Life
2011 prikaza

10 najviših žena svijeta koje stvarno postoje

Ilustracija visokih žena
screenshot/youtube
Visina iznad 200 cm svakako je rekordna za žene, a iako su neke s njom ostvarile zavidnu sportsku karijeru, većini je bila na teret - kako zbog zdravlja, kako u privatnom životu

U posljednja dva stoljeća prosječna visina muškaraca i žena se drastično povećala, te iznosi čak 10 cm više nego prije 150 godina. Znanstvenici tvrde kako je glavni uzrok tome dostupnost obilja nutrijenata u hrani dok je glad dugo predstavljala prepreku u težnji za visinom. Dok god će ljudska vrsta imati dostupnu hranu, nastavit će rasti, a granice se zasad ne naziru.

Znanstvenici su još 1970-ih izračunali formulu koja predviđa da će većina djece dostići visinu koja se otprilike može izračunati na osnovi visina njihovih roditelja.

Očito, neće sva djeca istih roditelja, pa čak ni ona istog spola, imati istu visinu. Visina u odrasloj dobi smanjuje se kod mlađe braće i sestara, i mlađa djeca rastu sporije. I drugi faktori su uključeni u rast, najviše prehrana, ali genetika određuje oko 60 do 80 posto maksimalne visine.

Zbraja se visina oba roditelja te se oduzima 13 cm za djevojčice, odnosno dodaje za dječake, te dijeli s dva. Ova procjena je poprilično pouzdana, no ipak nije stopostotna.

Formula za dječake:
visina majke + visina oca + 13 cm/2 = visina dječaka

Formula za djevojčice:
visina majke + visina oca - 13 cm/2 = visina djevojčice

- Uz genetiku, okolina može imati značajan utjecaj. Npr. kod pothranjene djece ona može imati katastrofalne posljedice na konačnu visinu. Prehrana u trudnoći i u prvih par godina života također puno utječe na rast djeteta - ispričao je profesor David Ravine sa Zapadnog australskog instituta za medicinska istraživanja. 

Na studiji od 8787 finskih blizanaca ispostavilo se da je genetika činila 78 posto visine muškaraca i 75 posto žena. Još jedna popularna metoda za predviđanje visine djece je udvostručiti visinu dječaka s dvije godine i visinu djevojčica s 18 mjeseci. No nisu sva djeca istih roditelja iste visine, a mlađa djeca su obično i niža. 

Roditelji s velikom razlikom u genima imaju visoku djecu

Želite li imati visoko dijete, razmislite o pronalasku partnera iz kraja što daljeg vašem, savjetuju znanstvenici poljskog Instituta Antropologije. Oni su utvrdili da partneri koji dolaze iz istog kraja ili istog grada najčešće imaju nižu ili djecu prosječne visine. Objašnjavaju kako genetska raznolikost roditelja ima ključan utjecaj na djecu, a što su ljudi iz udaljenijih krajeva, to su im geni različitiji. 

- Taj je efekt vidljiv kod djece u tri faze njihova razvoja, sve od šest do 18. godine života - zaključio je voditelj studije provedene na više od 5000 djece, dr. Daniel Dariusz.

Pogledajte video s deset najviših žena na svijetu koje su ujedno i rekorderke:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.