Life
511 prikaza

Interpol u problemima – 55 milijuna putovnica mogle bi biti krivotvorene

Hrvatska putovnica
Sanjin Strukić (PIXSELL)
U EU je prošle godine prijavljeno 35 milijuna putovnica koje su izgubljene ili ukradene, a taj broj se više nego udvostručio u proteklih pet godina

Interpol trenutno traga i provjerava 55 milijuna putovnica, među kojima i oko 30.000 sirijskih, od kojih je 4.000 "bianco izdanih", a koje bi mogle biti u rukama  pripadnika Islamske države, donosi bečki dnevnik "Kurir".

U EU je prošle godine prijavljeno 35 milijuna putovnica koje su izgubljene ili ukradene, a taj broj se više nego udvostručio u proteklih pet godina. 

Je li razlog tomu što su Europljani postali sve neodgovorniji prema svojim dokumentima ili oni dospijevaju na crno tržište još uvijek je tema rasprava među stručnjacima. 

Američko Ministarstvo obrane je zbog te situacije stavilo pet europskih zemalja pod specijalni nadzor, a među njima su Francuska, Grčka, Belgija, Njemačka i Italija. Ako te države ne budu brzo reagirale, prijeti im uvođenje viznog režima i strože mjere za prelazak granice. 

Na crnom tržištu putovnice koštaju između 2.000 i 7.000 eura. Islamska država je, prilikom napredovanja u svojim osvajanjima teritorija u Iraku, Libiji i Siriji otela i brojne dokumente, a procjenjuje se da se radi o oko 250.000 putovnica koje sada teroristi mogu izdavati na bilo čije ime.

Tako su navodno i teroristi koji su izveli napad u Parizu dospjeli u Francusku koristeći dokumente koje su islamisti oteli u sirijskom gradu Raqqa. 

Međutim, puno su im draže putovnice zemalja EU, jer se vlasnici tih putovnica manje kontroliraju.  

Na aerodromu u Istanbulu su krajem prošle godine otkrivena dva krijumčara koji su krenuli kako bi se priključili Islamskoj državi, a u torbama su imali 148 krivotvorenih putovnica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.