Life
5423 prikaza

7 muških prostitutki koji su mijenjali povijest

Muška prostitutka Shai Shahar
bugunbugece.com
Većina njih je posluživala muškarce, no neki su zavodili i žene - a nisu samo zarađivali, već su utjecali i na politiku

Kad se govori o prodaji vlastitog tijela za novac, obično se misli na žene. Kraljevske ljubavnice poput madame Pompadour, Sarah Bernard, Kleopatre i brojnih drugih svojim su zavođenjima često mijenjale povijest, no i muški su ljubavnici pisali povijest. Oni su inspirirali pjesnike i umjetnike, vodili pobune, smijenili važne političke figure te postali ubojice - ovisno o njihovom životnom putu. 

Dvoje od ovih muškaraca, Kao Ai i Shai Shahar su poznati po ženama klijenticama, dok su drugi "opsluživali" muškarce - od antičkih vremena do danas.

1. Fedon  - 4. stoljeće prije Krista

Prostitucija je bila sastavni dio svakodnevnog života starih Grka još od arhajskog razdoblja. U najznačajnijim grčkim polisima, a osobito u lukama, zapošljavala je pozamašan udjel stanovništva i predstavljala stoga prvorazrednu gospodarsku djelatnost. Bila je daleko od nezakonitosti. Polisi ju nisu osuđivali, a bordeli su postojali na vrlo pristupačnim mjestima. U staroj Ateni čak se i legendarnom zakonodavcu Solonu pripisivalo otvaranje bordelâ s umjerenim cijenama pod državnim nadzorom. Prostitucija se različito odražavala na spolove. Njome su se bavile žene svih životnih doba i mlađi muškarci, dok su korisnike usluga činili gotovo isključivo muškarci.

Prikaz prostitucije u Staroj Grčkoj | Author: pages.ucsd.edu pages.ucsd.edu

Zgodan mladić rodom iz aristokratske obitelj bio je zarobljen u ratu između Atene i Sparte, a naposljetku je odveden u Atenu kao seksualno roblje - trebao je služiti kao prostititka, što nije bilo ništa neobično u to doba. Fedon je tako nudio svoje usluge na jednog društvenom događanju gdje je bio i filozof Sokrat, kojeg je odlučimo moliti za milost i slobodu. Sokratov je prijatelj tada kupio Fedonovu slobodu, a mladić je i sam postao filozof. Platonov je dijalog po njemu i dobio ime

2. lao Ai - umro 238. prije Krista

Tijekom vladavine Qin Shi Huanga, vladara države Quin i kasnije prvog cara Kine, Lao Ai je unovačen na mjesto kraljičinog "poslužitelja". Prokrijumčaren je na dvor kao enuh, iako je on bio daleko od toga, navodno je imao velik spolni ud te impresivnu potenciju.

Sa svojim je ljubavničkim vještinama uspješno zaveo kraljicu te se javno hvalio svojim utjecajem. Lao i regent Lu Buwei osmislili su neuspješnu urotu protiv budućeg cara s odobrenjem kraljice. Nakon što je njihov pokušaj puča propao, Lao je ubijen, Lu je počinio samoubojstvo, a kraljica je stavljena u kućni pritvor.

3. Febo di Poggio - 1500-e

Febo je bio jedan od mnogobrojnih Micahelangelovih modela i ljubavnika, a prema Michelangelovom pjesništvu i ondašnjim tračevima, di Poggio je bio hirovit, fatal i prevrtljiv kao da je žena, zahtijevajući za svoje usluge puno pažnje i darova. 

Michelangelo mu je posvetio dvije pjesme - G. 99 i G. 100. Ipak, ljubav nije dugo potrajala, a di Poggio se usmjerio na druge klijente, sposoban u preživljavanju na visokoj nozi kakav je bio. 

4. John Saul - 1857 do 1904.

Iako je bio rođen u očajnom siromaštvu predgrađa Dublina, postao je jedna od najpoznatijih londonskih prostitutki te je bio uključen u najveće prostitucijske skandale Viktorijanskog doba. Irski su nacionalisti tada navodili kako se u jednom dvorcu održavaju homoseksualne orgije te sin jednog uglednog veleposjednika, Martin Oranmore Kirvan, koristi Saulove usluge.

Saul je doveden u London na svjedočenje, iako naposljetku nije bio pozvan na sud. John Saul je bio poznat kao jedna od najboljih muških prostitutki razvratne Clevaland ulice, a navodno je bio vrlo utjecajan jer su se mnogi bojali kako bi mogao otkriti njihove "prljave tajne", uključujuči i onu princa Alberta Victora.

5. Herbert Huncke

Huncke, koji je nakratko bio dijelom bande ozloglašenog Al Caponea, započeo je s karijerom prostitucije u Chicagu, no proslavio se tek kad se preselio u New York gdje je bio poznat pod imenom "Gradonačelnik 42 ulice".

Herbert Huncke, muška prostitutka | Author: babelio.com babelio.com

Bio je ovisnik o drogama, osobiti morfiju, još od svoje mladosti. William S. Burroughsu je poslužio kao inspiracija za lik i karakter Elmera Hassela u svojoj slavnoj knjizi "On the road". Osim toga, slavni istražitelj seksualnosti Alfred Kinsley ka je koristio za svoja seksualna istraživanja.

6. Jean Genet - 1910 do 1986.

Bio je jedan od najpoznatijih dramaturga francuskog modernizma, inspirirajući i Jean-paul Sartrea te Jacques Derridu, između ostalih. Bio je sin prostitutke čijim je stopama krenuo, pisao je o svojim iskustvima "udovoljavanjima mornarima" u svojoj autobiografskoj noveli, "Naša dama cvijeća".

Francuski dramaturg Jean Ganet | Author: Wikipedia Wikipedia

Knjiga je iskren prikaz života prostitutki - kako muških, tako i ženskih, ali i kriminala te je kao takva postala trenutni skandal nakon izdavanja.

7. Shai Sharar - umirovljen 1999.

Bivši vojnik koji je služio i za SAD i za Izrael slavan je po činjenici kako je prvi muškarac koji se "predstavio" u slavnim izlozima Crvene četvrti Amsterdama. Njegova je klijentela navodno obuhvaćala članove kraljevskih obitelji, političare i filmske zvijezde.

Muška prostitutka Shai Shahar | Author: bugunbugece.com bugunbugece.com

Tvrdio je kako je spavao s više od 500 različitih žena i 40 parova, a nakon umirovljena od prostitucije posao je pjevač te promotor burleskne produkcije, kao i advokat za prava seksualnih radnika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.