Britanski producent Mike Downey je predsjednik Europske filmske akademije, a imenovan je časnikom Reda Britanskog Carstva za zasluge u svjetskoj kinematografiji. Mike više od 15 godina živi u Istri, a s Rajkom Grlićem i Borisom T. Matićem osnovao je Motovun film festival 1999., posvećen filmovima nastalima u malim i nezavisnim produkcijama diljem svijeta. Mike je također bio umjetnički savjetnik Zagreb film festivala i umjetnički direktor Pula film festivala. Britanski producent kupio je kuću u selu Grimalda, a producirao je 15 hrvatskih filmova.
Express: Bili ste u Istri kad ste čuli vijest o odlikovanju ordenom Reda Britanskog Carstva od kraljice Elizabete II. Kakav vas je osjećaj prevladao? Jeste li očekivali takvu veliku vijest?
Vijest je za mene bila totalni šok. U trenutku kad je stigao poziv tadašnjeg veleposlanika Andrewa Dalgleisha, rezao sam masline u Istri te sam umalo pao s drveta i slomio vrat!!!
Express: A kako se osjećate nakon što vam je uručen orden?
Bio sam i ostao oduševljen. No isto tako osjećam se kao da su me uhodili posljednjih nekoliko godina. Nisam imao pojma da netko potajno promatra napredak moje karijere i provjerava zaslužujem li priznanje. (Ispostavilo se da me mnogo ljudi promatralo). No dirnut sam, počašćen i osjećam opravdanje u svim svojim profesionalnim odlukama.
Express: Možete li nam malo objasniti postupak uručenja ordena? Gdje ste ga dobili? Jeste li upoznali kraljicu ili nekoga iz kraljevske obitelji?
Postupak je vrlo jednostavan. U lipnju prošle godine, nakon poziva veleposlanika, dobio sam pismo potvrde iz Buckinghamske palače. Tad je Njezino Veličanstvo na svom rođendanskom popisu počasti objavilo moje imenovanje u Red Britanskog Carstva. Čekao sam da se raščisti sav pandemijski zaostatak ljudi s popisa i tad sam sa svojom partnericom, Marijanom Pintar, uglednom hrvatskom muzikologinjom koja radi u Leksikografskom zavodu 'Miroslav Krleža', pozvan da dođem u dvorac Windsor kako bi mi orden uručio Njegovo Visočanstvo princ Charles.
Express: Kako ste proslavili?
Cijelu godinu smo tiho slavili u Istri. Nakon uručenja Marijana i ja smo posebno proslavili s malo šampanjca u dvorcu. Iduću večer u Zagrebu smo imali izvanrednu zabavu koju su nam priredili sadašnji veleposlanik u Hrvatskoj Simon Thomas i njegova supruga Kristina, na kojoj se pojavilo mnogo mojih prijatelja iz raznih filmova koje sam snimio u Hrvatskoj. Snimio sam više od 15 dugometražnih filmova u Hrvatskoj iz filmografije od oko 100 filmova - tako da me to čini najplodnijim koproducentom u povijesti s Hrvatskom. Dodajmo tome da sam bio umjetnički sudirektor Nacionalnog festivala u Puli i umjetnički savjetnik Zagreb film festivala te jedan od originalnih suosnivača s Borisom T. Matićem, Olinkom Višticom i Rajkom Grlićem Motovun film festivala.
Express: Na kojim novim projektima trenutačno radite?
Snimam film 'Goat Mountain' na otoku Nisyros u Dodekanezu u blizini Turske s velikim poljskim redateljem Andrzejem Jakimowskim, dok vam ovo pišem plovim Egejskim morem u Pireusu na sastanak s partnerima u Ateni. Dosta romantično. Osim toga, sad kao predsjednik Europske filmske akademije imam zasluge u više od 100 produkcija, bio sam zauzet oko pandemije, na širokom spektru raznolikih i kozmopolitskih značajki. Trenutačno nadgledam međunarodno predstavljanje nedavno dovršenih filmova Olivera Hirschbiegela ('Downfall'), čija suradnja s legendarnim njemačkim umjetnikom Albertom Oehlenom Painterom ('Der Maler'), kao i moje partnerstvo na filmu 'Brigitte Bardot Forever' Lecha Majewskog, izlazi na tržište u Cannesu putem Phoenix World Entertainment.
Express: Upravo je završen film 'The Rise and Fall of Comrade Zylo' albanskog redatelja Fatmira Kocija, čiji ste koautor i koji je trenutačno na festivalima. Nedavno je najavljeno partnerstvo s Jaredom Harrisom i obitelji Harris na filmu 'The Ghost of Richard Harris' u režiji Adriana Sibleyja.
Godina 2022. uključuje jednako fascinantnu postavu naslova svjetskog filma s partnerima na Europskoj filmskoj akademiji, predsjednicom Agnieszkom Holland na filmovima 'Kafka' (u partnerstvu s Marlene Film u Pragu) i 'Green Border'. Tu je i 'La Suprema' kolumbijski film iz Cumbia Filmsa, te filmovi u radu dugogodišnjih produkcijskih partnera Rajka Grlića i Calina Petera Netzera.
Express: Kako je živjeti u Istri? Kako je bilo tijekom pandemije?
Živjeti u Istri je kao da si umro, probudio se i otkrio da si otišao u raj. Krajnje dragocjeno. Svaki dan koji sam tamo s Marijanom je neprocjenjiv. Bilo je potpuno blaženo. Nisam morao nigdje ići, a nitko nije dolazio u moje selo Grimalda (Matošević je po njemu nazvao vino). Manje-više tu živim samo ja. Bila je to sjajna prilika za mene da se koncentriram na dovršetak mog velikog istarskog epskog romana. Zapravo, to je trilogija: 'Istria Gold', prvi dio moje 'Istarske trilogije', bit će objavljen u Ujedinjenom Kraljevstvu u srpnju, a drugi dio, 'Istria Black', na rasporedu je početkom sljedeće godine.
Express: Na koje stvari ste najponosniji u životu?
Ponosan sam filmove koje sam snimio s nevjerojatnim piscima poput Jamesa Ellroya, pokojnog Guntera Grassa i Thomasa Keneallyja ('Schindlerova lista'), Oscarom nagrađenom spisateljicom IDA-e, Rebeccom Lenkiewicz, osnivačem i izvršni direktorom VICE Groupe Shanom Smithom, Lee Hallom ('Billy Elliot'), Colmom Toibinom ('Brooklyn') i Davidom Grossmanom ('To the End of the Land').
Također na suradnju s redateljima poput dobitnika Oscara Volkera Schloendorffa, Wima Wendersa, Agnieszke Holland, Istvana Szaboa, Petera Greenawaya, Agnieszke Holland i mnogih drugih. S obzirom na to, kao predsjednik Europske filmske akademije proveo sam veći dio posljednjih 20 godina posvećujući slobodno vrijeme ideji europskog filma. Uz ovaj moj humanitarni rad, ne samo s White Ribbon Allianceom, nego i prošle godine, bio sam dio tima koji je na Venecijanskom filmskom festivalu pokrenuo Međunarodnu koaliciju za filmske stvaratelje u opasnosti (ICFR). ICFR ima za cilj aktivirati kolektivni odgovor filmske zajednice na filmske stvaratelje koji se zbog svog rada suočavaju s političkim progonom. Moj rad s Europskim parlamentom je važan: posljednjih nekoliko godina bio sam počasni predsjednik za obnovljenu nagradu LUX, preimenovanu u LUX - European Audience Film Award od strane Europskog parlamenta i Europske filmske akademije (poznatu i kao LUX nagrada publike).
Također sam vrlo ponosan što sam ovog srpnja primio počasni doktorat D. Litta sa Sveučilišta Warwick - redovito rangiranog na popisu 30 najboljih svjetskih sveučilišta, bilo je to sveučilište na kojem sam studirao dodiplomski studij - tako da je super što me cijene i 40 godina kasnije! (Bio sam u pravu, promatrali su me!). Jednako sam ponosan što sam ranije ove godine pozvan da postanem član Kraljevskog društva umjetnosti. Groucho Marx je jednom rekao: 'Odbijam se pridružiti bilo kojem klubu koji bi me imao za člana'. Ovo je klub kojem sam se rado pridružio - jednostavno zato što su među bivšim članovima Charles Dickens, Stephen Hawking, Adam Smith, Benjamin Franklin, Lord Attenborough - i zapravo, taj drugi slavni Marx. Karl. Bilo je stvarno teško odoljeti ulasku u klub koji je doista imao Marxa kao člana.
Express: Vaša partnerica je Hrvatica. Znate li govoriti hrvatski?
Moja partnerica Marijana je podrijetlom iz Lepoglave, ali sad živi u Zagrebu i da - govorimo hrvatski. Puno više ga pričam s njezinom majkom Zorkom, koja još tamo živi i čiji je engleski malo zahrđao, tako da međusobno govorimo samo hrvatski.
Express: Koja je hrana bolja: irska, engleska ili hrvatska?
Doručak iz Irske. Ništa iz Engleske. I sva ostala jela: istarska.
Express: Koje hrvatsko jelo najviše volite? Volite li hrvatsko vino?
Hrana je tako teško pitanje - toliko je izvrsnih istarskih jela. Većina njih je izvanredna. No kad bih morao birati - izabrao bih sjajnu deliciju - domaću peku od kozjeg mesa. Dok se peče u žaru velikog kamina u mom domu u Grimaldi, kuću prožima miris kuhanja kakav nas prati još od prapovijesti. Budi duboke atavističke osjećaje. Vino? Grimalda crno i Grimalda bijelo od Matoševića. Naravno. Terroir u svom najboljem izdanju. Crveno: mineralna jezgra, tekstura baršuna, jasno kiselkasta s pimentom, crnim ribizlom i s aromom šljive. Bijelo: duga mineralna završnica koju vodi aroma vanilije iz dominantnog Chardonnaya, s daškom istarskog tartufa u zadnjim notama, s malo voćnosti breskve i marelice na rubovima.
Express: Blisko surađujete s jednim od naših najboljih redatelja Rajkom Grlićem. Pretpostavljam da ste vas dvojica dobri prijatelji. Pričate li uglavnom o filmovima?
Život je prekratak da bismo stalno pričali o filmovima. Uglavnom govorimo o hrani. Hrana u Istri. To je prava kultura.