Life
886 prikaza

Bandić kupio stanove za 3,3 milijuna kuna iz BiH?

Milan Bandić
Marko Lukunić (PIXSELL)
Bračni par Brzica, koji je u izvrsnim odnosima s Bandićem, uplatio je gotovinu za tri stana u zagrebu, ali se nisu upisali kao vlasnici. Uskok je sve istražio i blokirao nekretnine jer su uvjereni da su Bandićevi

Tri stana u Zagrebu za koje Uskok smatra da pripadaju zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću kupljena su na čudan način novcem koji je stigao iz Hercegovine.

Novi su to detalji istrage koja traje već godinu dana, a navodno bi uskoro Uskok napokon trebao i sročiti optužnicu koja tereti Milana Bandića za štetu veću od 20 milijuna kuna. 

Zagrebački gradonačelnik je inače prijavio samo jedan stan u zagrebačkoj Bužanovoj ulici, koji je kupljen djelomično i na kredit. Istražitelji smatraju i da je susjedni stan, koji se vodi na brata Dragu Bandića, također gradonačelnikov.

Međutim, pravo iznenađenje bilo je što je Uskok blokirao još tri stana u Zagrebu prošle godine. 

Za sve smatraju da su njegovi iako je Bandić to opovrgnuo.

Radi se o stanovima na Krugama i Horvaćanskoj cesti te u Gračanima. 

Ukupno su s dvije garaže vrijedni 3,3 milijuna kuna. Onaj na Krugama i Horvaćanskoj cesti kupio je Mate Brzica, a u Gračanima Vesna Brzica. U Imotskom, iz kojeg potiču, kažu da su njih dvoje supružnici. 

Sva tri stana su kupljena gotovinom i tako su upala pod lupu Uskoka. Nakon prikupljenih podataka istražitelji su zaključili da su stanovi kupljeni za Milana Bandića i njegovu suprugu, iako se kao vlasnici vode tvrtke koje su ih sagradile.

Mate Brzica je inače Bandićev prijatelj i školski kolega. Zaposlen je u općini Grude u Hercegovini. Kad je Bandić bio u kampanji prije pet godina želeći postati predsjednik Hrvatske, upravo mu je Brzica vodio stožer u Zapadnohercegovačkoj županiji.

"Svi ovdje radimo za najvrednijeg Hrvata", rekao je tada Mate Brzica.

Najvredniji Hrvat ipak nije postao predsjednik. Kako je Brzica kupio stanove? U rujnu 2011. otvara devizni račun u banci i na njega polaže 127.000 eura. Isti dan diže 500.000 kuna, a 448.690 kuna prebacuje na svoj tekući račun. 

U pravilnim razmacima po dva, tri dana, na račun zagrebačke tvrtke Geoprojekt uplaćuje iznose od 83.000 do 99.000 kuna. Također, dva puta uplaćuje i po 99.000 dodatnih kuna, a pretpostavlja se da je to od gotovine koju je dignuo.

Inače, svaka transakcija iznad 105.000 kuna dnevno podložna je dodatnim bankarskim provjerama i pali zvono na uzbunu pa je “cjepkanje” uplata uobičajen način da se ne izazove sumnja.

Nakon stana od 78 kvadrata, na sličan način je kupljena i garaža na Horvaćanskoj cesti. Stan je stajao 918.00 kuna, a garaža više od 131.000 kuna. Brzica ni danas nije upisan na stan iako su prošle četiri godine, nego se kao vlasnik vodi tvrtka Geoprojekt. 

Mate Brzica je 2009. kupio i stan te garažu na Krugama od 95 kvadrata za 1,35 milijuna kuna u gotovini. Opet je kupovao od tvrtke Geoprojekt. Tvrtka Geoprojekt, koju vode braća Ivo i Branko Vojnović, inače je sudionik brojnih spornih zamjena zemljišta s Gradom Zagrebom koji je vodio Milan Bandić. 

Ili dijelove ili cijela zemljišta na kojima su napravljene zgrade u kojima su sporni stanovi dobili su kroz razmjene zemlje sa Zagrebom. O tim razmjenama smo već opširno pisali u Expressu. 

Ukratko, Grad je davao cijele parcele spremne za gradnju za male i nepotrebne parcele te je upitna i vrijednost zamjena. Silvana Brzica je 2010. godine kupila penthouse u Gračanima od 93,8 kvadrata za 1,1 milijun kuna. 

I taj stan je blokirao Uskok te tvrdi da je Bandićev. Graditelj te zgrade je tvtka Paron, također u izvrsnim odnosima s gradonačelnikom Bandićem. I s njima je mijenjao zemljište, pomagali su mu u kampanji, a stožer mu je bio u njihovoj zgradi. 

Ni zgrada u kojoj je stan u Gračanima ne bi bila sagrađena da Grad nije dao pristanak da i dio zemljišta kroz parcelizaciju uđe u područje za zgradu.

Obitelj Brzica u Imotskom, iz kojeg potiču, nekad je bila jedna od imućnijih. Međutim, provjerama je utvrđeno da supružnici Brzica nisu mogli zaraditi 3,3 milijuna kuna, koliko su platili tri stana u Zagrebu s garažama.

Silvana je bila službenica u banci, a Mate je u Hrvatskoj zaradio nešto više od 4000 kuna u jednoj godini. Brzica je inače do prije tri godine bio i član HDZ-a 1990 u BiH, a godinu dana je čak bio i ministar za prostorno uređenje. Mediji su ga prozvali jednim od neuspješnijih.

Kao inženjer građevine radi u općini Grude i vodi lokalni boćarski klub. Hrvatske institucije su zato zatražile provjeru imovine i zarade za dvojac i u Bosni i Hercegovini. Nakon provjera, zajedno s podacima prikupljenim u obradi Bandića, zaključili su da su stanovi gradonačelnikovi. 

U cijeloj priči je čudan i podatak da je 2010. godine starica Vinka Bandić u 82. godini uplatila 700.000 eura u gotovini u banci. 

Gospođa Bandić je lani preminula. I Mate i Silvana Brzica su na listi svjedoka u procesu Bandiću. On je već ranije preko odvjetnika zaključio da stanovi nisu njegovi. 

Vrhovni sud tu žalbu nije prihvatio. Matu Brzicu smo pokušali dobiti više puta mobitelom, slali smo mu i poruke, ali se zasad nije javio. Saznajemo kako tvrdi da su stanovi njihovi iako oni nisu upisani kao vlasnici.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.