Life
1553 prikaza

Jedinstvena snimka obitelji risova kako tjera vuka (VIDEO)

Mali vuk
Snimka majke koja brani svoje mačiće snimljena je ove zime u šumama Karpata u Poljskoj i pokazuje da se priroda naporima organizacija za njenu zaštitu, polako oporavlja

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF objavila je unikatnu snimku bliskog susreta vuka i obitelji risova u snježnim šumama Karpata u Poljskoj ove zime. Snimka je upravo čudesna jer se u ogromnoj većini Europe te dvije vrste smatra potpuno izumrlima, a tamo gdje još opstaju, održavaju se isključivo velikim naporima organizacija za zaštitu prirode i resornih ministarstava nacionalnih vlada. Snimka, međutim, svjedoči o blagom oporavku ovih dviju vrsta zvijeri. Njihov susret ovjekovječio je biolog Zenon Wojtas.

"Promatranje risa i vuka u njihovom prirodnom staništu je izuzetno teško i rijetko. Često provodim mjesece u ledenim uvjetima kako bih vidio životinje u prirodi. Ovaj susret je jedinstven jer nam daje uvid u sklad koji postoji u prirodi, gdje predatori mogu živjeti u istom staništu bez da naštete jedni drugima. Kako je vuk polako hodao prema ženki risu, ona je leđima zaštitila svoju mladunčad, kao što bi i svaka majka učinila. Nije to bila borba, vuk se samo želio igrati", kazao je Wojtas, stoji u priopćenju WWF-a.

Što se Hrvatske tiče, procjenjuje se da u našoj zemlji danas živi oko 190 vukova i samo 40 risova. WWF je trenutno usred kampanje za očuvaje Direktive o staništima i Direktive o pticama. Njima se štite vrste kao što su vuk i ris, ali i tisuće prirodnih područja u pojedinim članicama EU-a. U  nedavnom izvješću WWF je pokazao da su neodržive industrijske aktivnosti poput krčenja šuma i iskorištavanja u svrhu  poljoprivrede i energije, golema prijetnja nekim od najvrednijih prirodnih područja u svijetu i Europi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.