Life
564 prikaza

Lionel Messi osuđen na 21 mjesec zatvora zbog utaje poreza

Lionel Messi
Reuters/Pixsell
Lionel Messi i njegov otac utajili su 4.1 milijuna eura poreza, no slavni nogometaš tvrdi da nije znao za financijske malverzacije

Jedan od najboljih nogometaša Lionel Messi osuđen je na 21 mjesec zatvora zbog utaje poreza. Njegov otac, Jorge Messi, dobio je istu kaznu zbog utaje 4.1 milijuna eura u periodu između 2007. i 2009. godine, odlučio je španjolski sud.

Obojici prijete i milijunske kazne, no zatvor će vjerojatno izbjeći jer prema španjolskom zakonu kazne manje od 2 godine zatvora mogu biti pretvorene u uvjetne kazne

Tijekom suđenja slavni nogometaš tvrdio je kako nije znao za financijske malverzacije te da je njegov otac bio zadužen za upravljenje financijama. Tata Messi je imao lažne tvrtke u državama poput Belizea i Urugvaja, koje se smatraju rajem za izbjegavanje plaćanja poreza. Jorge je na račune tih tvrtki uplaćivao novac od sponzorskih ugovora kako bi izbjegao plaćanje poreza u Španjolskoj.

"Ja sam posvećen igranju nogometa. Nisam brinuo o financijama", izjavio je Messi. 

U periodu od 2007. do 2009. godine Messi je igrao za Barcelonu, gdje je ostao do danas. Mnogi ga smatraju najboljim igračem na svijetu, a sam Maradona ga je proglasio svojim 'nasljednikom'. U Španjolsku se preselio iz Argentine sa samo 13 godina jer je Barcelona ponudila da će plaćati njegove deficijencije hormona rasta. Messi je ubrzo postao zvijezda, a njegovi današnji prihodi procjenjuju se na 350 milijuna dolara. Magazin Forbes ga je uvrstio na listu najbolje plaćenih sportaša u proteklih 10 godina.

Messi se našao u centru pažnje i nakon objave Panama Papersa kada je u dokumentima otkriveno da jedna offshore kompanija pripada njemu.

Messi je samo jedan od sportaša koji su imali probleme s plaćanjem poreza. Boris Becker, Guus Hiddink i Jay Vincent samo su neka od imena koja su završila na osuđeničkoj klupi zbog utaje poreza. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.