Life
2631 prikaza

Groblje aviona: Ovo je mjesto s najviše aviona na svijetu, ali nijedan ne leti

Aerodrom Teurel
Španjolski gradić Teruel od jedva 35.000 stanovnika nikada nije imao nijednog putnika avionom, iako u svom dvorištu ima najveći aerodrom na svijetu svoje vrste

Jedan od redovito najpopunjenijih velikih aerodroma na svijetu jest Teruel u Španjolskoj. Za njega nikada nećete moći kupiti let, koliko god je najveći svoje vrste u svijetu. Nepregledni nizovi aviona načičkani su jedan do drugoga na suhoj visoravni između Barcelone, Madrida, Zaragoze, Bilbaa i Valencije. Razlog zašto se ovdje nikada nije ukrcao nijedan turist jest to što je Teruel najveći industrijski aerodrom na svijetu.

Aerodrom Teurel | Author: Youtube Youtube

Broj putničkih i teretnih aviona diljem svijeta posljednja se dva desetljeća jako povećao. Već i zbog toga sve je veća potreba za mjestom na kojem se avione može ostaviti neko vrijeme. Bilo da ih se rashoduje, pa s njih trebaju počupati iskoristive dijelove. Bilo da ih negdje treba servisirati, jer i one starije avione, ukoliko su još u funkciji, treba modernizirati do novih standarda zračnog prometa.

Aerodrom Teurel | Author: Youtube Youtube

A neke aviokompanije na takvim mjestima privremeno ostavljaju i svoje avione kad upadnu u poslovne probleme. Stanovnicima obližnjeg gradića od kakvih 35.000 duša takav aerodrom je izvrstan izvor prihoda, jer mjesta ionako imaju napretek. A i uvijek je zgodno baciti pogled na stotinjak aviona okupljenih na jednom mjestu.

Aerodrom Teurel | Author: Youtube Youtube

Aerodrom Teruel u funkciji je od 2013. Do tada su dva najveća slična aerodroma bila Mojave Air and Space Port u pustinji Kalifornije, te Pau u južnoj Francuskoj. Potonji je nedavno popunio sve svoje kapacitete, te je baš zato pao izbor na Teruel. I nije se stalo samo na tome. Vrlo brzo, možda još i ove godine, planiraju se radovi na proširenju kapaciteta za još dva puta ovoliko.

Aerodrom Teurel | Author: Youtube Youtube

Jedan od razloga za ovakav bum apsolutno zabačenog aerodroma kiklopskih razmjera jest i kriza. Prvenstveno u Španjolskoj, ali i u Rusiji. Letjelice ruskih aviokompanija, doduše onih iz drugog ešalona tamošnje putničke flote, među najprisutnijima su u Teruelu. A lokalcima sve to skupa dođe i kao jako zgodno i zato što su sve brojniji znatiželjnici koji aerodrom obilaze. Dakle, turisti na mala vrata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.