Life
47296 prikaza

Otok s kojeg se nikad nitko nije vratio živ

Otok North Sentinel
screenshot/youtube
Izgleda kao raj na zemlji, no u stvarnosti je North Sentinel puno, puno dalje od toga

Prekrasan vulkanski otok površine 72 kvadratna kilometra nalazi se u izolaciji od glavne skupine Andamanskih otoka u Bengalskom zaljevu i tehnički pripada Indiji, no ima poseban status autonomne regije s neuobičajenom zabranom - naime, nitko ne smije pristupiti otoku na bliže od pet kilometara.

Ovaj često nazivani raj na zemlji dokaz je kako su one najljepše stvari često i najopasnije, a oni koji su ga posjetili na njemu su i posljednji put udahnuli.

Otok North Sentinel | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ubiju svakog tko im se približi

Stanovnici otoka North Sentinel su domoroci, a suvremene procjene njihove brojnosti kreću se između 50 i 400 ljudi, no točan broj nitko sa sigurnošću ne može utvrditi.

Koliko se njih smatra opasnima za sve druge ljude koji su izvan njihovog plemena, svjedoči upravo za zabrana od nepribližavanju otoku, jer su brojni slučajevi kontakta završili smrću onih koji su im pristupili.

Primjerice, nekoliko ribara koji su se previše približili otoku 2006. su navodno uhvaćeni i doslovno zaklani, a čak su i približavanja iz humanitarnih razloga loše završila.

Otok North Sentinel | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Naime, jedna se takva situacija dogodila prilikom pokušaja pružanja pomoći nakon udara tsunamija 2004 godine. Pripadnici plemena su tada helikopter, koji je na otok dopremio hranu i pakete prve pomoći. gađali kopljima i strijelama.

Pleme iz kamenog doba

Prema ono malo poznatih informacija, razvoj plemena je doista na mizernoj razini, oni navodno još uvijek nisu otkrili vatru. Oružje koje potežu na svakog gosta izrađuju ručno, od ostataka metala s olupina brodova, ali i od kostiju, kamena i drveta. Njihovo naoružanje se sastoji koplja i ravnih lukova, a koriste i više vrsta strijela, za lov na kopnu i u vodi. Njihova prehrana svodi se uglavnom na ribu, kokose, svinje, a vjerojatno i ostalu divljač koju ulove u gustim šumama otoka.

Kolumbijski otok poroka za 5000 dolara Life Otok orgija: 4 dana neograničene koke, cuge i prostitutki

Što se tiče izgleda, niskog su rasta (oko 160 cm), tamne kože i iznimno kovrčave kose. O njihovu načinu života zna se vrlo malo - nagađa se da su prije otprilike 6 tisućljeća došli iz Afrike. 

Otok North Sentinel | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Prvi kontakt

Prvi ljudski pokušaj kontakta s njima datira iz 1896. godine, kad je potraga za odbjeglim zatvorenikom završila pronalaskom njegovog trupla probodenog strijelama, a sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća strijelu je u nogu dobio redatelj jednog dokumentarca.

Pogledajte video:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tommy 08:20 12.Studeni 2017.

    Ne tamo slati vladare oni tamo na otoku su civilizirani ,ako bi slali vladu iz Hrvatske onda na brod staviti Mesica za kapetana da on predvodi vladare na taj otok , Jedino tako bi se mozda rijesili lopova i izdaica.

  • LeonardS 16:42 11.Studeni 2017.

    Pod hitno nagraditi naše Saborske zastupnike da sa vladom odu na godišnji na ovaj otok na trošak svih građana !