Life
35897 prikaza

Jeziva sudbina ljudi na zadnjem čamcu s Titanica

Šokantne fotografije s Titanica
Screenshot
Komadići drveta posljednjeg čamca za spašavanje plutali su oko 300 kilometara od mjesta gdje je Titanic potonuo

Kada je olupina potonulog Titanica otkrivena 1985. godine saznalo se i niz novih detalja o tragediji koja se dogodila 15. travnja 1912. godine. Titanic je postao dio opće kulture posebno kroz slavni film redatelja Jamesa Camerona, a tako su oživjele i njegove legende i misterije. 

U taj dio legendarnih priča pripada i ona o posljednjem čamcu za spašavanje koji je napustio potonuli brod i s njega odveo posljednje preživjele. Taj je čamac prvi put otkriven mjesec dana nakon potonuća Titanica. 13. svibnja 1912. godine posada broda RMS Oceanic pronašla je komadiće drveta kako plutaju na površini udaljeni oko 300 kilometara od mjesta gdje je Titanic potonuo. 

Kada su mu se približili otkrili su tijela dvojice vatrogasaca koji su radili u strojarnici i putnika iz prvog razreda, Thomsona Beattieja, koji je još bio obučen u odjeću za posebne prigode. U donjem odjeljku pronašli su vjenčani prsten na kojem je bilo ugravirano Edvard to Gerda. Bio je to čamac nazvan Collapsible A a njegovo otkriće pomoglo je stručnjacima da identificiraju tijela i detaljno ispričaju njihove priče.

Edvard i Gerda Lindel

Njihova priča jedna je od onih koja slama srca i koja može posramiti onu sa filmskog platna. Radnik Edvard htio je svoju suprugu Gerdu odvesti u bolji svijet, u bolju budućnost. Napustili su Švedsku i došli u Southampton gdje su rezervirali kartu za treći razred na Titanicu koju su platili 15 funti. 

Scena iz filma Titanic Charles Joughin Life Luda priča o pekaru koji je zadnji napustio Titanic

Kada je brod udario u ledenjak pokušali su se popeti na sigurno no nisu mogli doseći vrh. Gerda je pala sa palube nakon što više nije mogla držati ruku svog supruga, a on je ubrzo nakon toga preminuo. Njihov vjenčani prsten otkriven na tom čamcu za spašavanje predan je Gerdinoj obitelji. 

Thomson Beattie

Ovaj bogati neženja iz Kanade otputovao je u Francusku kako bi uživao u toplijim krajevima. Planirao je u Francuskoj ostati malo duže, no morao se vratili nakon što mu se prijatelj razbolio. U posljednji trenutak rezervirao je karte za Titanic. U pismu svojoj majci napisao je kako Europu napušta ranije nego što je mislio i uvjerio ju kako se vraća na "nepotopivom brodu". Thomson Beattie pošteno je platio svoju kabinu i bio među najbogatijim ljudima na Titanicu. 

Nakon što je brod udario u ledenjak, Beattie je bio među prvima koji je u čamcu za spašavanje otplovio u sigurnost. No to spašavanje uz dvojicu vatrogasaca ipak nije preživio, zbog dugotrajne izloženosti hladnoći i to nekoliko stotina kilometara od mjesta nesreće. 

Posljedni čamac s Titanica | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:41 28.Veljača 2019.

    ukleti brod ne nego glupi kapetan koji nije htio imat rezervne čamce....nitko nije nepotopiv