Life
137 prikaza

Nikad nismo doznali što je bilo s A. Christie 11 dana

Potraga za Agathom Christie
Mental Floss
Slavna spisateljica čije su se krimi priče do danas prodale u dvije milijarde primjeraka, branila se prije skoro jednog stoljeća da je imala psihotičnu fazu. Međutim...

Agatha Christie pisala je u svoje vrijeme romane u kojima je zapetljavala i rješavala neke od najpoznatijih literarnih kriminalističkih tajni. Njen misteriozni nestanak prije točno 90 godina, međutim, nitko nikada nije raspetljao, a ona o tome nikada nije otkrila cijelu istinu. Jer ono što je rekla doista nije bilo uvjerljivo.

Bio je prosinac 1926. i već neko vrijeme je znala da njen suprug Archibald ima ljubavnicu, deset godina mlađu Nancy Neele. Da bi naposljetku zatražio razvod kako bi se mogao oženiti svojom intimnom prijateljicom. 3. prosinca žestoko su se posvadili. Agatha je navečer ostala sama, jer on je otišao kod "nje". Slavna spisateljica, prava pop zvijezda svog doba, otišla je do sobe u kojoj je spavala njena kći, dala joj poljubac, spakirala nešto svojih stvari i odvezla se svojim Morris Cowleyjem.

Ujutro su pronašli njen automobil negdje kod Guildforda, prednjim dijelom usred žbunja. Unutra ništa nije nedostajalo. Pronašli su njenu krznenu bundu, prtljagu, osobne dokumente. Jedino što je nedostajalo bila je sama Agatha Christie, za koju su najozbiljnije smatrali da je ili nekako izgubila pamćenje pa je odlutala ili je čak možda otišla počiniti samoubojstvo. Jer vani je bilo jako hladno i teško da bi se netko zafrkavao po pastoralnom kraju bez bunde.

"Starost 35 (iako je imala 36), visoka 170 centimetara, kosa crvenkasta i kratko podšišana, oči sive, ten svijetao. Dobro građena, odjevena u sivi i tamnosivi kardigan, mali zeleni šešir, nosi mali platinasti prsten s jednim biserom, ali bez vjenčanog prstena", tako je glasio policijski opis žene u čiju je potragu krenulo 1000 policajaca, 15 tisuća dobrovoljava, čak i avion za izviđanje koji je nadlijetao područje.

Šefu istražitelja Williamu Kenwardu čak je počelo padati na pamet da bi glavni sumnjivac mogao biti njen suprug. Novinarima je otvoreno odbacio ideju da se možda ubila, jer "tko još za počiniti samoubojstvo ode tako daleko, samo da bi potom odšetao iz automobila?". Agathu Christie nije mogao pronaći ni njen pas. Bespomoćan je bio čak i sir Arthur Conan Doyle. Čovjek koji je bio u stanju smisliti lik Sherlocka Holmesa i sve njegove zaplete i neprijatelje, nije bio u stanju smisliti ništa bolje od toga da za mišljenje upita jednog medija nalazi li se tamo negdje možda njen duh.

Javnost je špekulirala i s time da je Agatha slijedila svog supruga u njegovom večernjem pohodu u ljubavničin krevet, pa da je nastala gužva koja je možda završila tragično. Tek 11 dana poslije jedan je svirač bendža u 320 kilometara udaljenom hotelu Swan Hydro u mondenom lječilištu Harrogateu u Yorkshireu uočio da je izvjesna Theresa Neele iz Cape Towna iz Južne Afrike vrlo nalik Agathi Christie za kojom svi tragaju i da se u hotel prijavila bez prtljage i kaputa. Policija je došla istog trena i utvrdila da je to doista ona. Došao je i njen suprug, ali nije bilo nikakvog oduševljenog susreta.

Ona je rekla da je nekoliko dana provela u stanju poput sna u kojem je umislila da je netko drugi. Liječnici su se složili da je to doista moguće, odnosno da je možda uslijed stresa nekoliko dana reagirala psihotično. Tako je u vodu pala i jedna od najzastupljenijih teorija da je proslavljena autorica, vješta u drami, kakva je već bila, sve isplanirala kako bi od suprugove nevjere napravila javnu stvar i tako ga izvrgla kritici javnosti.

U svakom slučaju, njih svoje su se niti dvije godine poslije i službeno razveli. A ona, čim se pribrala, skočila je u Orijent Express, zaputila tulumariti po Bliskom istoku i tamo upoznala Maxa Mallovana, arheologa koji je postao ljubav njenog života. Još malo poslije i napisala je roman koji će biti njeno najpopularnije djelo u briljantnom opusu priča koje su tiskane u dvije milijarde primjeraka diljem svijeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.