Life
26044 prikaza

Hitlerova sestra: Do danas se priča da su bili u ljubavnoj vezi

Hitler u Varšavi u Drugom svjetskom ratu
National Archives and Records Administration
Angela Hitler je navodno bila Fuhrerova najdraža sestra koja mu je ostala odana čak i kad je razvio bolestan odnos s njenom kćeri Geli

Osim Eve Braun, Angela je bila jedina žena koji je Adolf Hitler bio spreman braniti do samog kraja. Odrasli su zajedno i tada se stvorila čvrsta veza između brata i polusestre, koja se prema njemu odnosila više kao majka.

Angela je bila starija polusestra Adolfa Hitlera i rođena je 28. srpnja 1883. u austrougarskom Branau, a roditelji su joj bili Alois Hitler i njegova druga žena - Franziska (Frannie) Matzelsberger. Angelin brat Alois ml. je rođen jednu godinu prije nje, a kad je Angela imala dvije godine majka im je umrla od tuberkuloze, te se otac treći put oženio, s Klarom Poölz 1885.

Kasnije je, u svom slavnom djelu Mein Kampf, Hitler napisao kako je njegova obitelj živjela mirnim i skladnim životom te da su se roditelji brinuli o njima s bezuvjetnom ljubavlju i nježnošću.

Hitlerova fotografija u boji IMPRESIVNO Life Rijetka fotka u boji otkrila kakve je Hitler imao oči

Ipak, postoje dokazi koji pokazuju suprotno - Alois Hitler navodno je od djece zahtijevao apsolutnu poslušnost, a u Angelinom dnevniku stoji kako je obitelj bila disfunkcionalna i prepuna nasilja.

S Klarom je Alois imao još šestero djece, a jedini od njih koji su preživjeli djetinjstvo i tada česte smrtonosne bolesti bili su Adolf i njegova sestra Paula.

Paula je u svoj dnevnik zapisala da ju je brat Adolf, baš poput oca, redovito tukao.

"Ponovno sam osjetila bratovu spremnu ruku na svom obrazu", zabilježila je s tek osam godina. 

Povjesničari vjeruju kako su začeci terora Trećeg Reicha rođeni i uzgajani upravo u domu obitelji Hitler.

Od rane su dobi Angela i Adolf imali poseban odnos, unatoč njenom vjerovanju kako je mali Adolf razmažen, i sama je tome doprinosila. I iako mu je bila tek polusestra, za razliku od Paule, i on je nju volio najviše.

Prema psihoanalitičaru Waiteru C. Langeru, čini se kako je Angela bila "najnormalniji" član te obitelji, a prema svim izvješćima bila je pristojna, časna i poduzetna.

Angela je prije rata štitila Židove

Unatoč njenom slavnom prezimenu i važne uloge u životu jednog od najzlokobnijih ljudi u povijesti, informacije o njenom životu je vrlo teško pronaći. Poznato je kako je bila u braku s Leom Raubalom, poreznikom iz Linza,  a do vjenčanja je došlo iste godine kad joj je umro otac - 1903.

Zajedno su imali troje djece: Leo Rudolf Raubal, Angela (Geli) Raubal i Elfriede (Friedl) Raubal. Postala je udovica i samohrana majka 1910. godine, a njena uloga tijekom Prvog svjetskog rata je nejasna. Čini se, prema nekim izvorima, da je u to doba nakratko izgubila kontakt s bratom Adolfom.

Welthauptstadt Germania MEGALOMANIJA Style Ovako je trebao izgledati Hitlerov glavni grad

Po završetku rata se preselila u Beč, gdje je radila kao domaćica, a prema nekim izvorima radila je i u instituciji Mensa Academica Judaica, internatu za židovsku djecu. Tamo je bila blaga te je djecu poticala na rješavanje sukoba riječima, a ne nasiljem te je zastupala antisemitske stavove.

Prema Langeru, u školi su bile česte pobune protiv Židova, a Angela ih je branila od arijevskih studenata.

Saga o ljubavi između Hitlera i Geli

Adolf se nakon Prvog svjetskog rata vratio u München te je tamo sa samo 33 godine postao vođom Nacionalsocijalističke partije. Nakon što 10 godina nisu imali kontakta, javio se Angeli te ju je odlučio posjetiti u Beču, piše ATI.

Nekoliko godina kasnije, 1924., Angela ga je otišla posjetiti kad je završio u zatvoru u Landsbergu.

Adolf je 1928. pozvao Angelu i njene kćeri Geli i Friedl da se presele u njegovu vikendicu na planini, kuću Wachenfeld Obersalzberg u blizini Berchtesgadena, gdje bi radile kao domaćice. U podacima se ne spominje Angelin sin Leo, pa je nejasno gdje je on tada bio. 

Obitelj Ovitz u Alcatrazu OBITELJ OVITZ Life Hitlerovih '7 patuljaka': Kako su preživjeli Auschwitz

Angela je ubrzo preuzela vodstvo nad cijelim kućanstvom, a Geli koja je tada imala 17 godina je izrasla u šarmantnu i lijepu djevojku. Adolf, kojeg je iz milja zvala "ujak Alfie", bio je očaran njome.

Obožavao ju je pokazivati u javnosti, vodeći svoju polunećakinju u kavane, kina i na društvena okupljanja, a plaćao joj je i glazbene poduke. Postala je gotovo slavna zvijezda kao pratnja političkog moćnika čiji je utjecaj samo rastao.

Ujak Alfie opsjednut ljubomorom

Nakon dvije godine Hitler je tražio Angelu da se presele u njegov veći dom, vilu u Berchtesgadenu, no od Gali je tražio da ostane živjeti s njim u njegovom luksuznom apartmanu u Munchenu.

Nije poznato je li to prihvatila svojom slobodnom voljom ili je na neki način bila prisiljena, no u svakom slučaju se odvojila od majke te je ostala s Adolfom koji je na bolestan način počeo kontrolirati svaki dio njegovog života.

Prava istina o njihovom odnosu obavijena je velom misterije, no prema brojnim glasinama tog doba njih su dvoje imali "zabranjenu ljubavnu aferu, skandalozan seksualni život i odnos prepun ljubomore i posesivnosti".

Zlato nacista Nacističko zlato Life Ova blaga Drugog svjetskog rata nikad nisu pronađena

Adolf je navodno bio lud od ljubomore zbog svakog tko bi udvarao njegovoj miljenici, a Geli je pak bila ljubomorna na pažnju koju je ujak posvetio Evi Braun, mladoj manekenki koju je zaposlio njegov fotograf.

Eva je ubrzo postala "njegov svijet, opsesija i potencijalno njegov zatvorenik".

Geli je pak, s 23 godine, povrijeđenog ega odlučila otputovati u Beč i zaručiti se, no Hitler ju je odbio pustiti. Nekoliko dana kasnije, 19. rujna 1931., Geli je pronađena mrtva u svom stanu.

Želio ju je oženiti?

Pronađena je s metkom u prsima, dok je Hitlerov pištolj ležao kraj njenog beživotnog tijela. Prema novinama iz tog doba, čudne okolnosti su okruživale smrt ove neobične ljepotice, a iako je navodno počinila samoubojstvo, nikad nije bilo istrage ili obdukcije, a kružile su glasine o ubojstvu.

Adolf Hitler u Parizu 1940. godine Petorica Life Komplicirana Hitlerova loza - je li ipak imao sina?

Nakon smrti svoje kćeri, Angela Hitler je smatrala kako je riječ o "ubojstvu ili samoubojstvu pod prisilom." Međutim, nije direktno optužila Adolfa. Naprotiv, inzistirala je na tome da je "Adolf bio odlučan oženiti se s Geli" 

Brojni povjesničari upravo u njenoj smrti vide  trenutak kad je Adolf Hitler "postao loš", jer je njegova tuga bila toliko duboka.

Angela Hitler nastavila je raditi za svog polubrata kratko vrijeme nakon smrti kćeri. No, ona nije odobravala njegov odnos s njegovom ljubavnicom Evom Braun i vjerojatno je iz tog razloga napustila njegovo kućanstvo i preselila se u Dresden.

Eva Braun i Hitler | Author: Wikipedia Wikipedia
Godine 1936. Angela se udala po drugi put, postajući Angela Hammitzsch, a par zajedno nije imao djece.

Život u ratu i nakon njega

Adolf nije odobravao taj brak i obraćao joj se formalno, s "Frau Hammitzsch". Ipak, Angela je bila jedina osoba u obitelji s kojom je Adolf komunicirao tijekom rata. O prirodi njihove veze u ovom vremenu ne zna se mnogo, ali poznato je da je nakon britansko-američkog zračnog napada na Dresden 1945. Adolf nagovorio Angelu da se preseli u Berchtesgaden kako bi se spasila od sovjetskog zarobljavanja.

Himmler u obilasku ratnih zarobljenika u Rusiji Heinrich Himmler Life Kći zločinca: "Konc-logori su super! Ručali smo u jednom"

Drugi suprug Angele Hitler umro je 1945. godine nakon samoubojstva zbog poraza u Njemačke, ostavivši Angelu udovicu još jednom. Nakon što je Adolf počinio samoubojstvo, Angeli je ostala njegova mjesečna mirovina, no nije jasno je li ikad vidjela išta od tog novca.

Kao i njegova mlađa sestra Paula, Angela je branila Adolfa. Inzistirala je da ni ona ni Adolf ne znaju ništa o holokaustu, ostajući odana svom voljenom polubratu do samog kraja, kada je 30. listopada 1949. u Hanoveru pretrpjela moždani udar.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:22 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 18:32 14.Listopad 2019.

    bio je psihopat od čovjeka a i njegova luzerska vojska zločinačka.

  • jessicabailey 17:12 14.Listopad 2019.

    Ovo jE najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 29736 dolara za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponio kući najmanje 7835 do 9454 dolara tjedno. ---->>> www.CashFLow77.Com