Life
3364 prikaza

"Silovanu trudnicu sam spasila iz zatočeništva"

Netflixov film Close
Netflix
Desetljećima duga karijera donijela joj je mnoštvo izazova i mučnih trenutaka

Jacquie Davies štitila je članove kraljevske obitelji i slavne zvijezde, spašavala je taoce i radila na tajnim zadacima i praćenjima - ukupno 30 godina. Sada je život te prve ženske tjelohraniteljice u Velikoj Britaniji postao inspiracija za Netflixov triler s Noomi Rapace u glavnoj ulozi, piše BBC.

- Kad sam ušla u taj posao, bio je to kao ulazak u sasvim muški svijet, stalno su me htjeli čuvati i paziti što je zapravo bilo ironično, jer većina od njih su bili očevi, a ja nisam čak bila ni majka - kaže Jacquie koja se inicijalno pridružila policiji, a tijekom 80-ih je odlučila prijeći u privatnu tvrtku gdje je postala tjelohraniteljica. 

Crkva Scientologije u Los Angelesu ISPOVIJEST Life Imala je 10, u lice joj vikali: Je*** ćemo tebe i tvoju mamu

- Željela sam raditi na bliskom čuvanju ljudi, raditi što više nadgledanja i što više istraživati - kaže.

Taj je posao trenutno vrlo zanimljiv javnosti zahvaljujući TV seriji "Bodyguard" u čijem se centru radnje nalazi odnos između državne tajnice i njenog privatnog tjelohranitelja s napetim zapletom, mnogo akcije ali i zabranjenom aferom između protagonista.

- Tehnički je ta serija super odrađena, dobra je drama. No iako do emotivnih veza s čuvanim osobama može doći, trenutno dolazi i do otkaza, bez postavljanja suvišnih pitanja - objašnjava.

Tijekom karijere je putovala diljem svijeta, odsjedala u hotelima od 5 ili 6 zvjezdica ali tvrdi da taj posao nakon stajanja na nogama 12 do 16 sati i nije baš tako glamurozan. Osim toga, uz ovaj posao veoma je teško imati normalan privatni život zato što se ponekad izbiva i 8 do 10 tjedana.

U Iraku je bila zamotana u burku

Jacquie se specijalizirala i za jedan od opasnijih dijelova ovog posla- nadgledanje i akcije spašavanja. Tako se jednom našla u ulozi žene zamotane u burku dok je boravila u Iraku. Tada je na ulicama glumila da prosi, a sve to je bio dio zadatka spašavanja života nekoliko radnika na naftnim bušotinama.

- Jednom su nas progonili pripadnici pakistanske vojske pa smo završili u Kašmiru. Tada su pobunjenici u Kašmiru pucali na vojnike, a mi smo se našli na liniji vatre - prisjeća se. 

Netflixov film Close | Author: Netflix Netflix

Ona i njen tim bili su dio i tajne misije spašavanja 23-godišnje Britanke koja je namamljena u Pakistan zajedno s novim mužem. Umjesto toga, mlada žena je bačena u zatvor, ali je na kraju uspjela majci poslati poruku da ju drže kao taoca i zatražila je pomoć. Majka je kontaktirala Jacquie.

Usamljena djevojka u sobi Ispovijest Life "Ja sam Ivana, žrtva trgovine ljudima. Ovo je moja priča"

Jedne je noći provalila u vilu u kojoj su držali ženi, lisicama privezanu za krevet.

Spašavala silovanu trudnicu

- Rekla mi je kako je tri mjeseca trudna te da je izgladnjuju, siluju i tuku. Odgovorila sam joj kako ćemo se vratiti po nju i izbaviti je - kaže i prisjeća se kako su iznenada primili poziv da su razotkriveni.

Benazir Bhutto, za koju je Jacquie prije radila, prepoznala ju je i shvatila kako je došla spasiti nekoga. To je podrazumijevalo brzu promjenu plana i djelovanje.

- Pobjegli smo iz vile tako da smo prisilili vozača taksija da probije zatvorena vrata, kasnije smo mu platili štetu. Oslobodili smo tu ženu i zaputili se u Indiju dok nam je pakistanska vojska bila za petama - priča.

Bili smo utrenirani i poprilično fit, no sa sobom imam trudnicu koja je pretučena i na sebi ima japanke. Za mene je ona, tako hrabra, bila pravi junak. Srećom, uspjeli su izbjeći pucnjavu u Kašmiru i ženu vratiti kući.

Jacquie kaže kako su se dogodile dvije velike promjene u njenom poslu u proteklih 30 godina - sve više žena su tjelohraniteljice i sve je više terorizma i pozornosti upućeno njihovom poslu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.