Life
204 prikaza

Barabara Munjas: Najveća motivacija mi je PJ Harvey

1/3
Ira John
Razdoblje s Gustafima joj je pomoglo da ovlada pozornicom i počne se baviti pisanjem pjesama. Sad je došlo vrijeme za njezin prvo solo album - ‘Right Place & Right Time’

Sad se sve posložilo da bude pravo mjesto i pravo vrijeme. Ove su pjesme nastajale kroz godine unatrag, neke su starije, neke mlađe, no sa svima sam se godinama družila i razvijala ih do trenutka kad sam osjećala da pjesma napokon prenosi pravi originalni osjećaj, priča nam glazbenica Barbara Munjas.

Razdoblje s Gustafima joj je pomoglo da ovlada pozornicom i počne se baviti pisanjem pjesama, koje smo prvo čuli u Barbarima. Sad je napokon došlo vrijeme za njezin prvo solo album - ‘’Right Place & Right Time’’.

Express: Album ‘Right Place & Right Time’ glazbeni kritičari ne prestaju hvaliti. Jeste li to i očekivali?

Vrlo sam ponosna na ovaj album. Napisala sam te pjesme i svim srcem vjerujem u njih, no nikad ne možeš biti siguran hoće li te pjesme rezonirati sa slušateljima na način na koji rezoniraju u autoru koji ih živi i osjeća svom snagom njihova postojanja. Zapravo, svi ti osvrti na album tebi kao autoru daju jasniju sliku o tome jesi li uspio prenijeti emocije kako treba, jasno, iskreno i snažno, a za taj prijenos ti treba i dobra ekipa glazbenika koja shvaća tvoju emociju i s tobom je gradi kroz glazbu. Smatram da je bit svega prenijeti emociju. U svakom slučaju, nevjerojatno mi je drago da se emocija probila i da dira gdje treba.

Express: Kako se vi osjećate povodom izlaska prvog solo albuma? Koliko dugo ste radili na njemu? Koja je priča albuma? Jeste li u 2022. na pravome mjestu u pravo vrijeme?

Definitivno sam uzbuđena, no za razliku od onih albuma koje sam izdavala s Barbarima izostalo je ono euforično uzbuđenje, puno sam mirnija i staloženija, rekla bih i zrelija. Sad se sve posložilo da bude pravo mjesto i pravo vrijeme. Ove su pjesme nastajale kroz godine unatrag, neke su starije, neke mlađe, no sa svima sam se godinama družila i razvijala ih do trenutka kad sam osjećala da to je to - da pjesma napokon prenosi pravi originalni osjećaj. Na albumu su se našli singlovi koji su izlazili kroz godine, počevši s ‘Men’ 2018., koju je producirao Marijan Jelenić, zatim 2019. ‘Right place & rigth time’, na kojoj uz Marijana produkciju potpisuje Alen Bernobić, koji je ujedno zaslužan i za većinu aranžmana i produkcije na ovom albumu, zatim 2020. ‘Gone back’, koja je dio kompilacije ‘Femme Nouvelle vol. 2’, a koju sam realizirala u potpunosti sama, onda 2021.imamo ‘Like I Wanted’, te ‘I will be standing’, koja je izašla u siječnju 2022. godine, u danima kad smo počeli snimati preostalih pet pjesama s albuma. Od početka su tu Alen Bernobić, Goran Salvi i Marko Kalčić, a u siječnju ove godine radu na albumu su se priključili i Dino Kalčić te Alan Rešidović. Osim njih, na albumu su se pojavili i gostujući glazbenici Željka Veverec, Luka Žužić, Mario Žužić, Ivan Šugar, Cristina Lubiana i Elvis Geržinić. U stvaranju studijske snimke veliku prednost daje prosviranost materijala, a imala sam sreće da sam sve ove pjesme imala prilike svirati uživo od samih trenutaka nastajanja te su pred publikom prolazile razne faze i mijenjale oblike. Ovaj je album zaista pečat jednog vremena jer slušajući pjesme svaka ima svoju priču, počevši od srži pjesme, ideje, inspiracije do ljudi koji su sudjelovali u njenom stvaranju i niti koja nas je tad vodila. Kroz pjesme se na albumu dotičem tema ljubavi, muško-ženskog odnosa, samospoznaje, strahova, smrti, odlazaka, zaštite duše, depresije...

 | Author: Ira John Ira John

Express: Što vas pokreće u radu, imate li neku posebnu osobu ili nešto što vas nadahnjuje na stvaralaštvo?

Pokreće me život, strast prema glazbi, a otkako sam postala majka, moja kći mi je najveća motivacija i nadahnuće. Zbog nje na mnoge stvari gledam drukčije nego što sam gledala prije te s time stvaram neka nova razmišljanja o životu i situacijama koja bilježim kroz pjesme. Oduvijek u sebi imam neku iskru koja me tjera da stalno kreiram.

Express: Jeste li za neku pjesmu na albumu posebno emotivno vezani i ako je odgovor da, u čemu je ta povezanost?

Svaka je pjesma dio mene i za svaku me veže neka drukčija emocija, slika, priča, trenutak u vremenu. Svaka je moj osobni portal za povratak u to razdoblje, kroz pjesmu odem u svoja tadašnja razmišljanja, u svoju tadašnju sebe.

Express: Imate li glazbene uzore? Koji domaći autori su najviše utjecali na vaše stvaralaštvo? Biste li s nekim našim glazbenikom rado ostvarili ili ponovili suradnju?

Naravno, uvijek je prisutna neka glazba koja me inspirira, ali najveću inspiraciju i motivaciju sam svojevremeno upila od PJ Harvey, iako je kroz život bilo svakakve glazbe koju sam u trenucima doživljavala kao posebniju od ostale glazbe. A što se domaćih autora tiče, inspirira me živost čitave scene, njena raskoš koja do sada nikad nije bila ove veličine, toliko kreativnosti te nabrije da i ti budeš dio svega toga. Trenutačno sam vrlo fokusirana na čitav plan pred sobom da zaista ne stignem razmišljati o suradnjama i već sad polako počinjem ulaziti u početak realizacije idućeg albuma. Ideje o suradnji mi se počnu javljati u trenutku kad to pjesma zatraži. Pjesma sama prizove nečiju prisutnost.

 | Author: Ira John Ira John

Express: Kako danas gledate na vaša iskustva kroz glazbene grupe? Krenuli ste s Gustafima, a na kraju ste osnovali Barbare - vlastiti bend...

Sve su to bili periodi rasta i razvijanja u kojima sam s vremenom shvaćala tko sam i što sam. U tom sam periodu susrela neke ljude koji su ostavili i još ostavljaju neizbrisivi trag u mom životu, prijatelje za koje slobodno možeš reći da su za zauvijek. Prirodno je da se kroz život vežemo i pronalazimo ljude koji nam s vremenom postaju sve bitniji, socijalna smo bića i komuniciranjem se razvijamo. S druge strane, i rastanci imaju svoje mjesto u našim životima i ponekad su bitniji nego susreti. U Gustafima sam naučila svirati, ovladala pozornicom, počela pisati svoje pjesme, koje sam nakon odlaska iz benda realizirala s tad novonastalim Barbarima i u njima nastavila pisati i izbacivati sve iz sebe. Sva ta iskustva su me učinila onim što jesam. Život i iskustva te oblikuju.

 

Express: Kako izgleda vaš proces skladanja pjesama? Jeste li se kao umjetnica uspjeli disciplinirati pa stvarate svaki dan ili čekate inspiraciju koja može doći u bilo koje doba dana ili noći, a ne mora danima... Imate li periode kad vam ne ide onako kako ste si to zamislili?

Nemam takav način stvaranja da svakodnevno sjednem i stvaram. Naravno, desi se takav dan, ali najčešće bilježim inspiraciju u trenutku kad se desi pa se kasnije vraćam k njoj i nastavljam dalje. Najčešće se u trenucima osjećaja umjetničke blokade odvedem do tih bilješki koje u meni ponovno probude misao i odvedu me dalje u stvaranje. Vodi me ili osjećaj iza zabilježene misli koja me dalje usmjerava u glazbu ili mi atmosfera glazbe stvara osjećaj iz kojeg počne izlaziti priča. A ponekad jednostavno uživam u trenutku bez inspiracije jer to je vrijeme za odmor.

 | Author: Ira John Ira John

Express: Umjetnici rade i kad ne rade. Kako vi provodite slobodno vrijeme?

Volim pogledati dobru seriju, film, otići u šetnju s kćerkicom, podružiti se s dragim ljudima, ljeti obožavam odlaske na plažu...

Express: Na što ste najviše ponosni u svojoj glazbenoj karijeri, a na što u privatnom životu?

Ponosim se ovim albumom, zadovoljna sam sa svakom njegovom sekundom, ništa ne bih mijenjala. A u privatnom životu, moja kći je sav ponos moga svijeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.