Life
1991 prikaza

Australija nije tamo gdje mislite da jest

Sydney
Thinkstock
Krajem ove godine, Australija će i službeno promijeniti svoju lokaciju, tek dva desetljeća nakon posljednjih izmjena

Australija bi mogla biti najnestašniji kontinent na svijetu. Osim što imaju ogroman broj otrovnih životinjskih vrsta, ogromnu pustinju i nevjerojatna prirodna obilježja kao što su roza jezera, Australija je najbrži kontinent.

Od 1994. godine Australija se pomaknula za metar i pol. Iako se to ne čini kao veliki pomak, u geološkim okvirima je 6,9 centimetara godišnje brzina munje. Usporedbe radi, Euroazijska tektonska ploča pomiče se za 7-14 milimetara godišnje.

Problemi s navigacijom | Author: Pixabay Pixabay

Tektonske ploče koje čine površinu Zemlje kreću se različitim brzinama, a samim time se i različite države kreću drukčijom brzinom. Zbog toga i model Zemlje postaje pogrešan, što ima utjecaja na sve nas. Kartografi mogu razmišljati i promišljati o mogućim izmjenama Zemljinog modela, ali GPS koordinate računaju se na temelju tog modela. Kako se Australija kreće, svaki GPS uređaj postaje manje točan i precizan.

Civilnoj upotrebi, primjerice za navigaciju u automobilima, tih nekoliko metara ne znači puno, ali u skoroj budućnosti doći će nove generacije uređaja kojima će i nekoliko centimetara značiti ogromnu razliku, piše New York Times.

Rudarske tvrtke u Australiji oslanjaju se na GPS kako bi daljinski upravljali ogromnim kamionima u rudnicima. Osim toga, približavaju nam se samovozni automobili kojima greška od metar i pol znači da su na pogrešnoj strani ceste. Dolazi nam i iduća generacija GPS-a koji će biti toliko precizni da će moći ponuditi lokacije točne do nekoliko centimetara. Trenutačno GPS nudi precizne lokacije do nekoliko desetaka metara. 

Australska duljina i širina službeno će se promijeniti krajem ove godine kako bi GPS mogao pažljivo pratiti kretanje zemlje. Posljednjih pet desetljeća slične ispravke provedene su četiri puta. Posljednji put bilo je to 1994. godine kada je lokacija Australije ispravljena za 200 metara.

Budući da položaj Australije utječe i na GPS u ostatku svijeta, idući put kad se izgubite, okrivite Australiju. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.