Life
8944 prikaza

Nestao bez traga: SS Poet izgubio se s 34 mornara

Ilustracija lošeg vremena na moru
Thinkstock
Velik i stabilan brod, iskusna posada - ništa ne objašnjava kako za SS Poetom nije pronađeno apsolutno ništa

Kako se izgubi SS Poet, teretni parobrod dug 160 metra? Mogući način je pustiti ga da prođe kroz Bermudski trokut.

Ako ne vjerujete u mračne i nadnaravne sile koje tim dijelom svijeta vladaju, možda će vas zadovoljiti teorije zavjere kako su ga oteli mafijaši New Jerseya koji su ga poslali u Iran kako bi kupio heroin, dok druga teorija kaže kako ga su ga oteli politički operativci samog Ronalda Regana, napunili ga oružjem te ga odveli u Iran kao zalog za puštanje budućih američkih talaca u ambasadi.

Puno je teorija, no malo pravih odgovora - a stručnjaci do danas nisu riješili misterij nestanka broda s 34 člana posade, uključujući i kapetana koji je morima plovio 41 godinu - u listopadu 1980.

Prvo, činjenice.

Unutrašnjost Concordea Life Misteriji rata: Avioni letjeli bez pilota i ljudi

SS Poet izgrađen je 1944. kao vojni brod koji prevozi trupe klase C-4 u kalifornijskom Richmondu. Bio je dug 160 metra, težine 11,421 tona i dobio je ime po generalu Omaru Bundyu, AP-152. Služio je vojsci sve do svoje prodaje 1965., kad je ponovno postao teretni brod te je nosio druga imena, uključujući Portmar i Port. Konačno ga je kupila korporacija Hawaiian Eugenie 1979., kad je preimenovan u Poet i određen za prijevoz živežnih namirnica biljnog podrijetla.

Poet je isplovio iz luke u Philadelphiji 24. listopada 1980. noseći 13,500 tona mljevenog kukuruza prema luci Port Said u Egiptu. Kad su izašli iz zaljeva Delware, kapetan Leroy Warren i njegova posada od 33 ljudi postavili su kurs prema Gibraltaru. U 20 sati i 30 minuta, Poet je radiom javio svoju poziciju nedaleko od Capea Henlopena, koja je bila na njegovom kursu, s urednom brzinom i ostalim detaljima.

Fotografija SS Poeta dok je bio ratni brod | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Nestao s kursa

Poet više nikad nije viđen niti se za njega čulo. Nestao je bez traga. Nisu viđeni ni njegovi čamci za spašavanje, nije pronađena olupina, od njega nije ostalo ništa. SS Poet je bio stari vojni brod koji je 20 godina poslije rata bio napadnut, prije no što je kupljen i pretvoren u prijevozni brod. Smatrao se "starim, ali čvrstim", a na njemu je služila ekipa od 34 iskusna mornara, onog tipa kojima se ne događaju početničke greške.

Snimka broda Kaz II Bez traga Life Strava na moru: Brod su našli, a putnike nikad

U Egipat je Poet trebao stići 9. studenog, a nakon što su prošli rt Henlopen, poslali su posljednju poruku prije ulaska u Atlantik i otišli u povijest.
Sljedećeg je dana velika oluja eksplodirala na Atlantiku s valovima visokim desetak metara i vjetrovima od 97 km/h. No, za broda poput Poeta, ti uvjeti nisu bili ništa novo, ništa opasno. Kad je oluja napokon prošla, iza sebe nije ostavila niti trag o brodu, a nije poslan nikakav radio signal za pomoć.

Što se moglo dogoditi?

Popularno je objašnjenje za Poetov nestanak neotkrivena propusnost trupa koja je uzrokovala nestabilnost trupa i uzrokovala njegovo potapanje za vrijeme oluje. Međutim, bez ikakvih dokaza koji bi to poduprli, prsti krivnje su se ubrzo uperili u vlasnika broda koji nije prijavio njegov nestanak nekoliko dana nakon gubitka kontakta s njim, kao i obalne straže koja nije krenula u potragu četiri dana nakon što je on napokon prijavljen.

Dobro izgrađeni brodovi s iskusnom posadom nikad ne nestanu samo tako, osobito bez ikakve obavijesti o opasnosti, što misterij Poeta čini jednom od najvećih zagonetki u američkoj mornaričkoj povijesti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.