Life
21228 prikaza

Njena majka je prosila hranu da je spasi od smrti

Sophia Loren
1/6
Universal City Studios
Jedna od najljepših glumica u povijesti filma i talijanska diva, odrasla je u neimaštini i skoro umrla od pothranjenosti

Ima 78 godina i trostruka je baka. Unatoč tome, kad se pojavi na kakvoj svečanoj filmskoj ili kazališnoj premijeri u minici i štiklama, čak ni u 84. godni života nimalo ne izgleda vulgarno. Naprotiv, mnoge znatno mlađe žene mogu samo poželjeti da izgledaju poput Sophie Loren, jedne od najljepših glumica u povijesti filmske industrije. 

Otac Ricardo Scicolone, iz aristokratske obitelji, predstavljao se kao strojarski inžinjer, a zapravo se je bio ženskaroš i stalno se motao u glumačkim krugovima, nadajući se da će kad tad šarmirati neku mladu i lijepu glumicu. Njegovim čarima nije odoljela Romilda Villani, Sophijina majka. Romilda je bila vrlo slična Greti Garbo, pa je već sa 17 godina dobila ponudu da se okuša u Hollywoodu, no majka joj to nije dopustila.

Budući da je ostala trudna sa Scicoloneom, ostala je u Rimu vjerujući da će se on predomisliti i oženitu ju, no Ricardu vjenčanje nije bilo ni na kraj pameti. Stoga je Romilda rodila Sophiu u Rimu 20. rujna 1934. godine na odjelu rodilišta za siromašne i neudate majke. U to vrijeme, preživjeti u Rimu kao samohrana majka s izvanbračnim djetetom, bio je pravi podvig. Romildi je to neko vrijeme polazilo za rukom, no na kraju se morala vratiti majci u rodni gradić Pozzuoli, nedaleko Napulja, jer je Sophia skoro umrla od pohranjenosti. 

Odiseja u svemiru POLA STOLJEĆA Kultura Kubrickovo djelo ne gubi na genijalnosti

Sophia je često pričala kako joj je majka rekla da je babica u rodilištu, koja je prva vidjela malu Sophiu, pred rodiljom bez imalo obzira izjavila da je to najružnija beba koju je ikad držala u rukama. U to vrijeme Pozzuoli je bio  jedan od najsiromašnijih i najzapuštenijih gradova u Italiji. U međuvremenu Sophia je dobila i četiri godine mlađu sestru Mariu, koju je majka začela također sa Sophijinim ocem, vjerujući da će se ženskaroš ipak za nju udati, ali se to nije dogodilo. On čak nikad nije ni priznao svoje kćeri ali im je dopustio da nose  njegovo prezime. No najgore je tek slijedilo. Tijekom II svjetskog rata gradić je gotovo u potpunosti uništen, a samohrana Romilda jedva je uspijevala prehraniti djevojčice. 

U roditeljskoj kući živjelo ih je desetak, a Sophia je spavala u sobi s još osmero rođaka. Tijekom jednog bombardiranja malu Sophiju je zračni udar odbacio tako da je pala i zaradila posjekotinu na bradi koju i danas ima kao podsjetnik na najteže razdoblje njezinog života. Zbog boležljivo mršave figure u školi su ju zvali 'čačkalica'. 

Sophia Loren | Author: Movie studio Movie studio
"Glad je bilo skoro jedino čega se sjećam iz djetinjstva. Majka je išla okolo po gradu i molila ljude da joj daju malo hrane. Vraćala bi se s kojim krumpirom i šakom riže. Kad su saveznici umarširali u Napulj 1943. godine, jedan od njih mi je dobacio čokoladu. Nisam imala pojma šta je to", napisala je jednom u svojim memoarima. No već u tinejdžerskoj dobi "ružno pače" počelo se transformirati. Na prvom natjecanju ljepote na kojem se pojavila sa 16 godina, zauzela je drugo mjesto i zaradila prvu skromnu svotu novaca. Majka ju je odmah povela u Rim ne bi li joj pomogla da postane glumica.

Već 1951. godine dobla je sporednu ulogu u filmu 'Quo vadis', a istovremeno je honorare  počela zarađivati radeći kao model za tada vrlo popularni foto-strip. Iduće godine zaigrala je u filmu 'La Favorita' prema Donizzetijevoj istoimenoj operi i tad prvi put koristi prezime Loren. Godinu dana poslije zablistala je u ulozi Aide, u filmskoj adaptaciji poznate Verdijeve opere, a glas za arije 'posudila' joj je operna diva Renata Tebaldi. Odmah iduće godine igrala je glavnu ulogu u filmu 'Zlato Napulja' i najavila buduću blistavu karijeru. 

Miloš Forman In memoriam Kultura 6 filmova koji su obilježili karijeru Miloša Formana

Prvu ulogu u holivudskoj produkciji dobila je u filmu 'Ponos i strast' iz 1957. godine u kojem je zaigrala s Caryjem Grantom i Frankom Sinatrom. Te godine našla se u ljubavnom trokutu. Na setu se u nju ludo zaljubio 30 godina stariji Cary Grant, tada velika filmska zvijezda i njezin idol muškarca iz djevojačkih dana. Grant ju je zaprosio ali ga je ona na kraju ipak odbila i udala se za Pontija.

Budući da je Carlo Ponti još uvijek vodio brakorazvodnu parnicu sa svojom prvom suprugom, u strahu da mu Grant ne preotme djevojku, mudri producent i po vokaciji pravnik, na brzinu je sa Sophijom na njezin 23. rođendan organizirao vjenčanje. Taj brak naravno nije priznat, pa je Ponti zapravo živio u bigamiji sa Sophiom još idućih deset godina, a Sophia je čak i poništila taj brak da bi supruga u Italiji spasila od kazne za mnogoženstvo. 

Ni debeljuškasti i oniži Ponti nije bio puno mlađi od Granta. Bio je od nje stariji 22 godine, pa su talijanske novine u to vrijeme pisale da se Loren udala za dvostruko starijeg i dvostruko nižeg muškarca. Njihov 'divlji' brak bio je novinska tema još idućih desetak godina, a čim je Ponti 1966. dobio razvod od prve žene, ozakonili su bračnu zajednicu. Unatoč svim peripetijama koje su prethodile vjenčanju, par je ostao u sretnoj zajednici do 2007. godine, kad je Ponti umro u 94-oj godini života.

Sophia Loren | Author: Paul A. Hesse Studios Paul A. Hesse Studios
Njihov je brak zbog dugovječnosti bio prava svijetla točka u svijetu show-businessa. U braku su dobili dvojicu sinova. Prije njihovog rođenja Sophia je imala dva spontana pobačaja i zato je obje trudnoće provela mirujući. Prvi sin je Carlo Ponti mlađi koji je pijanist i dirigent a edukaciju je završio na UCLA-i. Oženjen je za violinisticu mađarskog porijekla – Andreu Mesarosz. Sedam godina mlađi Edoardo u Kaliforniji je diplomirao na filmskoj umjetnosti i danas je scenarist oženjen za glumicu Sashu Alexander.

Tijekom braka Sophia je od milja svog supruga nazivala pomalo čudnim nadimcima – Polpettone, Pepperoncini ili Suppli, odnosno 'polpetica', 'papričica' i  'punjena rižina kuglica'. Tajnu dugovječnosti svog braka objasnila je u jednoj rečenici:"Showbusiness je ono što radimo, a ne ono što jesmo!"

1960. godine dobila je glavnu ulogu u talijanskom filmu 'Dvije žene'. Igrala je samohranu majku koja se bori za život svojeg djeteta u ratnom Rimu. Zbog vlastitog iskustva iz vremena rata, ulogu je odigrala briljantno, pa je tako postala prva glumica u povijesti Oscara, koja je dobila ovu nagradu iako je film produciran izvan engleskog jezičnog govornog područja. Zanimljivo je da su joj mnogo godina kasnije lopovi, koji su joj provalili u kuću, ukrali kipić, ali je Akademija izradila novu statuu uz manju novčanu naknadu.

Albert Einstein i Charlie Chaplin Ogromni iznosi Life Charlie Chaplin na prijevaru je iskopao lovu iz svog vrta

U iduće tri-četiri godine slijedili su novi uspjesi. Film 'Jučer, danas, sutra' iz 1963. dobio je Oscara za najbolji strani film, a slijedio je 'Brak na talijanski način' koji je također nominiran za Oscara. U 'Kontesi iz Hong Konga', posljednjem filmu kojeg je režirao Charlie Chaplin partner joj je bio Marlon Brando. Potkraj 60-ih boravila je sa suprugom i na Brijunima, gdje ju je ugostio tadašnji predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito koji je bio veliki filmofil, a naročito je uživao u društvu lijepih i slavnih žena.

Sedamdesetih godina vratila se u Italiju i snimila još desetke filmova, a 80-ih se u potpunosti posvetila odgoju dvojice sinova koji su tad bili u osjetljivoj tinejdžerskoj dobi. U to vrijeme postala je prva glumica na svijetu koja je imala parfem sa svojim imenom, a plasirala je i kolekciju maskara i sjenila za oči.

Nekoliko tjedana prije no što je umro 29.11.1986. godine, Sophiu je nazvao Cary Grant, a mnogi to tumače njegovom potrebom da se od nje oprosti. No nije samo Grant bio u nju smrtno zaljubljen. Brak joj je nudio i glumac Peter Sellers koji je zbog Sophije bio spreman razvesti se od svoje supruge.

Sophia Loren i Joan Collins | Author: Prince Power Prince Power
Nakon podulje pauze, vratila se na film ulogom u 'Pret-a-porteru' 1994. godine. Nakon svjetske slave i više od sto odigranih filmskih uloga Sophia Loren nikad se nije pojavila u nekom kazališnom komadu jer ima silni strah od nastupa uživo. Danas živi u Ženevi, a posjeduje i apartman u Trumpovom World Toweru u New Yorku, kao i kuću u Kaliforniji i talijanskom priobalnom gradiću Porto Ercole. Od talijanske države dobila je orden zasluga za narod. 

Poznato je da je bila strastvena pušačica i nije baš sigurno da se do danas u potpunosti odrekla cigareta iako tvrdi da ne puši od 1985. godine. A koliko je posebna govori i podatak da je sa 72 godine pozirala oskudno odjevena za kultni Pirellijev kalendar i tako bila najstariji model ikada.

Sophia Loren | Author: Flickr Flickr

Dvije godine kasnije zaigrala je u filmu 'Devet' s Danielom Day-Lewisom. Kad su joj prije nekoliko godina iz Playboya ponudili da po treći put u životu pozira za ovaj magazin za svotu od 130 tisuća dolara, pitala ih je:'A zašto tako malo!?' Izdavači su odmah udvostručili iznos, ali ih je glumica odbila uz objašnjenje:'Ipak sam sad baka i ne bi bilo lijepo da me vide unuci!'

No, kako sama kaže, dobar izgled održava tjelesnom aktivnošću i dobrim raspoloženjem:"Svako jutro iskočim iz kreveta, stavim trenirku i šećem sat vremena. Uvijek sam dobre volje i stvarno sam malo kad depresivna. Šećući, stalno vjerujem da me baš iza idućeg ugla čeka nešto posebno lijepo."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.