Life
4016 prikaza

Ovako se gube kilogrami bez dijete i vježbanja!

Mršavljenje
Thinkstock
Nije riječ o nekom čudesnom pripravku, već o jednostavnoj biologiji našeg tijela i triku kojeg su potvrdili i znanstvenici

Ako pokušavate skinuti tek nekoliko kilograma viška i nikako se ne možete natjerati na dijetu ili poseban režim vježbanja, stižu dobre vijesti iz znanstvenih krugova. Naime, prema novom istraživanju provedenom na nizozemskom Sveučilištu Wageningen , uloga vode u organizmu je ključna za mršavljenje te ona ima velik utjecaj na naš osjećaj gladi. 

U studiji su znanstvenici podijelili ispitanike u dvije skupine kojima su davali istovjetne obroke, s time da su prvoj skupini odmah poslije obroka davali pola litre vode da popiju, dok drugi nisu dobili ništa. Potom su magnetskom rezonancom promatrali mozak ispitanika da bi utvrdili utjecaj tekućine na želudac i mozak. 

Otkrili su da je kod ispitanika koji su pili vodu odmah nakon obroka osjećaj gladi bio znatno manji, ali je i primjećeno kako imaju više moždane aktivnosti. Kroz nekoliko dana, ta je skupina češće i ostavljala hranu na tanjuru uz objašnjenje da su već siti, pa su nenamjerno počeli unositi i manje kalorija,

Voda iz pipe | Author: Thinkstock Thinkstock

Pijenje vode prije ili poslije obroka

I prijašnje su studije analizirale utjecaj gladi na, pa su tako u britanska studija iz 2015. ljudi koji su oko pola sata prije svakog obroka popiju od 4 dcl do pola litre vode kroz razdoblje od 3 mjeseca u prosjeku skinuli oko 2,3 kilograma, bez da su nešto mijenjali u prehrani ili pojačali fizičku aktivnost.

Da bi znanstvenici pratili razinu vode koju ispitanici konzumiraju, analizirali su njihov urin, te potvrdili još jednu stvar - oni koji su manje dehidrirani imali su i manji osjećaj gladi kroz dan.

Objašnjenje je jednostavno - voda nam pomaže ispuniti želudac, ali i jednako je osnovna potreba poput hrane. Problem je u tome što ne piju svi dovoljno vode, pa višak tekućine nadoknađuju kroz hranu, sokove i slične stvari, bez ideje da su zapravo osjećaj žeđi zamijenili s osjećajem gladi. Ako želite malo smršaviti - isprobajte trik s pijenjem oko pola litre vode prije svakog obroka - jer time ne možete naštetiti zdravlju, a rezultati su odlični, savjetuju i nutricionisti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.