Life
79016 prikaza

Liječnici upozorili što nikako ne raditi prije seksa

Ljubavni par
Thinkstock
Neke radnje mogu utjecati na to hoće li seksualni odnos biti opasan za zdravlje

Žene prije seksa nikako ne bi trebale ići na WC mokriti, jer ako uriniraju prije time povećavaju rizik od nastanka bolnih urinarnih infekcija, tvrdi urolog David Kaufmann.

On navodi kako je ideja da žene trebaju ići piškiti prije seksa, kao i nakon, toliko učestala da se pretvorila u globalni mit u koji svi vjeruju, piše Daily Mail

Ipak, ističe da je jedan dio mita točan - onaj po kojem žene obavezno trebaju ići mokriti poslije seksa, jer se na taj način ispiru bakterije s kojima je došla u kontakt, a čest su uzrok infekcije mokraćnih puteva.

No, s druge strane, uriniranje prije seksa je najveći uzročnik cistitisa medenog mjeseca, odnosno infekcija koje nastaju povezane sa seksom.

Seks kao uzrok problema

I pretjerivanje sa seksom može biti opasno za žensko zdravlje, tvrde liječnici. Dugotrajni seks kao i nekoliko odnosa na dan mogu uzrokovati infekciju urinarnog trakta ili tzv. cistitis medenog mjeseca. Iako ima romantično ime, ova bolest može biti jako bolna, piše Women's Health. 

- Mokraćna se cijev nalazi uz vaginu što znači da tijekom seksa bakterije iz genitalija lako prelaze u mokraćovod. Što je trenje veće to je i veći rizik od infekcije - istaknula je američka ginekologinja Mary Jane Minkin.

Infekcija je češća kod žena koje nisu nikad rodile, a neke je žene mogu dobiti nakon svakog seksualnog odnosa. Rizik se može smanjiti ako se prije i nakon seksa mokri, napomenula je Beverly Whipple, profesorica sa Sveučilišta New Jersey.  

Simptomi 

Simptomi se najčešće pojave u roku jednog ili dva dana, a  karakterizira ih bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, promjena boje urina i bolovi u području iznad stidne kosti. Ako se ne liječi na vrijeme može prouzročiti infekciju mjehura i bubrega, piše About.com.

Liječenje

Čim primijetite prve simptome preporučuje se zatražiti pomoć liječnika. On će po potrebi prepisati antibiotike koji će izliječiti infekciju. 

Također, treba povećati unos vode ili soka od brusnice što će pospješiti mokrenje, a samim time i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Sve dok se infekcija ne izliječi seks je najbolje izbjegavati. 

Prije seksa se ne pije ni svaki lijek!

Antihistaminici, lijekovi koji se standarno djeluju za smanjivanje simptoma alergije poput osipa, oticanja, hunjavice ili svrbeža, nešto su što žene ne bi trebale piti prije seksa.

Naime, istraživanja su pokazala kako antihistaminici djeluju tako da opuštaju sva tkiva tijela - od usne šupljine pa sve do genitalnog područja.

Samim time, postitanje uzbuđenog stanja za ženu će biti otežano, čime će se smanjiti i količina vaginalne sluzi. Ona je tu da učini seksu ugodnim, ali i pospješuje orgazam, pa bi upravo tableta za alergiju mogla učiniti seks manje ugodnim.

 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Marina Kovacevic
  freundin 07:53 08.Siječanj 2018.

  Ne znam kako su se nekad ljudi sexali bez svih tih savjeta :D ;)

 • Avatar Nikola Perić
  Neron 08:50 07.Siječanj 2018.

  Preporuka je STERILNI seks ili Desanka Šakić.

 • nelson 10:18 06.Siječanj 2018.

  ma tko ih sluša