Gotovo sve zemlje u svijetu imaju ozbiljne probleme s prehranom stanovništva, ili zbog prejedanja koje vodi do pretilosti ili manjka hrane i neishranjenosti, pokazuje novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u subotu.
Znanstvenici koji su pripremili izvješće pod nazivom Global Nutrition Report, koje je obuhvatilo 140 zemalja, upozoravaju da ti problemi "koče ljudski razvoj u cjelini" i pozivaju na ključnu promjenu u odgovoru na ovu globalnu zdravstvenu prijetnju.
Izvješće otkriva da se stope neishranjenosti u svijetu smanjuju, ali ne dovoljno brzo da bi se ostvario međunarodni cilj održivog razvoja po kojem bi do 2030. neishranjenost u svijetu trebala biti iskorijenjena.
Više od 155 milijuna djece mlađe od pet godina zaostaju u razvoju zbog neishranjenosti, a 52 milijuna nema dovoljnu težinu za svoju visinu, navodi se u izvješću.
Ekstremne i bolesne suprotnosti
Na drugom kraju spektra, prejedanje uzima velik danak kod ljudi svih dobi širom svijeta: izvješće je pokazalo da dvije milijarde ljudi na svijetu ima prekomjernu težinu ili su pretili.
U Sjevernoj Americi pretila je trećina stanovnika.
Na svjetskoj razini, prekomjernu težinu ima najmanje 41 milijun djece mlađe od pet godina, a samo u Africi gotovo 10 milijuna djece.
"Gledano kroz povijest, anemija kod majki i neishranjenost djece smatrali su se odvojenim problemima od pretilosti i nezaraznih bolesti", kazala je Jessica Fanzo, profesorica na Sveučilištu John Hopkins, suvoditeljica istraživanja.
"Zapravo su usko povezani i potaknuti nejednakostima u svijetu. Zato im vlade... moraju pristupiti holistički, a ne kao odvojenim problemima."
Donacije za hranu porasle su za samo dva posto na 867 milijuna dolara 2015., navodi se u izvješću.
Izvješće poziva da se globalna ulaganja u prehranu utrostruče na 70 milijardi američkih dolara kroz 10 godina.
Global Nutrition Report je neovisna godišnja analiza prehrambenih navika u svijetu. Prati napredak u ostvarivanju ciljeva koji se odnose na prehranu majki, novorođenčadi i male djece te na kronične bolesti povezane s prehranom koje je usvojila Svjetska zdravstvena organizacija.