna publika diljem svijeta iščekivala je s velikom napetošću. U Americi je tako samo u prvih tjedan dana knjiga prodana u 500 tisuća primjeraka, a u svim ostalim zemljama u kojima je objavljena knjiga „Balada pjevica i zmija“ zauzima prvo mjesto na ljestvicama prodavanosti. 

Iako je najava da će novi roman pratiti sudbinu zloglasnog predsjednika Snowa u početku izazvala buru negodovanja, Suzanne Collins još se jednom pokazala kao vrsna spisateljica. 

Roman „Balada pjevica i zmija“ zreliji je i slojeviti od prva tri romana, ali jednako napet i dirljiv.

Radnja romana događa se 64 godine prije prve trilogije i prati događanja koja joj prethode, s tim da se roman može čitati i samostalno, prije trilogije i poslije nje. 

Glavni lik Coriolanus Snow 18-godišnji je srednjoškolac koji želi dobre ocjene, slavu, bogatstvo i moć.

Collins je u romanu vješto pokazala kako pristojan i dobro odgojen mladić postaje ubojica, kako se boji za vlastiti život, kako osjeća ljubav, ali ga ambicija, pohlepa i taština tjeraju na opasne odluke.

Kako je objasnila sama Collins, u romanu je htjela pokazati kako se razvija i nastaje narcisoidan lik. Njezin je glavni junak ambiciozan, strahovito je tašt i željan slave, misli da mu se svi moraju diviti, u isto je vrijeme licemjeran i pohlepan, snalažljiv i šarmantan, pristojan i dobro odgojen, iskreno se zaljubljuje i zna osjećati strah kada je svjestan da je pogriješio, savjestan je i uvijek svoje zadatke obavlja bez obzira na poteškoće. 

Roman je i jasna slika političke manipulacije i zloporabe moći, što ima puno doticaja i sa stvarnošću u kojoj živimo. 

Kako navodi Associated Press „Collins je još jednom dokazala kako maestralno stvara očaravajući svijet s kompleksnim likovima koji se moraju uhvatiti u koštac s kaosom i kontrolom te njihovim utjecajem na ljudsku narav“.

„Sve što biste očekivali od Collins u ovom je romanu: puno tinejdžerske ljubavi, obilje nasilja i svijest o snazi medija“, komentirao je Guardian.

Suzanne Collins debitirala je serijom „Kronike iz Podzemlja“, a svjetsku slavu stekla je trilogijom „Igre gladi“ koja je prevedena na 53 jezika.

Godine 2010. Collins je uvrštena na Timeov popis 100 najznačajnijih osoba na svijetu. Iste godine Entertainment Weekly uvrstio ju je popis 100 najutjecajnijih osoba, a godinu kasnije po izboru Fast company Collins je svrstana i među 100 najkreativnijih osoba u poslovnom svijetu.

Dobitnica je nagrade Authors Guild Award za osobit doprinos književnoj zajednici zbog dokazivanja kako književnost za mlade ima jedinstvenu moć promijeniti život i stvoriti ljubitelje knjiga za cijeli život.

Na knjige Suzanne Collins posebno je burno reagirala mlada generacija pa su tako školarci u Izraelu na dan izlaska trećeg nastavka serijala „Igre gladi“ štrajkom tražili da ne moraju u školu kako bi mogli čitati knjigu. Aktivističke organizacije slogane iz njezinih knjiga koristile su u kampanjama, a na Tajlandu su podignuta tri prsta postala simbol otpora protiv vojnog preuzimanja vlasti 2014. godine.

Prema serijalu „Igre gladi“ snimljeni su filmovi koji su ostvarili zaradu veću od tri milijarde dolara.

Iz sadržaja romana „Balada pjevica i zmija“: 

Na dan žetve desetih Igara gladi osamnaestogodišnji Coriolanus priprema se za svoju jedinu priliku za stjecanjem slave kao mentor. Nekoć moćna obitelj Snow prolazi teška vremena i njezina sudbina ovisi o Coriolanusovoj sposobnosti da šarmira i nadmudri svoje kolege te svoju posvećenicu odvede do pobjede.

Nema mnogo izgleda jer je postao mentor posvećenici iz okruga 12, najslabijoj na Igrama. No Lucy Gray Baird je neobična i hrabra, a njezin nastup na žetvi sve gledatelje oduševi pa Coriolanus s vremenom shvaća da njezine izglede za uspjeh može povećati poticanjem njezinih sjajnih nastupa pred publikom te tako povećavati i svoje šanse za dobivanjem stipendije.

Njihove su sudbine sad u potpunosti isprepletene – svaka odluka koju Coriolanus donese može dovesti do uspjeha ili neuspjeha, trijumfa ili propasti. Dok u areni traje borba do smrti, izvan nje Coriolanus počinje suosjećati sa svojom posvećenicom te mora odlučiti između potrebe da slijedi pravila i želje za preživljavanjem pod svaku cijenu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.