Life
499 prikaza

Apokaliptično 'proročanstvo' ISIL-a: Znaju gdje će biti njihova zadnja bitka?

Prijetnja Islamske države
Youtube
'Proročanske' riječi islamisti objavljuju u svakom broju svog propagandnog magazina Dabiq

Slanje kopnenih snaga u Siriju direktno će ispuniti ISIL-ovo apokaliptično proročanstvo nakon čega će samo postati jači, tvrdi jedan od vodećih stručnjaka za Islamsku državu.

Dabiq | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

Dok je podrška javnosti za slanjem vojske u Siriju u borbu protiv islamista sve veća i nakon što je Velika Britanija odlučila sudjelovati u zračnim napadima na Siriju, Jean-Pierre Filiu, profesor bliskoistočnih odnosa u Parizu navodi za New York Times da bi kopnene snage bile najgora zamka u koju međunarodna zajednica može upasti.

Prema odlomcima iz ISIL-ove skripte o Islamskoj državi, njihovo temeljno vjerovanje je da će se konačna borba dogoditi u gradu Dabiqu u Siriji između pripadnika Islamske države i nevjernika, čime bi se označio početak kraja.

ISIL je svoj glavni propagandni magazin nazvao po toj 'obećanoj' borbi i u svakom broju Dabiqa citiraju svoj osnivača  Abu Musaba al-Zarqawija: "Iskra je zapaljena u Iraku i uz Alahovu dozvolu širit će se bez prestanka dok ne zapali osvajačke vojske u Dabiqu."

"Zbog ovog 'proročanstva' najgora je odluka ići u kopnene akcije", tvrdi Filiu, autor knjige "Apokalipsa u islamu".

"Oni žele vojsku na kopnu jer su taj scenarij već predvidjeli. To je vrlo moćno i emotivno predviđanje. 'Proročanstvo' potencijalnim novim džihadistima i ovim sadašnjima ne daje samo osjećaj da su dio nečeg posebnog, dio elite, već da će biti i dio završne bitke", nastavlja Filiu.

Filiu ima ideju kako zaustaviti ISIL.

"'Proročanstvo' se mora 'poništiti'. To se može postići vojnom akcijom koja će ih uzdrmati, poput osvajanja Raqqe, ali to moraju napraviti lokalci", tvrdi Filiu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.