Life
567 prikaza

Autobiografija Matthewa McConaugheya: daleko više od komičnih dosjetki

1/3
Dreamstime
Zbog preživljavanja prihvaća razne povremene poslove i na jednom takvom, radeći kao barmen, upoznaje redatelja Dona Phillipsa, koji mu daje malu ulogu u filmu ‘Munjeni i zbunjeni

Nisu memoari, niti savjeti, više je riječ o priručniku koji se temelji na avanturama iz mojeg života. Avanturama koje su možda bile važne, ključne ili zabavne, ponekad zato što su to i trebale biti, ali većinom jer su bile spontane, kaže oskarovac Matthew McConaughey o svojoj prvoj knjizi, “Zelena svjetla”, koja je izašla u nakladi Školske knjige.

Prema McConaugheyu, najvažnije je snaći se u životnim izazovima. Kako češće uhvatiti “da” u svijetu prepunom “ne” i kako prepoznati kad je “ne” možda zapravo “da”.

Matthew cijeli život piše dnevnike, a njihovi dijelovi čine ovaj “priručnik”. U ranoj dobi počeo je pisanje poezije, i to na sličan način kao Miroslav Mika Antić. Mali Matthew spremao se za školsko natjecanje u poeziji, a svoje prve stihove dao je na čitanje mami Kay, koja mu je rekla da se malo više potrudi. Nakon sat vremena se vratio i Kay mu je pružila stihove pjesme “Ann Ashford”.

Kada bi sve što želim činiti

bilo sjediti s vama i razgovarati...

biste li me saslušali?

Upitala ga je znače li mu ti stihovi nešto, Matthew je potvrdno odgovorio i predao tu pjesmu te pobijedio na natjecanju.

 | Author: Školska knjiga Školska knjiga

Njegovom ocu, “divu” Jimu, koji je često ulazio u fizičke svađe sa suprugom Kay, a poslije s njom na kuhinjskom podu vodio ljubav, dok se Matthew s braćom skrivao iza kauča, važne stvari u životu bile su inicijacije, pa tako, primjerice, ako su njegovi sinovi bili dovoljno snažni da mu se suprotstave, to su morali i dokazati. Nakon srednje škole nije bio siguran želi li studirati pravo, pa mu roditelji predlažu da kao student na razmjeni ode na godinu dana živjeti u Australiju.

”Tek sam poslije shvatio da su patnje i usamljenost koje sam tada doživio bile među najvažnijim žrtvama koje sam podnio u životu”, opisuje Matthew.

Nakon “paklene” godine provedene u Australiji Matthew se vraća doma s 59 kilograma i s tatinim društvom odlazi u bar. Nakon nekoliko očevih rundi krenuli su prema izlazu, ali je zaštitar stao ispred njegova oca i upitao ga je li platio piće.

Nakon što mu je Jim rekao da je račun plaćen, zaštitar mu je na provokativan način ponovio pitanje, a 19-godišnji Matthew nije više želio gledati kako netko ne respektira “diva” i kao što su njegova starija braća prošla inicijaciju tučnjavom s “divom”, Matthew je dobio potvrdu i priznanje od oca kad je nasrnuo i jednim udarcem srušio zaštitara na pod.

”Stvorite dobre navike i postanite njihov rob” Tijekom studija prava, na koledžu u Teksasu, McConaughey počinje sumnjati u svoju odluku o odabiru studija. U odluci mu pomaže jedna od najpoznatijih knjiga za samopomoć, autora Oga Mandina - “Najbolji trgovac na svijetu” - i on ohrabren idejama i vodstvom iz knjige donesi odluku da prekida s pravom.

Prvi svitak te knjige Matthew čita tri puta na dan tijekom 30 dana i postaje “rob” samodiscipline.

 | Author: Dreamstime Dreamstime

Ubrzo nakon toga kreće u filmsku školu, gdje je ispao crna ovca među kolegama, koji su se “furali” na filmske klasike, a on je obožavao popularne filmove za široku publiku. Zbog preživljavanja prihvaća razne povremene poslove i na jednom takvom, radeći kao barmen, upoznaje redatelja Dona Phillipsa, koji mu daje malu ulogu u filmu ‘’Munjeni i zbunjeni’’. Prve riječi koje McConaughey izgovara na u nekom filmu bile su: “Alright, alright, alright”.

’’Te tri riječi prve su koje sam izgovorio na poslu za koji sam mislio da će mi biti samo hobi, a naposljetku se pretvorio u karijeru’’.

Glumci koji dođu do ovog dijela u njegovoj knjizi pomislit će da slijedi detaljan opis njegova glumačkog procesa i rada, ali im je to loša procjena. Matthew se drži svojih “avantura” i dijeli životne mudrosti, a o glumačkoj tehnici čitatelj će morati potražiti savjete kod nekih drugih autora.

”Ako niste u početnoj postavi, a mislite da biste trebali biti, nemojte drugima prepustiti mogućnost odabira tako da zaobiđu vas. Budite toliko dobri da vam vaše mjesto ne mogu oduzeti”.

’’Zelena svjetla’’ više su od autobiografije, mnogo više od komičnih dosjetki ili opisa niza avantura. Autor nam daje živ pogled na svoj osobni život, ali i u događanja povezana s njegovim filmovima, te na taj način čitateljima pruža iskren pogled na vlastitu osobnost. McConaughey želi da, čitajući njegovu knjigu, steknemo dojam kako će ta žuta i crvena svjetla koja nas živciraju i vuku prema dolje uskoro postati zelena i uputiti nas vesele i vedre dalje, kroz naš život.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.