Life
5467 prikaza

Nakon 3 stoljeća dešifrirali pismo opsjednute časne

Ilustracije crkve i religijskih simbola
Thinkstock

U ranim jutarnjim satima 11. kolovoza 1676. časna sestra Maria  Crocifissa della Concezione iz samostana Palma di Montechiaro probudila se, posve prekrivena tintom.

Isprva nije znala tko je napisao to pismo, no poslije je shvatila kako ju je opsjeo Sotona, koji ju je prisilio da napiše poruke u pismima. Misteriozno pismo je bilo napisano na zbrčkanoj arhaičnoj abecedi. Prošla su stoljeća, no nitko nije uspio dešifrirati napisano. 

Screenshot pisma opsjednute časne | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Iako su se brojni crkvenjaci trudili te je samostan 1960-e ponudi mjesec dana odmora bilo kome tko uspije odgonetnuti sadržaj pisma, ono je ostalo misterij sve do danas - kad je računalni softver uspio to što nijedan čovjek nije, piše Independent.

Sestra Maria živjela je u samostanu na Siciliji od 15-e godine života, a pismo je napisala u dobi od 20 godina.

Ilustracije crkve i religijskih simbola | Author: Thinkstock Thinkstock
- Taj softver je u službi obavještajnih agencija za razbijanje šifri, a napunili smo ga s drevnim grčkim, arapskim, runskom abecedom i latinskim kako bi uspješno dekodirali pismo te pokazali da je uistinu đavolje - rekao je Daniel Abate iz znanstvenog centra Ludum.

Za sada je prevedeno 15 redova pisma. Prvi dio kaže:

Bog misli da može osloboditi smrtnike. Možda je sada Styx siguran.

Styx je rijeka u grčkoj mitologiji koja razdvaja svijet živih od svijeta mrtvih. U pismu se nastavlja uvjeravati časnu sestru da napusti svoju vjeru te da religija izmišljotina čovjeka.

Ilustracije crkve i religijskih simbola | Author: Thinkstock Thinkstock
- Moja je teorija kako je riječ o preciznoj abecedi koja je s puno truda osmislila časna sestra koristeći simbole koje je znala. Svaki je simbol dobro strukturiran i promišljen, postoje znakovi koji se ponavljaju - smatra Abate.

U pismu se tvrdi kako su ljudi izmislili i Boga i Isusa, nazivajući ih mrtvim utezima za ljude.

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.