Life
297 prikaza

Hubble rođendan slavi posebnom fotografijom

Mjehurasta nebula
NASA
Orbitalni teleskop Hubble čovječanstvo je lansiralo u Zemljinu orbitu u travnju 1990.

Još jedan rođendan orbitalnog teleskopa Hubblea NASA-ini astronomi proslavili su tako što su svijetu predstavili spektakularnu fotografiju "Mjehuraste nebule". Hubble je u svemir lansiran 24. travnja 1990. i praktično od prvog trenutka je promijenio čovjekov uvid u svemir i njegovo poimanje. Fotografija Mjehuraste nebule snimljena je u veljači i toliko je očarala astronome da su napravili i kratki film od njenih fotografija.

Pravi naziv nebule je NBC 7635. Promjera je čak sedam svjetlosnih godina, odnosno 1,5 udaljenosti od Zemlje do nama prve susjedne zvijezde Alphe Centauri. Nebula je od Zemlje udaljena 7100 svjetlosnih godina. Otkrio ju je još 1787. britanski astronom William Herschel, a nastala je tako što je kratkotrajna supermasivna zvijezda izgubila veći dio vanjskog vodika.

Zvijezda koja je ostala u njoj i nalazi se u središtu, još uvijek je 45 puta masivnija od Sunca i u takvoj je fazi da helij fuzionira u teže elemente. Užareni plin koji s nje uspijeva pobjeći, u svemir šiklja brzinom od kakvih 6,5 milijuna kilometara na sat. Plava boja potječe od užarenog kisika, dok je žuti stup posljedica kombiniranog svjetla vodika i dušika.

Tako masivna i nestabilna zvijezda jednog će dana kolapsirati i eksplodirati kao supernova, najsilovitija poznata vrsta eksplozije u svemiru, a u spektakularnom prizoru moći će uživati, ako tada koga od ljudi uopće još i bude, naši daleki potomci, jer se taj trenutak procjenjuje da će se dogoditi za između 10 i 20 milijuna godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.